Operation: Moskva

Malena Ernmans galna schema – för att kunna vara med i Eurovision

1 av 4
NÖJE

Under finalnatten var det kris i operavinnarens läger.

Nu har Malena Ernman-teamet pusslat ihop ett vansinnesschema inför Moskva.

– Det har varit ett enormt jobb, säger Malena Ernman, 38.

Wien, Moskva, Stockholm, Wien, Moskva, Stockholm, Moskva ...

Ungefär så ser Melodifestivalvinnaren Malena Ernmans kalender ut i maj.

”Askungen” på Kungliga Operan är bara en av uppsättningarna som fyller operastjärnans schema framöver.

Hon är bokad fram till 2013 – och så sent som för en vecka sedan äventyrade schemat semifinalen i Moskva den 12 maj. Samma dag som tävlingen spelar hon huvudrollen i ”Dido och Aeneas” på Purcells i Wien.

Dagen efter har hon huvudrollen i ”Askungen” i Stockholm.

”Vi ligger efter”

– Jag har suttit i repetitioner i Frankfurt de senaste dagarna och är inte insatt i alla detaljer men jag har förstått att det har varit ett enormt jobb att få ihop reseschemat, säger Malena Ernman.

Sedan finalnatten har stjärnans team arbetat fram en krisplan.

– Det har varit mycket att pussla ihop, men alla har varit otroligt förstående. Problemet är att den svenska finalen är så pass mycket senare än andra länders, så vi ligger efter. Det finns en del oklarheter som vi väntar på att lösa, säger Malena Ernmans skivbolagskontakt Anders Johansson på Albot & Albot.

Letar ersättare

En av oklarheterna är vem som ersätter Malena Ernmans ”Askungen”-roll när hon är i Moskva. Går hon vidare från semifinalen missar hon två föreställningar.

När Nöjesbladet nådde Kungliga Operan i går har de precis fått beskedet.

– Nu letar vi febrilt efter en lösning. Vi måste hitta en ersättare till Malena de datumen, säger Torbjörn Eriksson, press- och informationschef.

Förra året åkte vinnaren Charlotte Perrelli på en påkostad promotionturné i Östeuropa.

I år tänker Ernman-staben annorlunda.

– Jag tror att turnéerna är överskattade. Att få tolvorna förutsätter ett så mycket större arbete än att göra nedslag i ett tv-program, säger Christer Björkman, tävlingsgeneral och svensk head of delegation i Moskva.

Hur ser ni på Malena Ernmans flängiga schema?

– Hon gör ingenting som hon inte har tillstånd att göra. Malena kommer att vara med på repetitionerna och de obligatoriska tillställningarna. Så för vår del spelar det ingen roll, det är upp till henne att känna att hon orkar, säger Christer Björkman.

FAKTA

Det här är Malena

Namn: Malena Ernman. Ålder: 38. Bor: Stockholm. Familj: Maken Svante Thunberg, döttrarna Greta och Beata. Yrke: Operasångerska. Aktuell som: Sjunger Sveriges bidrag i ”Eurovision”.

Mezzosopranen Malena Ernman är en av landets mest efterfrågade operasångerskor. Hon är uppvuxen i Sandviken och utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och Musikkonservatoriet i Orléans.

Rollistan hittills inkluderar Cherubino i ”Figaros bröllop” (Stadsopera i Berlin) och Rosina i ”Barberaren i Sevilla”. Hon har även gjort titelrollen till operaversionen av ”Fröken Julie” på operascenen i Bryssel och syns i Kungliga operans uppsättning av ”Askungen” i Stockholm. Fick sitt internationella genombrott i ”Aggrippina” 1999 och har sedan dess uppträtt över hela världen.

Här är Malenas snurriga rutt mot semifinalen

Stockholm

”Askungen” spelas på Kungliga operan, som tar 1100 åskådare. Malena gör rollen som Angelina i den klassiska sagan om flickan som förnedras av sin styvfamilj, men till sist vinner prinsen.

Malena bor hemma i sin lägenhet när hon är i Stockholm.

Moskva

Eurovision Song Contest hållas i Olimpiisky arena i Moskva. Arenan byggdes inför OS 1980 och kan ta emot upp till 80 000 besökare. Där sjunger Malena vinnarlåten från Globen ”La Voix”.

Wien

Malena spelar rollen som Dido i kompositören Henry Purcells opera ”Dido och Aeneas”, som spelas på teaterhuset An der Wien.

Hon bor i en hyrd lägenhet.

1 - 2 MAJ

Repeterar ”Dido och Aeneas” i Wien, som har premiär den 23 maj.

2 MAJ

Flyger från Wien till Moskva, första repetitionen inför semifinalen i Eurovision. Missar föreställningen ”Askungen” på Kungliga Operan.

3 MAJ

Flyger från Moskva till Stockholm, håller presskonferens i bussen på väg till flygplatsen.

4 MAJ

Stockholm, spelar ”Askungen” på Kungliga Operan.

5-6 MAJ

Flyger till Wien, repeterar ”Dido och Aeneas”.

6 MAJ

Flyger från Wien till Moskva.

7 MAJ

Repeterar i Moskva.

8 MAJ

Flyger från Moskva till Stockholm, gör ”Askungen”.

10 MAJ

Flyger tillbaka från Stockholm till Moskva.

12 MAJ

Semifinal. Stannar sedan kvar i Moskva om hon går vidare till Eurovisionfinalen den 16:e maj. Missar i så fall ”Askungen” på Kungliga Operan den 13:e maj.

ARTIKELN HANDLAR OM