”Jag trodde min farsa hade dött”

Schlagerförhör med Lasse Lindh

NÖJE

Välkommen till schlagerförhöret.

Under hela Melodifestivalen ställer vi stjärnorna mot väggen för att fråga om alltifrån usla beslut till mörka barndomsminnen.

I dag riktar vi strålkastaren på Lasse Lindh, 33.

Okej, Lasse. Kamma undan den där popluggen och titta mig i ögonen när jag pratar med dig. När vaknade du senast och sa: ”Nu ska jag aldrig mer dricka igen”?

– Det var inte länge sedan ... två veckor kanske. Jag minns faktiskt inte omständigheterna, mer än att jag var för full.

Hur var din första fylla?

– Bedrövlig. Jag kommer från en småstad, Härnösand, och det var en sådan där helg när något kringresande tivoli kommit till stan. Jag minns att vi drack någon sorts häxblandning med sugrör, det var på den nivån. Vi hade hört att man skulle bli mer berusad om man blandade alkohol med druvsocker. Vi satt på Åhléns tak och mixade en halv flaska vin med ... ett halvt kilo Dextrosol, (skratt). Det var ett idiotfiasko, vi låg bara och tokkräktes efteråt.

Vilket är ditt livs sämsta beslut?

– Jag har tagit många dåliga beslut och de beror nästan alla på att jag jämt tror att jag har mer tid än vad jag egentligen har. En gång när jag var i London sket jag i att kolla när tunnelbanan till flygplatsen skulle gå morgonen efter. Problemet var att det inte gick någon tunnelbana. Jag missade planet och blev stående på Heathrow i 36 timmar med 1 pund och 23 cent. Dåligt beslut.

Vilket är ditt starkaste barndomsminne?

– Det är inget roligt minne, men när jag var tio år trodde jag att min farsa hade dött, alltså på riktigt. Vi var i sommarstugan och plötsligt hörde jag bara en duns. När jag sprang och kollade låg pappa på golvet, livlös. Morsan och syrran grät. Han hade svimmat, men jag trodde han var död. Jag fick spel, blev katatonisk i typ en timme. Jag höll på att bors-ta tänderna när allt hände och när de hittade mig satt jag bakom en vinbärsbuske och hade tuggat sönder hela tandborsten. Det var tungt.

Vilken drog testade du senast?

– Jag har bara testat droger en gång, när jag var 14. Jag var på språkresa och hade så tråkigt att jag drog till Glastonburyfestivalen. Första dagen stod jag där och såg allmänt förtappad ut, när en kille frågade om jag ville ha en kaka. Jag bara mumsade i mig den och hade inte en tanke på att det var hasch i den. Sen stod jag där och kollade på Happy Mondays och tänkte ”Mmmmm, fy fan va bra”.

För ett år sedan sa du i en uppmärksammad intervju att ”det finns lyckliga horor”. Hur tänkte du?

– Jag tänkte ingenting. Allt jag sa då var så dumt. Jag var inte nykter och det var en högst olycklig tid i mitt liv. Jag fick big time ångest när jag läste den där intervjun.

Vilken är ditt livs största lögn?

– Jag vet ingen speciell lögn, men jag tror att man måste leva i en liten livslögn för att överleva i den här världen. Man behöver ljuga för sig själv lite hela tiden.

Ungefär som du gjorde den dagen du tänkte ”Melodifestivalen är nog en bra plattform för mig”.

– (Skratt) Nja, jag kanske inte ljög då, men jag var nog tillfälligt förvirrad. Men det ska bli kul, det är en cirkus på hög nivå.

Kommer dina kreddiga polare att sitta hemma och asgarva nu när du är med i Melodifestivalen.

– Jag tror att väldigt många garvar åt mig och tycker att jag är en supertönt. Du vet, man träffar kompisar på krogen som tar i hand och säger: ”Vad kul att du ska vara med, Lasse”. Sen när man gått förbi vet man att de tänker ”Shit, vilken loser han är”. Men jag skiter i det.

FAKTA

Namn: Lasse Lindh.

Ålder: 33.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Familj: Flickvännen Nina.

Aktuell: Med Melodifestivalsbidraget ”Du behöver aldrig mer vara rädd”, som är skrivet till hans flickvän.

Bakgrund: Har släppt fyra soloalbum och tidigare varit medlem i grupperna Tribeca och Chevy.

Inkomst: 38 700 kr (taxeringsår 2007)

Niklas Strömberg