– Bara att fly landet

20 av Sveriges största artister om varför de nobbar Melodifestivalen

Foto: Foto: SARA RINGSTRÖM
hellre landsflykt än tv-fest I kväll bänkar sig miljoner svenskar för att följa Melodifestivalen. Men alla är inte roade. ”Det är bara att skita i och fly landet”, säger Ulf Lundell om schlagertävlingen.
NÖJE

Ingen Perrelli. Ingen Carola. Inget The Ark.

Årets melodifestival är stjärnfattigare än någonsin.

Nu berättar Sveriges stora musikprofiler varför de nobbar landets största musiktävling.

– Det är bara att skita i och fly landet, säger Ulf Lundell till Nöjesbladet.

Tävlingsproducenten Christer Björkman dammsuger varje år landet på artister för att Melodifestivalen ska behålla sin position som Sveriges största tv-fest.

Men i år finns ingen Carola, Andreas Johnson eller Perrelli. Ingen Peter Jöback eller Lena Philipsson.

I stället heter fixstjärnorna i Melodifestivalen 2011 Eric Saade, Danny och Melody Club.

Och Nöjesbladets rundringning visar att flera av landets folkkära inte bryr sig ett dugg om att vara med i tävlingen.

– Jag är helt ointresserad. Har inte ens koll på vilka som är med, säger Helen Sjöholm.

”Inte Eldkvarns forum”

– Jag kan säga här och nu att jag aldrig kommer att ställa upp i Melodifestivalen. Det spelar ingen roll att det är tre miljoner som tittar, säger Petter, som nyligen var med i TV4:s ”Så mycket bättre” tillsammans med bland andra Plura Jonsson.

– Jag har blivit tillfrågad ett par gånger, men det är inte riktigt Eldkvarns forum. Jag är inte en stor vän av Melodifestivalen. Jag har väl aldrig drömt om att stå på den scenen. Det kan jag leva utan, säger Plura.

Han får medhåll av Bo Sundström.

– Vi har fått erbjudanden och funderat på att delta, men sedan har vi kommit fram till att det här inte är Bo Kaspers Orkesters arena, säger sångaren.

”Tvätta bort skiten”

Flera av landets artister är också kritiska till hur festivalen har utvecklats.

– Det har blivit för mycket ”Paradise hotel” över hela spektaklet och jag gillade det gamla formatet mer. Jag har fått erbjudanden men har aldrig haft intresset, säger Torbjörn ”Ebbot” Lundberg sångare i The Soundtrack of our Lives.

Schlagerveteranen Alexander Bard deltar i år som låtskrivare. Han förstår varför etablerade artister nobbar jippot.

– Melodifestivalen har förstört fem gånger fler karriärer än vad den har byggt upp. Man får ägna resten av tiden på att tvätta bort skiten när man väl gjort bort sig. Det är vansinnigt riskabelt, säger han.

”Förstörde karriären”

När The Ark vann 2007 fanns mycket som tydde på att artister ur den kreddiga rock och popscenen hade blivit mer positiva till schlagertävlingen. Enligt Bard satte bandets fiasko i Helsingfors stopp för utvecklingen.

– Det förstörde The Arks karriär och var början på slutet för bandet, säger Alexander Bard.

Inte musik

Trots riskerna har Bard ingen förståelse för sågningarna av Melodifestivalen:

– Dissandet av Melodifestivalen är barnsligt. Det är snobbigt och de framstår som elitistiska töntar. Det är som att säga att det är något fel på trevlig lördagsunderhållning. Melodifestivalen handlar om att göra treminuterslåtar i tv – inte musik, säger han.

Men att det skulle vara problem att locka artister till tävlingen håller Christer Björkman inte alls med om.

Tvärt om.

23 debutanter i år

– Jag har jättelätt att få tag i artister. Sedan beror det på vilken agenda de har och hur schemat ser ut. I princip finns det en dialog med

i stort sett alla artister som vi vill ha dialog med. De som är ointresserade är relativt få mot de som är intresserade. Så var det inte alls för tio år sedan, säger han.

– Men det finns bara ett The Ark. De var med, sedan går man vidare. Vi har 23 debutanter i år. Att vi över huvud taget hittar mer än hälften nya artister som vill vara med i tävlingen är fantastiskt.

FAKTA

”Det har blivit för mycket ”Paradise hotel” över hela spektaklet”

Så säger artistern om Melodifestivalen

Roger Pontare, 59, 1994 års vinnare:

– Det är en enorm språngbräda för oetablerade artister, men för de etablerade verkar det kunna bli ett lågvattenmärke. Statusen kan försvinna. För egen del utvecklas tävlingen åt ett sådant håll att jag inte skulle vilja vara med, kostymen passar inte.

Johan Rensfeldt, 28, sångare i singelaktuella Movits:

– Vi är inte direkt sugna på att vara med. Det är inte vår grej eftersom det kan gå jättesnabbt upp eller jättesnabbt ner när det är över. Synd att Melodifestivalen slukar upp allt annat i medierna.

Peder Stenberg, 32, sångare i Deportees:

– Jag är ingen rabiat schlagerhatare men det är knappt så att man vågar släppa en skiva mellan februari och april eftersom Melodifestivalen upptar allt utrymme. Jag vill inte vara med eftersom det skulle stärka schlagerhegemonin ytterligare.

Torbjörn ”Ebbot” Lundberg, 44, sångare i The Soundtrack of our Lives:

– Jag har fått erbjudanden men har aldrig haft intresset. Det har blivit för mycket ”Paradise hotel” över hela spektaklet och jag gillade det gamla formatet mer.

Ulf Lundell, 61, artist:

– Det är bara att skita i och fly landet.

Bo Sundström, 50, sångare i Bo Kaspers Orkester:

– Folkligt, festligt, fullsatt! Men det blir så många deltävlingar att grejen blir så lång. Fördelen är i och för sig att det ryms med annorlunda bidrag just därför. Vi har fått erbjudanden och funderat på att delta, men sedan har vi kommit fram till att det här inte är Bo Kaspers Orkesters arena.

Petter Askergren, 36, hiphopartist:

– Jag kan säga här och nu att jag aldrig kommer att ställa upp i Melodifestivalen. Jag älskade Carola när hon sjöng ”Främling”. Men då var jag tio år. Melodifestivalen är inget som lockar rent allmänt. Det spelar ingen roll att det är tre miljoner som tittar.

Christer Sjögren, 60, sångare:

– Jag var med för tre år sedan och det är ingen större skillnad på tävlingen i dag. Det är en folkfest som jag försöker titta på när jag är ledig. Men för att själv delta behöver jag en låt som jag inte kan motstå och sväljer med hull och hår.

John Eriksson, trummis i Peter Bjorn and John:

– Melodifestivalen är musikens motsvarighet till kungahuset: en bakåtsträvande koloss som inte borde finnas i ett modernt samhälle. Tror faktiskt att evenemanget är rent ut sagt skadligt för både människor och husdjur. Om Peter Bjorn and John skulle ställa upp så vore det ett tecken på att vi misslyckats som band och musiker.

Jakob Hellman, 45, artist:

– Jag skulle kunna tänka mig vara med ifall det gagnar min image. Om det gör det vet jag inte. Jag får fråga mina rådgivare som är ungdomarna.

”Plura” Jonsson, 61, sångare i Eldkvarn:

– Jag har blivit tillfrågad ett par gånger, men det är inte riktigt Eldkvarns forum. Jag är inte en stor vän av melodifestivalen. Det hade väl räckt med tio låtar och ett program? Jag har väl aldrig drömt om att stå på den scenen. Det kan jag leva utan.

Christer Sandelin, 49, som medverkat ett flertal gånger:

– Jag skulle gärna ställa upp. Men bara med min egen låt. Jag skickade in två i år men Christer Björkman sa att de inte passade in. Jag kan inte sjunga ”När löven faller ner” som Carola. Det är ett härligt event men jag tycker att det börjar hålla ryskpolsk kvalitet.

Lasse Berghagen, 65, artist (vinnare 1975):

– Jag har inte en tanke på att medverka igen. Ska jag ställa upp igen är det med en låt som är en tvärsäker vinnare. Men grejen är att du har inte en aning om hur din låt kommer tas emot.

Lill Lindfors, 70, sångerska:

– Jag tittar inte ens på det. Programmet går på helgerna då jag jobbar. Och jag skulle inte vara med igen då jag gjort mitt.

Björn Skifs, 63, artist:

– Jag vägrar styvnackat att vara med. Tävlingen har sitt existensberättigande och är lite kul. Det är dock för många deltävlingar. Men jag kanske bara är en sur gammal gubbe. Anledningen att jag inte är med beror på att jag har gjort mitt med råge. Det får gärna vara en språngbräda för unga artister.

Martin Eliasson, 30, Hästpojken:

– Melodifestivalen gör att det blir omöjligt att släppa skivor under en period av året, så det är av ondo. Men vi har faktiskt skrivit en låt åt dansbandet Torgny Melins som inte lyckades komma med i Melodifestivalen. Så jag kan helt klart tänka mig att skriva låtar som är med.

Lill-Babs, 72, medverkat ett flertal gånger:

– Jag har ingen koll på det där. Jag har ingen tid och ingen lust att ställa upp i Melodifestivalen. Nu åker jag till Frankrike så jag kommer inte ens att se programmet.

Helen Sjöholm, 40, artist:

– Jag är helt ointresserad. Har inte ens koll på vilka som är med. Det funkar inte för mig eftersom jag är en långdistansare och då räcker inte ett kort uppträdande.

Anna von Hausswolff, 24, artist:

– Melodifestivalen består av dålig musik som får för stor uppmärksamhet. Jag vill inte förknippas med kommersiell skit som ändå säljer. Det är något negativt för mig.

Kristian Anttila, 31, artist:

– Tror inte jag har någon hatisk inställning till schlagern. Jag är mest likgiltig. Melodifestivalen är berövad av musikaliskt värde och är mer som ”Bingolotto”. Det skulle inte vara rätt format för mig.