SVT missade söka tillstånd

Amy Diamond saknade lov att sjunga i schlagern – fick tillstånd i sista stund

1 av 2
NÖJE

På lördag står Amy Diamond på Melodifestivalscenen – som den yngsta deltagaren någonsin.

Men SVT hade missat en avgörande detalj.

Tre dagar före tävlingen saknade Amy, 15, arbetstillstånd.

Normalt tar det en till två veckor.

Processen att söka arbetstillstånd, alltså.

Reglerna i Sverige är glasklara. Personer under 16 år, som inte har gått ut grundskolan, måste få dispens för att jobba efter klockan 20.00. Som minderårig får man heller inte arbeta mer än två timmar per dag.

Amy Diamond går i nionde klass i Jönköping. Och med repetitioner, genrep, presskonferenser och lördagens final kommer hon att få det svårt att klara regelverket.

Ingen ansökan

Naturligtvis finns det en lösning. En enkel sådan.

SVT har dessvärre missat den.

På Arbetsmiljöverket har man inte sett skymten av några papper gällande den unga deltagaren.

– Det har inte kommit in någon ansökan, vilket förvånar mig. SVT brukar sköta det bättre, säger Ingela Holtenstam, registrator på Arbetsmiljöverket.

”Har haft mankemang”

När Aftonbladet kontaktar SVT är Melodifestivalens projektledare, Christel Willers, plågsamt medveten om problemet.

– Vi har haft någon form av mankemang här hos oss, det har skett något som har stoppat upp processen. Men vad jag vet nu så är det inskickat, säger hon.

När gjordes det?

– Jag vet inte när det gick från oss faktiskt.

”Så här gör man inte”

Men Arbetsmiljöverket hade minuter före stängning i går inte fått in någon ansökan.

– Då är den säkert på ingång nu, säger Christel Willers.

Ett uttalande som inte ses med blida ögon av myndigheten.

– Vi kan väl ordna det ganska snabbt, ibland. Men med en erinran om att så här gör man inte. De som är ute i god tid ska inte behöva vänta för att SVT har slarvat, säger Mia Möller, registrator på Arbetsmiljöverket i Göteborg.

På onsdagen mottog Arbetsmiljöverket i Göteborg en ansökan från SVT. Nu har de utfärdat ett "medgivande om undantag", skriver TT Spektra.

FAKTA

FÅR INTE JOBBA PÅ KVÄLLEN

När en minderårig anlitas till arbete som arbetstagare före det kalenderår då han eller hon fyller 16 år eller innan skolplikten är fullgjord gäller bland annat dessa bestämmelser (utdrag ur 9§ i Arbetarskyddstyrelsens författningssamling.):

”Arbetet får totalt omfatta högst två timmar per skoldag och tolv timmar i veckan. På skolfria dagar får arbetstiden inte överstiga sju timmar per dag.”

”Arbetet får inte utföras mellan klockan 20.00 och klockan 06.00.”

”Hon jobbar inte”

Amy Diamonds pappa, Lee Deasismont, har inte blivit upplyst av SVT om reglerna och att hans 15-åriga dotter behöver tillstånd för att jobba under Melodifestivalen. ”Hon jobbar inte, hon går bara upp och sjunger. Det är tre minuters jobb, går upp på scenen – det är inget jobb. Hon får inte betalt. Inte en krona”, säger han.