Aftonbladets läsare: Okej att driva med andra länder

NÖJE

Melodifestivalen drev med Ryssland i finalen.

Landet svarade med att kräva en ursäkt.

Nu strömmar kommentarerna om det infekterade humorbråket in på Aftonbladets webb.

Närmare 250 personer har tyckt till om Melodifestivalens mellanaktsnummer i SVT i lördags. Det var matrjosjkadockor som visades upp, en fjättrad björn, en kör med ryska officiersuniformer och lättklädda tjejer i tajta shorts med röda stjärnan på.

Ryssland kritiserar nu öppet SVT. Den ryska ambassadens talesman Anatoly Kargapolov säger till nyhetssajten The Local, thelocal.se, att personerna som uppträdde lider av Rysslandfobi och att det "snarare borde placera dem på mentalsjukhus än på Globens scen".

Aftonbladets läsare engagerade

På Aftonbladets webb går diskussionen het. Närmare 250 läsare har kommenterat bråket.

Många tycker att reaktionerna är överdrivna. Signaturen "Heidihe", 32, anser att Rysslands borde ta inslaget med en nypa salt.

- Nä, lite självdistans får man faktiskt lov att ha. SVT har inget att be om ursäkt för! skriver han.

"Sockerpuff", 21, håller med. Hon skriver så här:

- Alla fattar väl att det var överdrivet med fördomar på scenen. Inget att ta åt sig

"CurlyT", 42, är inne på samma spår. Han menar att ryssarna saknar humor och påpekar att han själv nästan tyckte att inslaget var "det bästa på hela Melodifestivalen".

"Tramsigt"

Men flera höjer också sina röster och visar förståelse för Ryssland. En av dem är "Hassogava", 52, som anser att inslaget bara späder på "vissa fanatiska ingrodda typers fördomar om andra länder och använder samtidigt humorn som ett accept för att göra det i en programform som heter "Melodifestivalen" ovanpå allt. Då är man verkligen ute och cyklar, enligt min mening, i cykelhjälmens förlovade land."

"Brattalied", 51, tycker att uppträdandet var tramsigt.

- Det går ju att skoja med klass men det är en konstart för sig som är få som fixar. SVT kan bättre än så här, skriver hon.

Okej att driva med andra länder

Drygt 61 000 personer har svarat på frågan på Aftonbladets webb om det är okej att driva med andra länder. 51 procent säger "ja om det görs på rätt sätt", 36 procent säger "ja, i alla former" och 14 procent anser "nej, det är förnedrande".

I Aftonbladets undersökning om vilken låt som svenskarna gnolar på mest efter finalen vinner Tingeling överlägset, med nästan 60 procent av rösterna.