”Jag måste ha hjälp”

Patrik Isaksson vägrar stå ensam på scen i Linköping

Foto: Foto: PETER WIXTRÖMMENTALT FÖRBEREDD| I morgon tävlar Patrik Isaksson i Linköping, men han är bättre förberedd än för
ra året. ”Förra gången fattade jag ingenting ... Jag var lågmäld. Det här året blir det tvärtom, mer fart och energi i numret. Nu är jag bättre mentalt förberedd”, säger han. ## Foto: PETER WIXTRÖMMENTALT FÖRBEREDD
NÖJE

LINKÖPING. Patrik Isaksson, 35, ser tillbaka och pustar ut.

I år vägrar han att stå ensam på scen.

– Jag behöver hjälp som artist.

Sofia Rågenklint.

Patrik är orolig över att trassla in sig i den knallröda micksladden.

Kavajen han ska bära på lördag matchar piffigt med röda ränder på fickorna.

Publiken (som i eftermiddag uteslutande består av en hungrig press-kår) applåderar och busvisslar när Isaksson repeterar i Cloetta Center. ”Under mitt tunna skinn.” En klassisk Isaksson-upp-tempolåt, med många höga toner. Men vemodet är lagt åt sidan.

Husby, i en lägenhet i ett typiskt miljonprojektområde.

Valde bort knarket

Där fick hans idylliska uppväxt ett abrupt slut. 15 år gammal förlorade tonårspojken sin mamma i cancer. Inte visste Patrik då att hans stora kärlek, Sofia Rågenklint, skulle drabbas av samma sjukdom sexton år senare. Många av Patriks tonårsvänner gick ner sig i missbruk och kriminalitet. Det kunde ha gått åt helvete för honom med, så har han själv beskrivit det. Men han valde en annan väg – för att inte göra mamma besviken.

– Du verkar så lugn, påstår jag.

Segertippade Patrik hänger i det så kallade ”green room” i arenan. Det är gårdagens presskonferens.

– Förra gången fattade jag ingenting ... Jag var lågmäld. Det här året blir det tvärtom, mer fart och energi i numret. Nu är jag bättre mentalt förberedd.

Förlorarlåt sålde bra

För två år sedan gick hans bidrag, kärleksballaden ”Faller du så faller jag” inte vidare till final från Andra chansen i Melodifestivalen. Han kontrar snabbt med att säga att låten sålde bättre än vinnarlåten det året, ”Evighet” med Carola.

Tiden före festivaldebuten var turbulent. Skilsmässan från programledaren Sofia Rågenklint kom som en överraskning för många. Och än större var förvåningen när de drygt ett år senare hittade tillbaka till varandra. I dag är han 20 mil från villan i Stockholmsförorten Nacka, sönerna Tim, 3, och Alex, 1, dagishämtning, disk och sambon Sofia.

Melodifestivalen blir startskottet på en ny tid.

I april släpper han sitt femte album och åker ut på en stor sommarturné.

”Synd om Huskic”

Patrik har inte bara slängt ut vemodet utan också bytt skivbolag och pr-folk.

I år vägrar han att stå ensam.

Ett följe med fem bandmedlemmar backar upp honom både på och utanför scenen.

– Det var jättejobbigt första gången jag tävlade, jag var helt själv. Det är skönt att ha ett entourage, även om det låter töntigt att säga. Jag behöver det här.

Han fortsätter:

– Jag tycker synd om Mickey Huskic i år. Det är tufft att bära upp allt själv.

FAKTA

Patrik Isaksson

Ålder: 35. Bor: Nacka.

Familj: Sönerna Tim och Alex, samt sambon Sofia Rågenklint.

Aktuell: Tävlar i Melodifestivalen i morgon.

Patrik om ...

... vad han ska fila på till lörda

gens tävling: ”Låten är fruktansvärt hög att sjunga så jag får en grimas när jag tar i. Då är jag inte så snygg. Och se till så att sladden inte krånglar. Sladdchocken ...”

... att gifta om sig med sin Sofia: ”Man ska aldrig säga aldrig. Om vi gifter oss så gör vi det hemma i trädgården. Det skulle vara för festens skull om vi gifte oss. Och för barnen. Men det är ingenting bestämt.”

... att vinna deltävlingen i Linköping på lördag: ”När jag står på scen struntar jag i om det är tävling eller inte. Det här mitt liv. Allt kan hända.”

ARTIKELN HANDLAR OM