”Känslan var magisk”

Carola och Andreas berättar om hur tjat & peppsnack gjort dem till en duo

1 av 4 | Foto: MAGNUS SANDBERG
STARKa ihop ”Två är starkare!” säger Carola Häggkvist. Hon och Andreas Johnson sjunger duett i lördagens Melodifestival, och de känner på sig att det kommer att gå käpprätt mot vinst. Andreas beskriver låten ”One love” som ett riktigt lyckopiller.
NÖJE

Det började som ett skämt av Andreas.

Efter det började Christer Björkman tjata.

Ett år senare är duetten med Johnson & Häggkvist ett faktum.

– Jag är ingen solodiva, säger Carola.

Jag och fotografen sitter i en hotellobby och väntar på att få göra en intervju med Carola Häggkvist och Andreas Johnson.

Punktligt ser vi deras presskvinna komma emot oss. Vi reser oss för att hälsa – men hon springer förbi, och ut genom entrén.

Hon hoppar in i en felparkerad vit Lincoln som står utanför dörren och rivstartar – kvar står en parkeringsvakt och blänger.

Båda var förkylda

Efter fem minuter kommer i stället Carola och Andreas fram till oss.

– Vi kan nog sätta igång så länge, min bil är svår att hitta parkeringsplats till i stan så hon blir kanske borta ett tag, säger Carola och skrattar.

Vi slår oss ner vid ett bord. Andreas och Carola har fått in varmt te.

– Vi har båda varit förkylda och behöver bli friska till lördag. Jag har ätit penicillin i en vecka, berättar Carola.

I morgon åker de till Västerås för att förbereda sitt Melodifestivalbidrag ”One love”. De är båda rutinerade artister i sammanhanget – men det är första gången de sjunger en duett.

– Jag känner mig skönt pirrig och förväntansfull, säger Carola.

Skämtade om duett

För två år sedan stod de också på Melodifestivalscenen, fast då tävlade de mot varandra i Globenfinalen. Carola vann och Andreas kom trea. Förra året var Andreas med igen – då kom han tvåa.

– Dagen efter finalen förra året var Andreas med i Bingolotto. På frågan om han skulle ställa upp igen sa han ”det skulle vara i en duett med Carola i så fall”. Yeah, tänkte jag – det vore häftigt, berättar Carola.

Andreas hade menat det som ett skämt, men bollen var redan i rullning. När Carola pratade med Christer Björkman senare under våren sa hon att hon inte ville ställa upp själv, men att hon kunde tänka sig en duett med Andreas.

– Han ringde hela tiden och frågade om vi hade bestämt oss. ”Sluta tjata” sa jag till slut, berättar Carola och skrattar.

Och det tog nio månader för Andreas och Carola att bestämma sig. De fick ett ”tecken” den 27 december på Nalen i Stockholm. De var i lokalen tillsammans med några vänner och provsjöng nya låten ”One love”.

– Ja, dels var det känslan, tårar rann nedför kinderna och gåshuden stod rakt ut. Dels hände det andra saker, jag gick bakom en kuliss och då låg det en fläkt där, så jag tog med den när jag gick ut på scenen, säger Carola.

– Och när vi sjöng sista refrängen så började det singla ner konfetti från taket. Det var en magisk känsla – vi bestämde oss direkt, säger Andreas.

”Är ingen solodiva”

Hur känns det att göra en duett?

– Det är en härlig bandkänsla. Vi står rygg mot rygg mot allt annat, säger Andreas.

– Jag tycker att det är skönt att veta att någon är med på scenen och drar fram det bästa ur mig, vi peppar varandra omedvetet. Och jag får visa att jag kan jobba med andra – jag är ingen solodiva, säger Carola.

Hur är låten?

– Jag fick en vinnarkänsla när jag hörde den färdig första gången. Den är som ett lyckopiller, säger Andreas.

– Jag fick stormvindsvibbar och blev förälskad direkt. Jag tänkte att den här måste Europa få höra, säger Carola.

Har ni gått på någon diet inför tävlingen?

– Nä, jag hade velat träna lite extra, men jag har ju varit förkyld – men jag känner mig rätt trygg som det är. Och jag älskar att äta mat och godis och desserter, så jag får bjuda på lite mer av mig själv i år, skrattar Carola.

Ola – största hotet

Vilket är det svåraste motståndet på lördag?

– På pappret är det väl Ola, som har en stark trofast publik. Sedan finns det flera artister som levererar väldigt bra, Sanna Nielsen, bröderna Rongedal och Lasse Lind, säger Andreas.

Kör ni bil till Västerås?

– Ja, och den ska vara jättetungt lastad, säger Carola.

Så att du inte kan köra för fort?

– Ha ha, ja precis. Och för att jag ska få med mina hantlar för att träna bort det här gäddhänget, säger hon och tar sig på undersidan av armen.

Andreas skrattar och Carola ger honom en arg blick – sedan ler hon och medger att det är lite väl hoppfullt.

– Okej, jag får väl spreja på brun utan sol i stället – då syns det mindre.

FAKTA

Carola Häggkvist

Ålder: 41. Familj: Sonen Amadeus, 10. Melodifestival-placeringar: 1: a 1983, 2:a 1990, 1:a 1991 och 1:a 2006. Inkomst: 519 400 kronor (taxeringsår 2007). Aktuell: Sjunger ”One love” i Melodifestivalen på lördag.

Andreas Johnson

Ålder: 37. Familj: Flickvän Lisa Knapp, dotter 8 mån. Melodifestival-placeringar: 3: a 2006 och 2:a 2007. Inkomst: 837 700 kronor (taxeringsår 2007). Aktuell: Sjunger ”One love” i Melodifestivalen på lördag.

Carola och Andreas om ...

... deras första minnen av varandra: ”När hiten ’Glorious’ kom ut hade jag den som väckningslåt hemma”, säger Carola. ”Även jag stod och mimade till ’Främling’ 1983”, säger Andreas.

... ett av deras första möten:

”Jag gick på St Eriksbron. Plötsligt hör jag full tuta från en bil som passerar och dörren slits upp i farten. ’Va du är braaa!’ skriker en kvinna från bilen. Det var Carola”, berättar Andreas.

... deras relation i dag: ”Vi lär känna varandra hela tiden. Vi pratar mycket om allt som rör sig i våra huvuden – vi är ju polare”, säger Andreas.

”Vi har bra kemi – inte bara röstmässigt – vi har en vänskap som känns viktig, en ömsesidig respekt”, säger Carola.

... förra veckans delfinal: ”Jag skulle se den, men missade första halvtimmen för jag fick bensinstopp mitt i skogen på Värmdö. Jag fick ringa några vänner som kom med en dunk. Jag ville så gärna se öppningen – det var verkligen typiskt.”

... att Amy och Christer gick till final: ”Jag röstade på dem båda två – och på Velvet och Michailoff. Christer var klockren – den låten kommer bli kult”, säger Carola.

... första gången de sjöng ihop: ”Jag hade skrivit en låt som jag skulle sjunga på en gemensam väns bröllop. Kvällen innan när jag satt och repade kom Carola förbi. Hon tyckte om låten och jag frågade om hon ville sjunga den med mig”, säger Andreas.

Carola om Andreas:

”Han är så trovärdig när han sjunger. Cool på riktigt. Han levererar sina sånger med sådan känsla och äkthet.”

Andreas om Carola:

”Att få sjunga med Carola är stort, att få vara i närheten av energikällan Häggkvist. Och jag är imponerad över hennes enorma musikalitet.”

ARTIKELN HANDLAR OM