Zelmerlöw orolig för röstfiasko

Schlagerfavoriten: De nya reglerna gör mig nervös

1 av 3
Måns Zelmerlöw har tränat stenhårt inför kvällens urladdning.
NÖJE

SKELLEFTEÅ. Måns Zelmerlöw har planerat för Melodifestivalen i över ett år.

Och målet är klart – att vinna.

Men efter flickvännen Marie Serneholts utslagning är han orolig över de nya reglerna.

– Jag är väldigt nervös nu för egen del.

Måns Zelmerlöw ringde och röstade på Marie Serneholt 108 gånger.

– Det är väl jag som är galen som ringde så många gånger. Jag var så ofantligt stolt över henne, säger han och skrattar.

Men inför sin egen comeback på lördag blev han orolig.

– Hon gick ju ut sist och det var väldigt kort tid att rösta med det nya upplägget. Det gjorde att jag blev väldigt nervös för egen del med tanke på min placering.

Längtat i två år

Måns Zelmerlöw har själv sista startnumret med låten ”Hope & glory”.

– Jag hoppas att SVT kollar sina grafer när det röstades som mest och kollar det där så att det blir rättvist.

Mycket står på spel och han lämnar inget åt slumpen. Nervositeten är påtaglig under repetitionerna. För två månader sedan bytte Zelmerlöw sångcoach för att förbättra rösten. Dessutom backar sex sexiga dansare upp honom på scenen i ett påkostat nummer som går i svart och vitt.

– Jag hade velat ha dans rätt igenom men det går knappt att andas i Kempes låtar. Jag måste träna för att klara nervositeten och jag springer på toaletten hela tiden, säger Måns mellan repen.

Efter megasuccén med ”Cara Mia” för två år sedan har han längtat efter de tre minuterna på scenen på lördag.

– Schlagern är det absolut roligaste jag har gjort. Och jag har väntat i två år för att få ställa upp igen.

Efter tredjeplatsen med ”Cara Mia” sjöng han i fjol in vinnarlåten ”Hero” men kände att han behövde vänta ett år till.

– Jag bestämde direkt efteråt att jag ville vara med igen men att det skulle vara en låt som var 400 gånger bättre än ”Cara Mia”.

Strategin har varit att hålla en låg profil det senaste året.

– 2007 syntes jag överallt och tänkte att folk borde tröttna på mig. Så jag tog det lite lugnare inför schlagern och tackade inte ja till allt. Nu har jag hunnit i fatt och kunnat njuta av allt jag åstadkommit de senaste tre åren.

Det började med en femteplats i ”Idol”, följdes upp av en vinst i ”Let’s dance”, Melodifestivalen, två musikalroller, ”Allsång på Skansen”, en platta och Diggiloo-turné.

– Det är helt sjukt men jag har insett vad jag vill göra resten av mitt liv. Jag ska kämpa för att stå kvar.

Under det senaste året har han blivit tillsammans med Marie Serneholt, studerat ekonomi, hårdtränat, gått på diet – och drömt om Melodifestivalen.

– Jag har skissat på det här numret sedan i somras och gjort skisser på hur jag vill att det ska se ut. Jag har legat och drömt om det. Då slog jag ur underläge men nu är jag förhandsfavorit. Det är ofattbart.

Hårt träningsschema

I den stora planeringen har även ett hårt träningsschema ingått.

– Jag har alltid varit den som suttit hemma och dissat gymmet för cola och en delicatoboll i soffan. Men efter Diggiloo-turnén kände jag att jag blev flåsig och inte kunde sjunga ordentligt.

Nu, några kilo lättare med en tvättbräda på magen, känner han sig mer taggad än någonsin.

– Jag är en tävlingsmänniska och vill vinna. Om jag kommer så långt som till Moskva är det något jag drömt om i två år. Och jag tror verkligen att låten skulle gå bra.

Måns hoppas på den äran.

FAKTA

Måns om ...

Att han sjöng för prinsessan Madeleine:

– Jag var med på en möhippa elva på morgonen i lördags. Först dansade jag med den blivande bruden och sedan sjöng jag lite. Madeleine var där och jag pratade lite med henne. Det var trevligt.

Sitt tuffa träningsschema:

– Jag hade mina experiment för att gå ner i vikt och komma undan gymet. Jag började med en överdriven diet och åt i stort det ingenting. Sen gick jag på GI-diet. Sen började jag träna och äta regelbundet. Nu springer jag före varje gig. Jag blir klarare i huvudet och sjunger bättre.

Sitt dubbelnamn Måns-Petter:

– Det är två olika delar av mig. ”Idol”-teamet tog bort Petter för det blev för långt för sms-röstningen. Måns-Petter är mer min person som är ganska blyg och Måns den jag är när jag går upp på scenen – inte blyg alls. Men mamma är nog inte så glad, hon ville att jag skulle heta Petter och pappa Måns så det blev dubbelnamn.

Namn: Måns-Petter Zelmerlöw. Ålder: 22. Bor: I Stockholm, uppvuxen i Lund. Yrke: Artist. Familj: Mamma, pappa, syster och flickvän. Aktuell: Tävlar i Melodifestivalen i morgon med låten ”Hope & Glory” samskriven med Fredrik Kempe och Henrik Wikström.

Superplanen för seger i Globen

Planerat numret i över ett år med egenritade skisser.

Valde bort en ballad för uptempolåten ”Hope & glory”.

Har tränat på Danskompaniet i flera månader för ett fartfyllt framträdande.

Har legat i hårdträning och satsat på en sund diet för att få mer muskler och bättre sångröst.

Har haft en låg profil för att svenskarna inte ska tröttna.

Valde att inte åka till Göteborg när flickvännen Marie Serneholt tävlade för att det kunde ta fokus från dem som artister.

Har tänkt Eurovision i framträdandet genom att gå lite utanför ramarna men ändå hålla numret stilrent.