Tittarnas dom i natt: Värdelöst

Nya reglerna utlöste proteststorm mot SVT – även artisterna är kritiska mot upplägget

1 av 4 | Foto: Foto: Peter wixtröm
Det var upp till Petra Mede att förklara för tittarna alla förvirrande nyheter.
NÖJE

GÖTEBORG. Kritiken är massiv – det nya upplägget förstör Melodifestivalen.

Tittarna hotar nu att bojkotta programmet.

– Det här har gått över om två veckor. Då kommer alla tycka det är glasklart med de nya reglerna, säger Christer Björkman.

Nya regler, flera extramoment i omröstningen och en svårbegriplig internationell jury.

Nu sågas nya Melodifestivalen vid fotknölarna av tittarna.

I en undersökning på aftonbladet.se ansåg sent i natt 82 procent att duellerna förstör folkfesten. Och över hälften ger programmet som helhet lägsta betyg.

Catya, 28 år, Vällingby är en av tusentals tittare som är upprörd över det nya upplägget i tävlingen.

– Melodifestivalen har tappat all sin glans på grund av alla deltävlingar och konstiga regler. Inte roligt att följa spektaklet längre, skriver hon.

”Det är rörigt”

Även artisterna var kritiska efter sändningen i natt.

– Jag tycker att det är rörigt. Jag är orolig för om folk i sofforna verkligen orkar rösta i alla moment. Jag tänker på om jag själv skulle orka, säger Shirley Clamp.

Hon får medhåll av Caroline af Ugglas som både gick till ”Andra chansen” och blev internationella juryns val.

– Jag tror det blir virrigt. Det hade säkert varit lättare om någon annan hade blivit vald.

Flera av de tävlande hade själva svårt att hänga med.

– Jag hade inte koll på reglerna så jag förstår om det är snurrigt för publiken, säger Jonathan Fagerlund.

Havererade skämt

Programledaren Petra Mede fick dra det tunga lasset och förklara alla nyheter. Men hon drabbades också av teknikproblem som gjorde att ett av hennes skämt helt havererade. Det skulle ha varit en snabbrepris av hennes klänningar. I stället visades telefonlistan till bidragen.

– Det är ju inte kul att det händer. Vi vill ju göra ett perfekt program och den där missen blev så tydlig. Skämtet gick förlorat och det ska inte få hända, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Han tar dock all kritik med ro.

– Det är samma som 2002 när vi började med delfinaler, Andra chansen var jättesågad. Det tar tid med nya format. Det här var första veckan och måste få landa. Vi kommer inte få en kommentar om detta om två veckor.

Inte orolig

Christer Björkman är inte orolig för en tittarbojkott.

– Den här delfinalen har uppenbarligen engagerat väldigt många olika smakinriktningar. Det var över 700 000 röster vilket jag tror är väldigt nära ett deltävlingsrekord.

FAKTA

Läsarna i Natt

”Varför krångla till det igen, kan man inte få rösta vinnaren på en gång? Å vad jag blir less på allt detta. Vinnaren är den med flest röster och tvåan till andra chansen. Kan väl inte bli så svårt.”

Tiiamatte, 54 år, Gävle

”De gör sådana konstiga regler för att tävlingens underhållningsvärde i sig är så dåligt, så det måste till delmoment för att utse en vinnare. Hade jag fått välja hade det räckt med EN delfinal, rösta på vinnaren och that’s it.”

Eriksson

”Värdelöst! Vad händer när två av ens favoriter hamnar mot varandra? Urdumt! SVT vill bara tjäna extra pengar från telefonrösterna.”

Bimboboy

”Förutom att systemet var smått obegripligt så skall man passa på att skinna alla på pengar. Vill man ha något att säga till om måsta man rösta, och rösta och rösta och rösta och rösta. Enkla pengar från alla röstningsbenägna.”

Deltagaren, 37 år

”Nu har det för i H-VETE gått för långt! Här ska det dras in stålar. Sicket system, bara SKET-jobbigt. Är det försvarbart att behöva ringa på samma bidrag 4 gånger under samma halvtimme?”

*SANNA*, 40 år, Angered

”Fortsätt ringa? På vilka då? För mig som inte läst in mig på några regler före kvällens tv-tittande var det snudd på obegripligt!

Micke A-son

ARTIKELN HANDLAR OM