Sambaflirt och plastdisco

Så låter schlagern i Göteborg

Foto: Peter Wixtröm, Lina Boström Einarsson, Carl-Johan Söder/SVT
Startfältet i Göteborg Face 84, E-Type & The Poodles, Christer Sjögren, Brandur, Michael Michailoff, Suzzie Tapper, Velvet och Amy Diamond.
NÖJE

På lördag drar första deltävlingen i schlagercirkusen igång.

Aftonbladet.se:s schlagerreporter Torbjörn Ek satt med vid den första genomlyssningen av låtarna i Göteborg.

Så här beskriver han startfältet i premiären.

E-type & the Poodles – Line Of Fire

”Poodles och E-Type öppnar med distade gitarrer, men sen blir det rätt sedvanlig snällpop. Lite som hårdrocken lät på 80-talet helt enkelt. Roligaste parti är sticket när E-Type låter så där Cher-vocoder-fixad i rösten som han brukar göra när han pratsjunger sina eurodiso-hits.”

Face-84 – Alla gamla x

Just D-humor i texten. Det är rim staplade på varann och tralalala. 'Jag vill ha en hönsnätsbur med alla gamla ex på vinden' är en av textraderna i refrängen. Det lockar till spridda skratt här i pressrummen”.

Velvet – Deja vû

”Klassisk discoschlager. Alla kommer säga att den låter som nåt annat, som det brukar göra i schlagersammanhang. Det här är igenkänning på hög nivå. Alla schlagerpopdiscolåtar som gjorts det senaste åren ihopkokad till en ny soppa. Min favorit så här länge, med en klassisk Carola-höjning av tonarten till sista refrängen”.

Brandur – Lullaby

”Liten kille med stor röst. Kan nog få småflickor att smälta framför tv-apparaterna på lördag om han klarar av att leverera live också. Men i Sverige brukar det vara tjejerna som lyckas ta sig vidare med ballader - som Sonja och Sarah Dawn Finer förra året”.

Michael Michailoff – That's Love

”Låter som Andreas Johnson båda bidrag ihopslaget med Sebastians låt förra året. Refrängen har en skön hook och är det 60-talspop som gäller i år kan det funka, men frågan är om han är tillräckligt het för det. Sebastian hade ju Idol i ryggen och Andreas Johnson är ju just, Andreas Johnson”.

Amy Diamond – Thank You

”Plastigt, Amy! Det är upptempo-pop som sätter sig snabbt. Men det är inte så glatt som jag hade trott att det skulle vara. Kanske smittar hennes humör av sig när man får se henne på scenen, men på singel låter det nästan lite deppigt med de plastiga ljudpåläggen. Och var var tonartshöjningen? Det hade den här låten vunnit på”.

Suzzie Tapper – Visst finns mirakel

”Oj! Suzzie Tappers låt är naken, avklädd och ärlig, så långt det går att göra en schlager så. Suzzie Tapper låter som Anne-Lie Rydé och Millas Mirakel och alla andra sköna 80-talstjejer och grupper som gjorde enkel lätt och härlig pop. Visst finns mirakel och för mig är det faktiskt du, sjunger Suzzie och jag längtar efter att få se henne sjunga det här på scenen scenen. Det kan bli SÅ bra!”

Christer Sjögren – I Love Europe

”Mina förhandtips stämde, det här ÄR Papaya Coconut! Christer Sjögrens I love Europe är inte ens en samba-flirt med Kikki Danielssons gamla dänga. Det här är så märkligt så jag vet inte var jag ska ta vägen. Var är dansbanan? Var är tombolan? Var är grisfesten? Ring 80-talet och be genast om ursäkt. Menar de allvar? Ja, det gör de nog. Hur ska det här se ut på scenen?”