Aftonbladet
Dagens namn: Björn, Bjarne
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

EMD och Sandén direkt till final

Så var schlagerfesten – minut för minut

Du behöver installera Flash för att kunna se dessa bilder. Klicka här för gratis installation.
SCHLAGERSKORNA ÄR MED Tyck till om Melodifestivalen med aftonbladet.se:s Frida Sjödin.   SCHLAGERSKORNA ÄR MED Tyck till om Melodifestivalen med aftonbladet.se:s Frida Sjödin.

21.30: Minns ni resultatet? Så gick det i kväll:

Till final:

”Så vill stjärnorna” med Molly Sandén och

”Baby, goodbye” med EMD.

Till Andra chansen:

”You're not alone” med BWO

”I got U” med Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox.

21.28: Internationella juryns nominering är:

”Alla” med Sofia.

Reaktioner på det?

21.27: I Andra chansen kommer BWO får möta Lili & Susie.

Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox kommer gå upp mot Caroline af Ugglas.

21.26: Direkt vidare till Globen är:

”Så vill stjärnorna” med Molly Sandén.

Till Andra chansen:

”You're not alone” med BWO.

21.22: Ja, dags för balladernas kamp, då. Vem tar hem den? Veteranerna BWO eller ”nykomlingen” Molly Sandén? 16-åringen har ju varit med i junior-upplagan av tävlingen och till och med vunnit den. Men i en tävling av den är omfattningen är det första gången för sångerskan.

Varåt lutar era tummar i kväll?

Jag fattar inte det där med Bards ridhjälm riktigt?”, är ” Mål-ottos” kommentar.21.20: Kvällens andra duell kommer stå mellan:

”You're not alone” med BWO och

”Så vill stjärnorna” med Molly Sandén.

21.15: Vidare till final går:

”Baby, goodbye” med EMD.

Vidare till Andra chansen:

”I got U” med Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox.

Rätt eller fel? Berätta för mig.

21.15: – Jag trodde inte vi skulle möta de här, säger Rodrigo med ett leende mot EMD. Tror han gissar på Andra chansen för Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox.

21.10: Vidare till första duellen är:

”I got U” med Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox.

”Baby, goodbye” med EMD.

21.05: Medley av några av 80-talets tyngsta schlagerbidrag. Kanske inte ett så smart drag, SVT. Nu syns det ännu mer att det inte är några framtida klassiker likt ”Främling” som framförts här i kväll. Men jag kan ha fel. Det kanske är någon av låtarna som redan nu etsat sig fast i huvudet på er läsare?

20.59: De fem bidrag som går vidare är:

”Du vinner över mig” med Mikael Rickfors.

”I got U” med Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox.

”Så vill stjärnorna” med Molly Sandén.

”Baby, goodbye” med EMD.

”You're not alone” med BWO.

Utslagna:

”The queen” med Velvet.

”Här för mig själv” med Maja Gullstrand.

”Alla” med Sofia.

20.53: Kvaliteten på bidragen är det som engagerar er läsare mest just nu. Här är några reflektioner:

Kära Björkman och company. Skulle vara skoj att höra de bidrag om inte ni tog med, när de flesta låtar som ni tagit med är urusla! Hur gör ni?”, undrar ” MCC

Det måste ju finnas bidrag som vart bättre än denna skit som vart so far, Ser man tebax så trotts en feberdimma förra helgen så är H.E.A.T bäst!”, tycker ” MrESC

20.52: Två minuter kvar av röstningen. Snabba ryck! Hinner ni?

20.50: Dags för omröstning. Tycker ni fortfarande att systemet är krångligt eller har ni lyckats reda ut alla irrvägar och härvor? Häv ur er här, vettja. Det gillar vi.

20.46: Åh, så många hits ni leverat genom åren som jag spelat sönder på min bilstereo och cd-spelare. Ni vet, så som man konsumerade musik innan Spotify klev in i våra liv. Men det här är inte min kopp te, BWO.

Det blöder i mitt schlagerhjärta.

På redaktionen försökte vi föra en saklig diskussion om BWO:s låt före Melodifestivalen, men den dog så fort en person yttrade orden: Vad är grejen med ridhjälm, egentligen? Sedan glömdes BWO:s rymddräktsballad bort. Och trots att Martin Rolinski skickade iväg en rekordkaskad av erotiska blickpilar rakt in i tv-kamerorna så slutade det ändå med att vi kom fram till att det unika med huvudbonaden för hästar nog hade något med vadderingen att göra. Sanna mina ord. Ridhjälmen kan mycket väl kosta BWO finalplatsen.20.42: Är det Batman-signalen som Sofias band har på sina trummor? Ja, kom och rädda oss, Batman från kvinnan som gått från en vanlig människa till en slags mutation av en glittrig Catwoman och Kapten Kroks stövlar. Men proffsig är hon, Sofia.

20.40: Dags för Sofia och ”Alla”. Det är det här bidraget i tävligen där alla nu kan gå och koka kaffe eller och kissa. Så gjorde vi i vår familj när ett bidrag dök upp som vi tyckte var totalt intetsägande. 2009 kanske man går in på nätet också. Hej, hej alla nya läsare!20.36: Den som kan nämna det första i Maja Gullstrand framträdande som sticker ut det minsta vinner en rosa penna från Sportbladet. Sedesamt lagom längd på klänningen med mellanmjölksfärg och dansare som jag inte ens skulle ha upptäckt om inte kamerorna filmade dem upp i näshålen en stund.

20.34: Hej hej mössen i Askungen. Nä, förlååååt Maja Gullstrand. Jag gillar din säregna röst och skulle aldrig vilja ändra den. Jag älskar å andra sidan mössen i Askungen också.

20.31: ”Du vinner över mig” med Mikael Rickfors tycker jag har en ljudmatta som spontant låter som ” My Sharona” av The Knacks. Inte exakt, säger musikkunniga kollegan och tittar lite förlåtande åt mitt håll. Vem av oss håller ni med?

20.29: Dags för mannen som både jammat med masajer och blivit stungen av en skorpion. Stort.

20.25: EMD inleder med en diskret men plågsam tydlig flirtblink med tv-tittarna där hemma i sofforna. Pojkarna är lika rörliga i sina frackar på scenen som de pinnar de håller i. Det är inte en radioshow det här som sagt.

Medlemmarna har avslöjat att gruppen skulle ha splittrats om inte den hade fått ett jokererbjudande från Christer Björkman. Så det är alltså Christer Björkman som är ansvarig för att Melodifestivalens tredje delfinal just nu pryds av tre sjungande pepparkaksgubbar med flicksug i blick.20.20: Dags för Carola.... Nej, just, Molly Sandén. I inledningen berättas att 16-åringen ville bli prinsessa, sångrska eller indian när hon var yngre. Tack gud för att hon inte emigrerade till ett varmare land i sydamerika för att bostätta sig i en tipi. Ensam på scenen utan Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox färgglada potpurri kan man tro att framförandet blir grått och tråkigt. Men tonåringens röst är behållningen i den här låten. Tonerna sitter lika säkert som schlagerlåtar på Friskis & Svettis. Och där kopplades Carola-fläkten in. Men om det här numret ska kunna lyfta så krävs det att fläkten står på max och blåser upp kjolen till mittenlårsnivå.


20.15: Om Velvet hade en klart godkänd schlagershow så står gruppen-med-det-långa-namnet för festivalens hittills mest energiska framträdande. I alla fall om man tittar till muskellungan Red Fox. Han gör både den klassiska ”hoppa upp och ner från stolen” och Linda Bengtzings klassiker ”hjärtklappen med höger hand”.

20.14: Jag förbereder att skriva den här gruppens namn i förväg, annars hinner jag inte innan låten är slut. Snart kommer Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox. Så.

20.10: Lite surt på sina ställen, Velvet. Men det inte det som är hela grejen i den här tävlingen. Showen spelar ju också en stor roll. Annars kunde de ju sända festivalen i radio. Tyck vad ni vill, men den som klarar av att komma in på scenen till Sveriges största musikhändelse nedstoppad i en gigantisk rosa prinsesstårta och ändå se självsäker ut är värd en eloge. Grattis till årets hittills enda shownummer värd namnet, Velvet! Den konstiga barockinspirerade dansen i medleyt kunde vi gott vara utan, men annars kan det aldrig bli för mycket krås på en och samma scen. Som jag brukar säga.


20.06: – Är jag i Leksand eller är jag i Leksand?, utropar Petra Mede.

Publiken jublar plikttroget.20:02: Nu jäklar breder Petra Mede ut sig och tar lika stor plats som programledare som Kristian Luuk gjorde på sin tid. Men mannen från Hägersten kom tusan i mig aldrig inrullande på ett gigantiskt knäckebröd. Inget GI-tjafs här inte. Tja, om inte artisterna duger till att bjuda på en show så får väl programledaren göra det… Undrar vad leksingarna tycker om denna orgie i deras främsta pr-verktyg.

– Ni fattar ju inget om vår kultur. Och det här var fan det finaste jag sett, säger en man i publiken om öppningen.

Vad menade han med den motsägelsefulla kommentaren, tro?


20.00: Schlagerskorna på! Nu kör vi!

   

Nästan 50 procent av över 15 500 röstande på aftonbladet.se ger årets bidrag i Melodifestivalen   i betyg. Det tolkar jag helt fritt som att ni tycker att låtarna inte på långa vägar hamnar i samma kvalitetsklass som några av tidigare års elefanter (” Hero”, ” Empty room”, ” Lay you love on me”, ” The worrying kind”...).

Jag håller med er i så fall.

Men jag slänger även ner hela produktionen i tyckgrytan. Avsaknaden av glittret, glammet, pausöverraskningar...

Slutsatsen blir då denna: Om resten av Melodifestivalen ska erbjuda samma kavalkad av sämre versioner av urvattnad mellanmjölk så begär jag ekonomisk kompensation av SVT för att jag har tvingats bidra till eländet via min tv-licens.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet