– Det är helt fel

Christer Björkman får hård kritik av tv-profiler

1 av 3 | Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
ville spela – på schlagervinnare Aftonbladet avslöjade i går att Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman hade tänkt satsa pengar på Amy Diamond och Christer Sjögren som gick till final. Nu får han kritik av tv-profiler och artister – och röster höjs för att SVT ska införa regler om vadslagning kring egna program.
NÖJE

Christer Björkman tänkte spela på Melodifestivalen.

Nu får han kritik av flera kända tv-profiler.

– Det är överhuvudtaget helt fel att satsa pengar i ett eget projekt på det viset, säger SVT-veteranen Ingvar Oldsberg.

Aftonbladet avslöjade i går att Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman hade tänkt satsa 500 kronor på de vinnande artisterna Christer Sjögren och Amy Diamond inför delfinalen i lördags.

Kombinationen gav 30 gånger pengarna. Björkman hade chans på 15 000 kronor.

Artikeln har väckt reaktioner bland tv-profiler och artister. Bland annat programledaren Ingvar Oldsberg tycker att det är konstigt att SVT inte verkar ha någon policy kring detta.

”SVT ska stå för integritet”

– Det är helt fel att satsa pengar i ett eget projekt på det viset, det handlar om anständighet. SVT ska stå för integritet. Eva Hamilton måste sätta ner foten i den här frågan och visa vad som gäller, att vi sysslar med public service och att det finns traditioner där som vi ska stå för, säger han.

Även före detta SVT-profilen Kattis Ahlström är förvånad:

– Jag läste artikeln och tänkte: ”det var väl dumt gjort, nu har han inte tänkt till riktigt”. Jag trodde att SVT hade regler om sådant. När jag och Claes Åkeson slog vad om något i ”7-9” för en herrans massa år sedan fick vi veta att så får man inte göra.

Diskuterar förbud

SVT har inte vidtagit åtgärder ännu. Men ett förbud mot spelande är inte otänkbart.

– Vi ska diskutera saken på produktions- och redaktionsmöten i veckan. Det är möjligt att vi adderar något till nuvarande regler, säger nöjeschefen Peter Nyrén.

Hur påverkar detta Björkmans, och Melodifestivalens, trovärdighet tror du?

– Jag har fullt förtroende för Christer och det tror jag att publiken har också. Jag förstår att folk förväntar sig att den här tävlingen ska gå rätt till och ha tydliga regler. Det ska de kunna göra i fortsättningen också.

Varken SVT:s vd Eva Hamilton, programdirektören Annie Wegelius eller projektledaren Christel Tholse Willers ville i går lämna kommentarer.

Aftonbladet har förgäves försökt nå Christer Björkman.

FAKTA

Krav på tydliga regler för SVT

?Anna Book, 37, artist:

– Jag tycker inte att det är korrekt. Björkman är ju artistansvarig. Det är märkligt att SVT inte har regler för sådant här. Men jag är inte förvånad. De gör alltid precis vad de vill.

Alexander Bard, 46, artist, medverkar i Melodifestivalens deltävling i Linköping:

– SVT borde ha regler om det här. Det börjar bli fråga om ganska mycket pengar. Till nästa år måste det finnas klara direktiv.

Bert Karlsson, 62, skivbolagsdirektör:

– Det finns så mycket hyckleri i det huset så jag är inte förvånad. Det har väl ingen större betydelse att han spelar, han kan ju inte påverka ett skit ändå. Men vore jag Björkman skulle jag ju inte berätta det.

Charlotte Perrelli, 33, artist, medverkar i Melodifestivalens deltävling i Karlskrona:

– Jag tycker inte att Björkmans trovärdighet försvinner för att han satsar pengar på någon han tror på. Men hade han kunnat påverka resultatet hade det varit fel.

Peter Swartling, 44, ”Idol”-jurymedlem:

– Jag tycker inte att Björkman har begått ett lagbrott. Man vet aldrig i förväg hur svenska folket röstar. Men jag skulle inte göra det själv. Jag vet inte om TV4 har någon policy vad gäller sådant här.

Henrik von Zweigbergk, 45, studioman & inspelningsledare Melodifestivalen:

– Det är osnyggt. Att han spelar är inte så anmärkningsvärt men att det kommer ut är inte bra. Men jag tror inte att det påverkar SVT:s trovärdighet.

Har du själv satsat pengar i Melodifestivalen?

– Nej, jag har inte hunnit. Men står det någon spelautomat framför mig gör jag kanske det.

Ser du något etiskt dilemma i det?

– Nej, då skulle jag ju inte kunna betta alls. Jag är ju inblandad i allt som har med sport eller nöje att göra i landet.

Frågan: Ska Christer Björkman få satsa pengar på schlagerartisterna?

Nej: 64,8 %

Ja: 35,2 %

Totalt hade 46?659 personer röstat på aftonbladet.se i natt.