– Jag skiter i hur alla de andra låter

Linda Bengtzing är redo för fajt i kväll – och hon har lärt sig hur man laddar av Carola

1 av 4 | Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Tävlingsinriktade veteranen Linda Bengtzing tror på vinst i Malmö. ”Jag blir fruktansvärt besviken om jag inte går vidare”, säger hon.
NÖJE

MALMÖ. Schlagerveteranen Linda Bengtzing går in för att vinna.

Men hon möter tuff konkurrens av fyra unga nykomlingar, Love Generation.

– Jag känner mig som en mamma som tävlar mot sina barn, säger Linda Bengtzing.

Hon är förhandstippad med den klassiska schlagerdängan á la Bengtzing – ”E de fel på mig”.

Men Linda Bengtzing, 36, som är tillbaka från mammaledigheten, fruktar drabbningen på scen.

– Jag hatar det. Jag borde undvika tävlingsmomentet eftersom jag är så fruktstansvärt tävlingsinriktad. Jag blir så jäkla engagerad känslomässigt. Jag darrar bara av att se omröstningarna på tv.

Pressen och förväntningarna är stora på Bengtzings fjärde försök i Melodifestivalen.

– Jag kommer att bli fruktansvärt besviken om jag inte går vidare. Den som säger att den inte blir det ljuger. Jag och skivbolaget har satsat mycket tid och pengar på det här, säger hon.

Medan vi leds backstage till hennes loge står popgruppen Love Generation på scenen och framför ”Dance alone”. Och får inte bara presskåren att tappa hakan.

”Tror på min låt”

Stjärnproducenten och skaparen av Lady Gaga, Nadir ”Red-One” Khayat, står bakom låten och gruppen. RedOne har betecknats som tävlingsproducenten Christer Björkmans stora triumf i årets festival.

– Det känns som väldigt länge sedan jag var här och som att jag står och tittar utifrån, som om jag är en mamma som är med och tävlar mot sina egna barn. Man ser Love Generation och bara...

Hon pausar.

– Jaha, det var tur att jag inte tog de där korta shortsen och strumpbyxorna.

Känner du dig gammal?

– Ja.

– Men jag tror så mycket på min låt så jag skiter i hur alla andra låter.

Love Generation var gårdagens stora överraskning på scen.

Linda var inte lika nöjd med sin första repetition.

– Jag har mycket att jobba på. Jag har liksom inte repat låten förrän nu. Och det är annat som absolut inte sitter. Till exempel täcker pyrot dansarna som hoppar på studsmattor.

I pauserna mellan omtagningarna hade hon tillsammans med SVT och koreografen flera intensiva genomgångar.

– Där har vi lite att öva på, säger studiomannen Henric von Zweigbergk från scenen.

Vi sitter i Linda Bengtzings loge där inredningen är inspirerad av Carola från tiden de delade loge under Melodifestivalen 2006.

Carola spred ut rosenblad

På golvet ligger en hårig, svart matta. Bredvid sminkspeglarna finns allt från champagne och jordgubbar till morötter, godis och en kandelaber.

– Carola hade växter utanför dörren, tavlor på väggarna, speglar och kandelabrar. Hon kom dit med en hel kärra med grejer, det var så mysigt. Hon kom in till mig och spred ut rosenblad, hon var så söt, säger Linda.

FAKTA

Linda sätter på sina tidigare schlagerkläder

2005 Alla flickor

Jag såg en Cavalli-modell som hade exakt det jag ville ha. Men det där stickade partiet blev inte riktigt så bra som jag tänkt mig. Jag var nog för mycket Bert Karlsson på den tiden, jag gjorde det som sades till mig. Det var så androgynt, jag såg ut som en jävla sjökapten. Man såg ju inte att jag var en tjej.

2006 Jag ljuger så bra

Jag tycker klädbytena var coola. Korsetten med stor kjol, sedan Kiss-klänningen och sedan den korta, svarta paljettklänningen. Solklar fyra.

2008 ”Hur svårt kan det va?

Det var också rätt androgynt med byxdräkten. Jag är som min låt i år, jag är aldrig nöjd. Och så tycker att det var lite tråkigt med färgerna svart och rött.

ARTIKELN HANDLAR OM