'Jag är jag'

Så drar Luuk schlagertåget genom Sverige

Foto: lina boström einarsson
NÖJE

Shorts-kuppen mot Jessica Andersson var bara början.

I årets Melodifestival lovar Kristian Luuk att vara vassare – och bättre.

– Det tog halva turnén att komma igång förra året, säger han.

Nio dagar kvar till Sveriges största musiktävling.

Uppladdningen har varit minutiös för programledaren.

– Jag måste vara på topp. Det var bra förra året, men det ska bli bättre. Nu vet jag att jag funkar i formatet – då kan jag fokusera mer på min roll, säger Kristian Luuk, 41, när Aftonbladet träffar honom i SVT-huset.

Hur ska du förnya dig?

– Jag kan bara vara jag, men jag ska vara vassare i år. Jag var samma kille i ”Sen kväll med Luuk” i nio år också – det fungerade.

Tröttnar du på Kristian Luuk?

– Jag tror inte det, det är ett konstigt yrke programledaryrket. Man har ett väldigt bekräftelsebehov. Det måste ju vara något skruvat i en som vill göra det här – det är kanske den skruven som gör att man inte tröttnar på sig själv.

Kärleksförklaring

Vad är nytt i år?

– Jag har med standupkomikern Björn Gustafsson, programledaren Nour El-Refai och ”Hip hip”-killarna. Det kommer bli matigt. Vi ringde Nour och Björn redan i november. Jag känner dem inte, men har sett dem och tycker att de är fruktansvärt roliga på ett coolt sätt. Unga, snygga och snälla.

Som du?

– Jag är inte så ung och snygg längre. Men snäll.

Det tycker nog inte Jessica Andersson som du hånade förra året.

– Det var inget hån! Det var en kärleksförklaring, en hyllning. Det är det som är charmen med mig. Man känner sig trygg med mig, men vad som helst kan hända – så alla personer ska passa sig.

Hur är årets festival jämfört med förra?

– Låtarna i år känns starkare – det är större bredd och svårt att gissa vem som vinner. Förra året var det mer givet att The Ark var favoriter.

Hur har du förberett dig mentalt?

– Redan i november bestämde jag att före den 14 januari fick jag inte bli nervös – och det blev jag inte. Men nu i helgen smällde nervositeten till.

Hur överlever du stressen när du är på plats?

– Genom att ha bra rutiner. Förra året hade jag som krav att jag skulle få sova en timme mellan genrepet och direktsändningen på lördagar. Då ordnade SVT transport till hotellet så jag fick en timmes sömn.

Nervös

Lyckades du somna?

– Ja, varje gång. Kanske för att jag var så nervös – det finns ju folk som somnar hos psykologen för att de har så mycket i huvudet.

Vad är drömscenariot i år?

– Att få en ny otippad Marie Lindberg-finalist, en ny stjärna som tänds. Sen hoppas jag att det kommer vara oerhört jämt i finalen så ingen missar sändningen. Nio miljoner tittare.

Största mardrömmen?

– Att några idioter ska hamna i hotellrummet bredvid mig och ha fest på fredag kväll. Det hände förra året och jag behövde sova. Då ringde jag receptionen och bad dem få tyst på dem. Men jag står för att jag var en gnällgubbe.

Vad är absolut roligast?

– När jag får veta vinnaren i örat sekunden innan Sverige får veta det. Jag ruvar på hemligheten – i en magisk sekund.

Vad är nästa steg i karriären?

– Att få göra Melodifestivalen tre år i rad.