Aftonbladet
Dagens namn: Diana
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Tajta hotpants och brinnande stuntman

Så var schlagerfesten – minut för minut

Du behöver installera Flash för att kunna se dessa bilder. Klicka här för gratis installation.

Hud verkade gå hem i Melodifestivalens andra delfinal.

Storfavoriten Måns Zelmerlöw höll för trycket och gick till final med sina sexosande dansare. Med sig får han rockarna H.E.A.T som körde med barbröstad trummis och tajt spandex.

Så var tävlingen i Skellefteå – minut för minut.

SCHLAGERSKORNA ÄR MED Tyck till om Melodifestivalen med aftonbladet.se:s Frida Sjödin.   SCHLAGERSKORNA ÄR MED Tyck till om Melodifestivalen med aftonbladet.se:s Frida Sjödin.

21.32: Måns Zelmerlöw kör sitt finalbidrag igen.

– Jag älskar er, skriker sångaren efter uppträdandet.

Älskar ni honom?

21.30: Gick rätt låtar vidare?

21.31: Dags för den internationella juryns val:

”It's my life” med Amy Diamond.

21.30: ”Show me heaven” med Lili & Susie går till Andra chansen i Norrköping.

21.28: Den som går vidare till final är:

”Hope & Glory” med Måns Zelmerlöw

21.22: Den andra duellen kommer stå mellan:

”Hope & Glory” med Måns Zelmerlöw och

”Show me heaven” med Lili & Susie.

21.19: H.E.A.T kör ”1000 miles” en gång till. Den här gången har trummisen skylt sig. Han har fortfarande på sig sina grå och svarta spandextights.

21.18: Amy Diamond och ”It's my life” går till Andra chansen i Norrköping.

21.17: Den som går till final är:

”1000 miles” med H.E.A.T

21.13: Nu startar omröstningen på nytt. Vem var starkast? Pudelrockarna eller pop-prinsessan? SVT har uppenbarligen tagit till sig kritiken om det förvirrande röstningssystemet och gjort det tydligare med skyltar och anvisningar. Alles klar?

21.11: De här två möts i första duellen:

”1000 miles” med H.E.A.T och

”It' my life” med Amy Diamond.

21.08: Jag trodde inte att Wadlings stabila insats från förra veckan kunde toppas. Men att framföra ”Waterloo” på samiska var fan smart. Trevligt att höra lite utrotningshotat samemål. En Public Service-bredsida från SVT.

21.04: Reaktioner från er: ”HEAT hade glöd i blicken. Liksom Amy D.” , skriver ” Massurka”.

”Idag var schlagern bra!”, tycker ” Jawnseey”.

SVT verkar ha finslipat de detaljer från tidigare år och från förra veckan som inte riktigt funkade. Tajtare monologer, artisterna får fylla ut rutan ordentligt och numren känns mer anpassade för dem vad gäller ljussättning och dekor.

21.03: Ute ur tävlingen:

”Jag ska slåss i dina kvarter” med Lasse Lindh och Bandet.

”Never been here before” med Jennifer Brown.

”Kärlekssång från mig” med Markoolio.

21.00: Första resultaten klara. Åtta blir fem:

”Hope & Glory” med Måns Zelmerlöw.

”It's my life” med Amy Diamond.

”What if” med Cookies n Beans. (Grattis mamma Elisabeth i Junsele)

”1000 miles” med H.E.A.T

”Show me heaven” med Lili & Susie.

20.57: Intervjuer i Green room. Ljudet försvann under intervjun med Lasse Lindh och Lili & Susie. Synd på en annan stabil festival där tekniken har fungerat oklanderligt.

– Marie lämnade en lapp till dig, Måns. ”Jag är gravid”, står det, säger Petra Mede.

20.46: Het, hetare, Måns. Med dansare som troligtvis aldrig hört någon säga orden ”cellulit” och ”du har” i samma mening drar Zelmerlöw igång sin schlagerrökare. Men frågan är om dansarnas porriga moves hjälper eller stjälper sångaren? Dagens gåta: Hur många åmande sexosande dansare får det plats på en och samma schlagerscen samtidigt? Till och med Susies vågade urringning får ställa sig i ett hörn och skämmas i det här sällskapet.

20.46: Mums. Mums.

20.45: Vem kan hota Mums-mums? Ja, enligt er läsare så kan H.E.A.T göra det!

”H.E.A.T klart bäst än så länge, ingen snack om den saken”, skriver signaturen ”Rockhund”.

20.41: Från upptempo-pop till mer lågmäld country....pop. Cookies n Beans har lånat schlagerfläkten, men den blåser mest på en av dem. Country har aldrig riktigt gått hem i Melodifestivalen. Men det finns visserligen ett underskott på influenser från den södra delen av USA. Gillar ni dem?

20.39: SVT har skippat de små intervjuerna med artisterna mellan numren. I år är det Petra Mede som pratar och bilder på artisterna visas medan scenen förbereds. Det upplägget känns som att det gör sändningen tajtare och mer genomtänkt.

20.34: Amy Diamond står på scenen som en superproffsig sweet seventeen. Nu gör hon med hjälp av bland andra Alexander Bard ett slags musikaliskt tonårsuppror när hon meddelar att det är hennes liv och att hon gör som hon vill. Men håller hennes annars så säkra röst? Var det en liten osäkerhet som slog igenom? I senare delen av numret drar dansarna av den glittriga kåpa hon haft på sig och crescendot ökar, men det känns inte som om rösten håller riktigt. Var det inte lite surt?

20.30: Då kommer jokern Markoolio. Hans kompis åker skridskor på scenen i en slags rysslandsparodi på förra årets vinnare i ESC, Dima Bilan. Artistens kompis kör ett stapplande skridskonummer framför fyrverkeri och fattar därefter eld bakom Markoolio. Frågan är om sångaren är med i festivalen för att ta sig till final. Vad tror ni?

20.27: H.E.A.T kör med nakentrummis. I alla fall på överkroppen. Han snurrar trumpinnen och blinkar åt kameran. Kan vara menat som erotiskt eller busigt. Det är oklart vilket. Klart är i alla fall att gruppen kör med spandexrock på bästa pudelvis. De har kombinerat det med en äkta schlagerfläkt som står på max.

– Tack heat och förlåt alla barn som börjar tro på Satan, sa Petra Mede efter numret.

20.25: Det var mycket snack om hur dåligt ljudet var förra delfinalen. Vad tycker ni om det i kväll? Håller det?

20.24: De stora bokstäver som blinkar och glittrar bakom artisterna gör så att numren känns pampigare på något sätt. I år verkar SVT ha lagt ner extra mycket energi på hur det ska se ut i rutan. Det gjorde nästan så att man glömde bort Jennifer Browns porrhandskar.

20.21: Jennifer Brown kanske plocka poäng på sin ”Never been here before” med tanke på att låten kom till när sångerskan lämnades av sin kille mitt i en graviditet. Vad tror ni? Gör det låtar starkare när artister sjunger om något självupplevt? Om inte annat så går väl en känslodrypande ballad alltid hem.

20.20: Gulletrevligt med de sedvanliga tavlelkavalkaden med bilder på artisterna från liten till stor.

Publiken viftar pliktskyldigt med sina färgglada schlagerballonger som de blivit tilldelade.

20.15: Den här lättsamma jämfotalåten kommer säkert göra att många gitarrplinkande lägereldstrubadurer får sina mellanölsslöa lyssnare att vakna till och skråla med. Men kan de ta upp kampen med Ani Lorak-kopior i Moskva? Nja. Men Lasse Lindh har säkert inte köpt någon svensk-rysk ordbok heller. Röstar ni vidare honom? Det kommer säkert Svensktoppens lyssnare att göra när låten hamnar där.

20.10: Dags för Lili & Susie och ”Show me heaven”. Hör upp, 80-talswannabees! Det här var vardagsmat för oss 70-talister. Lite annorlunda framtoning jämfört med deras ”Okey Okey!” 1989. Lite fler rynkor, samma okomplicerade koreografi. 80-talets sexmagneter är tillbaka och de öppnar i årtiondets sanna anda – djup urringning, glitter och rosa. Här är de, mina omedvetna stilförebilder. Fan, mina ögonbryn är fortfarande lika hårdsminkade och i liiite fel nyans. Precis som Susies var för 20 år sedan.

20.07: En säker och träffsäker Mede levererar punch lines som hon inte gjort annat.

– En del vill att vi visar med bandy. Då gör vi det, säger hon och låter bilder av sporten rulla på storbildsskärm i tio sekunder.

20.05: – Duellerna har gjort att det är ett musikaliskt blodbad här bakom, säger Petra Mede och skämtar om systemet som fått sådan massiv kritik av tittarna.

20.04: – Tråkigt att det finns så mycket fördomar mot er norrlänningar, säger Petra Mede i öppningssketchen.

Hon leds in till sändningen av en butter studioman och går igenom korridorerna i en slags ”Twin Peaks”-miljö. Publiken är alldeles tysta och buttra som Mede anser fördomarna mot norrlänningar består av.

Förstår inte vad hon menar. Västerbottningarna är kanske såna. Men inte vi ångermanlänningar/jämtar. Eller?

20.00: Schlagerskorna på. Nu kör vi.

   

Petra Mede fick inte så bra betyg av en del av er förra veckan. Hur kom det sig? Vad var det som inte föll er i smaken? Och anledningar som ”hon skriker”, eller ”hon är dålig” gills inte i kväll. Genomtänkta motiveringar ger respekt i världen och är ett tecken på normalhög analytisk förmåga. Men det visste ni ju såklart redan.

Även fast Medes typ av komik inte är något jag skrattar mig till magrutor av, så kändes hennes insats i Göteborg som en bra balans mellan programledare och komiker. Stabilt val, SVT.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet