Det sa bara – Tingeling

Så föddes idén till den största låten i Melodifestivalen

1 av 5 | Foto: Foto: FRAMELINE
Henrik Dorsin som musikproducenten och låtskrivaren Rolf Pihlman, som under Melodifestivalen förgäves försökte promota ”Tingeling”.
NÖJE

Grotescos plojlåt är i dag den största succélåten från hela Melodifestivalen.

Nöjesbladet berättar här om hur ”Tingeling” föddes – i en enslig stuga i Värmdö.

– Vi hade slutat jobba och intagit en del alkohol. Då började Henrik nynna på ”Tingeling”, berättar Michael Lindgren.

Kanske krävdes det ett forum som Melodifestivalen för att Sverige skulle få ett nytt ”Killinggänget”. För succé är ett rätt milt uttryck när man ska beskriva det ”Tingeling” och Grotesco-humorn gjort hos svenska folket.

Framgången för Henrik Dorsin, Michael Lindgren och de andra i kollektivet Grotesco har dock inte kommit plötsligt.

I över tio år har de funnits – men det första lilla genombrottet kom först sedan de vunnit en humorsatsning i SVT:s regi och fått en egen tv-serie 2007.

En serie som fick bra kritik – men var långt ifrån en tittarsuccé.

När Melodifestivalens projektledare Ronnie Lans sökte någon som kunde toppa Björn Gustafssons succé från förra året, vågade man ändå satsa på Grotescokollektivet.

– Deras humor är väldigt speciell, det är spektakulärt och det är kul, kommenterar Ronnie Lans.

En tv-chef är förebilden

När avtalet var klart åkte några ur gänget ut till en stuga i Värmdö utanför Stockholm för att spåna fram en humoridé. Den måste vara bra nog åt Sveriges största underhållningsprogram.

– Vi hade egentligen slutat jobba för kvällen och intagit en del alkohol. När vi sen skulle sluta så började Henrik nynna på ”Tingeling” och vi gick igång på det direkt, berättar Michael.

Men från start byggde idén till sketcherna inte alls mycket på ”Tingeling” – tanken var att Pihlman i stället skulle framföra olika låtar vid alla deltävlingar.

Enligt uppgifter till Nöjesbladet bygger Pihlmans karaktär på en gammal legendarisk SVT-chef i Växjö – men det vill inte Grotesco själva bekräfta. Trots att den ”riktiga” Pihlman både haft ett dansband och säger ”Ja e fan baest”, titt som tätt.

– Det vet jag ingenting om. Men det är klart att vissa personer färgat honom mer än andra, säger Henrik Dorsin hemlighetsfullt.

– När vi gjort första inslaget och såg det på plats i Scandinavium insåg vi att ingen av oss egentligen fattat vilket spektakel och stor show vi skulle vara en del av. I ett sånt sammanhang måste man vara mycket mer fyrkantig och rak i sin humor än vad vi var, säger Michael Lindgren.

Drar på sommarturné

Inför deltävling nummer två tvingades de tänka om – allt måste bli mer direkt i sitt tilltal. Sen lossnade det med både en hiphopversion och en singer/songwriter-version av samma lättnynnade ”Tingeling”.

– Det var ganska tyst under hela säsongen fram till slutet då polletten trillade ner. Vecka för vecka fattade folk och efter Globen blev det galet, då hade vi nött in melodin, säger Henrik Dorsin.

Nu väntar en fortsättning för både ”Tingeling” och Grotesco.

– Först gör vi en platta som vi hoppas kommer i maj, sen lutar det åt att vi gör en cirkus Grotescoturné i sommar. Vi kommer att köra en blandning av sketcher och musik. Sen har vi redan börjat skriva på ”Grotesco 2”, avslöjar Michael.

FAKTA

Låten finns i fem versioner

1. En fejkad originalversion från 1970-talet:

- Många tror att det här är en den rätta originalversionen, att den är gjord av ett dansband på sjuttiotalet. Men det är vi som gjort den också, säger Michael Lindgren.

2. ”Tingeling” dansbandsversionen (delfinalen i Göteborg och ”Andra chansen” i Norrköping)

- Efter Göteborg hajade vi att man måste vara tydlig och bestämde oss för att gå på ”Tingeling”-låten, allt handlade om Pihlman och den, säger Michael.

3. Singer/songwriter versionen ”Singeling” (delfinalen i Skellefteå)

- Hela sketchen slutar med att Pihlman sjunger versionen själv. Ingen kan ju göra den som han, säger Michael.

4. ”Blingeling” (Tingeling streetstyle) (delfinalen i Malmö).

- Hip hop versionen med Smogge, Polio och de andra. En detalj är att alla rappare är handikapopade på nåt sätt. Polio har polio, Krimbuktu har puckelrygg och Smogge är blind.

5. ”Tiingaliing (Russian Base Lovers Remix)” av P-Bros featuring DJ Trexx & Olga Pratilova (Globen)

- Både Trexx och Pratilova har funnits i Grotescovärlden sedan tv-serien. I Grotesco lanserade Trexx en kroatisk dansplatta och Pratilova var med i en sketch där hon sjöng en operatolkning av ”Sagan om ringen”.