Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:
Du behöver installera Flash för att kunna se dessa bilder. Klicka här för gratis installation.

Het guldhud och fejkpiloter

Så var Melodifestivalen – minut för minut – med Frida Sjödin

Operapop med Malena Ernman och Agnes i form av mini-Beyoncé knep finalbiljetterna till Globen.

Superduon Sahlene/Maria Haukkas Storeng tog sig ingenstans och hamnade på näst sista plats.

Så här var hela den rafflande schlagerkvällen - minut för minut.21.30: Sarah Dawn Finer blir även den internationella juryns val.

21.30: Till andra chansen går

Moving on” med Sarah Dawn Finer

21.28: Till final i Globen går:

La voix” med Malena Ernman

Operapop minsann! Vad var det ni fastnade för med det bidraget?21.27: – Här står vi som häxorna i Eastwick, säger Petra Mede när hon står med Malena Ernman och Sarah Dawn Finer.

– Du är kvinnan med den stora rösten, säger Mede till Ernman.

– Och du är kvinnan med de stora brösten, säger hon till Dawn Finer.

21.23:Sweet kissin' in the moonlight” med Thorleifs slutade då på femte plats.

21.22: Omröstningen klar: I andra duellen möts:

Moving on” med Sarah Dawn Finer och

La voix” med Malena Ernman

21.18: Agnes darrar på rösten till ”Love Love Love”. Hon verkar vara väldigt tagen av att ha röstats fram av svenska folket att gå direkt till Globen.

21.10: Agnes till Globen!

Hon jublar av lycka. Nu ska hon sjunga sin låt en gång till. Enjoy!

21.08: Omröstningen klar: I första duellen möts:

Higher” med Star Pilots och

Love Love Love” med Agnes

21.04: Lite otippat så kör den gamla ”Idol”-tvåan Darin kör Jan Johanssens ”Se på mig” som pausunderhållning. Vad tycker ni, borde Darin ställa upp i Melodifestivalen?

Nu lanserar han sig ju hårt i Frankrike också. Då kanske vi kan plocka några poäng från de snåla fransmännen om vi skickar honom till Eurovision Song Contest.20.59: Superduon som satts samman av de två framgångsrika eurovision-sångerskorna Sahlene och Maria Haukkas Storeng blev näst sist i Melodifestivalens fjärde delfinal.

Rättvist?

20.57: Åtta blir fem:

La voix” med Malena Ernman

Higher” med Star Pilots

Love Love Love” med Agnes

Moving on” med Sarah Dawn Finer

Sweet kissin' in the moonlight” med Thorleifs

20.49: Nu går diskussionsvågorna höga om Agnes sånginsats i artikelkommentarerna. Många av er läsare hävdar att sångerskan sjunger playback.

Totalt playback! När Agnes tog ner mikrofonhanden vid två tillfällen fortsatte det att sjungas för fullt!”, skriver ” ronskijigen”.

Japp de va en riktig miss!! Syntes väl att de va playback på Agnes”, tycker ” Rockhund”.

Men är det inte så att artisterna får ha visst stöd i sången? Så var det väl för Charlotte Perrelli ifjol också? Då hade hon sångare till stöd bakom scenen för att förstärka sitt nummer. Så jag tror inte det är något fusk här. Eller har ni koll på andra regler?

20.44: Grön bakgrund till Maria Ernmans svarta blåsa med fjädrar inleder operapopen ”La voix”. Dansarna är också klädda i svart medan bakgrunden skiftar i lila och vitt. Nog smart att inte förvirra med för mycket mönster när låten kräver koncentration. Blir den här internationella juryns val? Om den inte går vidare alltså. Operasångerskan suger i med en riktigt fet slutton. You like?

20.38: ”Tja. Vad ska du göra i kväll?”

”Nää, jag ska väl uppträda inför tre miljoner människor i Sveriges största musiktävling”.

Next 3 är bara tonåringar med sina typ 16 och 17 år, men står för ett av de mest avslappnade scenframträdandena.

Här är det inga superdesignade, handsydda kläder som Sarah Dawn Finer körde med utan jeans, t-tröjor och skinnjackor. Men grabbarna har eldjonglörer. Nästan lika bra som pyro. Som det ju inte verkar bli mycket av i den här delfinalen. Så vi får tacka och ta emot.

20.35: Brorsan har gjort koreografin till Sarah Dawn Finers nummer ” Moving on”. Tänk på det nästa gång ni bråkar med en familjemedlem. De kan vara bra att ha ibland. när sångerskan står ensam på scenen med en enorm måne bakom sig så färgas scenen röd och fläkten drar igång. Hennes dansare kör med vitt medan sångerskan brassar på i Camilla Thulin-rött. Vad tror ni?

Är det dags att skicka någon som kan sjunga skiten ur Europa?

Då skickar vi Sarah, tycker jag.

20.30: Dansbandsmusiken tar över scenen när Thorleifs drar igång saxofonerna i ”Sweet kissin' in the moonlight”. Men vad sitter ni vid datorn för? Upp och dansa! Borsta av de gamla buggkunskaperna och få fart på blodet. Vadå, kan inte bugga? Puh, vad lär ni ungdomar er i skolan nu för tiden? Ingen fara. Det funkar att köra foxtrot till låten också. Skulle Thorleifs saxofonsaga funka i Europa, tror ni? Bandet som är mer van att spela ute på dansbanorna hade under repetitionerna lite svårt att hitta kamerorna, rapporterade Tobbe Ek. Nu verkar det gå bättre, fast Thorleif Torstensson verkar föredra att blunda.

Thorleifs har ockuperat dansarnas trosor med sin logga. Bandnamnet står tvärs över rumpan på buggarna.

Jag har bara en fråga.

Var får man tag på ett par?20.25: Nu river vi gränserna mot väst. Anna Sahlene och Maria Haukaas Storeng slår ihop sig till en superunionsduo och kör ”Killing me tenderly”. Och här syns tydligt att att finanskrisen slår även mot Melodifestivalen. Sahlene hade inte nog med tyg för att göra sin klänning längre än muskort och Haukaas Storeng fick offra tyget över bysten. Luta dig inte fram, Maria, för då kommer hela Norge skämmas och hela Sverige jubla.

20.20: Susanne Alfvengrens comeback med ”Du är älskad där du går” har inte varit med i favoritsnacket. Men det är det enda bidraget som är en ballad. Gillar ni det?

20.15: Dags för tävlingens Milli Vanilli-kopior.

Fame factory-Johan Becker har tagit en av medlemmarna i Star Pilots plats på scenen eftersom det tydligen är han som kan sjunga. Lite som Milli Vanilli fast bedragarna och originalrösten står på samma scen.

Men var har vi hört låten ”Higher” förut? Kanske här?

Hur mycket får man inspireras av andras låtar egentligen? Vad tycker ni?

Och scenframträdandet? Jo, Killarna står i gröna overaller och har ”Top Gun”-glasögon på sig och gör de klassiska ”peka-i-luften” och ”knyta-näven-som-riktiga-män”-poser. Samtidigt står Johan Becker bredvid och sjunger. Men vad gör de andra där förutom att föra armarna upp och ner? Jo, de tar på sig rekvisitahjälmar också. Finurligt.

20.10: Med Beyoncé-hår och påmålat fodral av guldpaljetter står hon där i ljuset. Agnes. Hon sjunger ”Love Love Love” med sina svartklädda dansare som stöd på scenen. Hon kan för övrigt inte sitta ner i sin glitterdräkt. Det kan vi förstå. Ni med chipsen där ute, hur högt skulle ni kunna dra dräkten innan det tog stopp? Det här numret har alla klassiska schlagerattribut. Entusiastiska dansare, konfetti, Carola-fläkt och maffigt ljusspel på bakre väggen.20.05: I inledningsnumret visar Petra Mede prov på sin sångförmåga. Obs. Kolla in sångerskan Jessica Anderssons läckra tylldröm till klänning där hennes vita stay ups syns mer än de lila hotpants hon hade när hon tävlade för några år sedan.

20.00: Schlagerskorna på! Nu kör vi!

     

Guldhud, dödshiss och fejkade piloter som mimar. Kan det bli bättre upplägg för en äkta Melodifestivalkväll?

Så häll upp smågodiset i ikea-skålen, lägg de minsta och korka upp en flaska rött.

Och glöm inte att ha datorn nära till hands, så du kan tycka till om festivalen här på aftonbladet.se!


Utskriftsdatum:
Publicerad: 2009-02-28
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/article11676752.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11