”Det hugger till i hjärtat”

Sara Varga får hundratals brev från misshandlade efter sin låt

”Har redan vunnit” Sara Vargas låt ”Spring för livet”, om misshandel i relationer, har väckt enorm repsons. Sångerskans dator kraschade av alla mejl.
NÖJE

SUNDSVALL. Flera hundra mejl från misshandlade kvinnor, män och barn – brev från poliser och kvinnojourer.

Sara Varga sjöng sig rakt in i hjärtat på tv-tittarna och responsen har varit enorm.

– När det står ”tack för att du sjöng om mina föräldrar, jag trodde jag var själv”, då hugger det i hjärtat något fruktansvärt, säger hon.

Årets största melodifestival-skräll stod okända Sara Varga, 28, för när hon slog ut bland andra Sara Lumholdt, Sebastian Karlsson och Linda Sundblad för två veckor sedan och gick vidare till Andra chansen. Sedan dess har hennes liv vänts upp och ner.

– Det är så överväldigande att det är svårt att ta in. Jag har fått uppåt 400 mejl och kommentarer efter mitt tv-framträdande. Jag kunde inte öppna min mejl och fick starta om datorn, berättar hon.

”Tårarna har trillat”

Låten ”Spring för livet” handlar om att våga lämna en relation där man blir misshandlad. Sara skrev den för att väcka debatt – responsen har chockat henne.

– Jag ville säga ”du är inte ensam”. Det är med uppgiven glädje jag läser alla mejlen – jag är glad att folk hör av sig, samtidigt blir jag så ledsen över att det är så otroligt stort, det kunde jag aldrig föreställa mig.

Det är inte bara misshandlade kvinnor som hör av sig, män som blivit slagna i sin uppväxt och barn som ser sina föräldrar vara våldsamma mejlar och berättar.

– Tårarna har trillat när jag har suttit och läst. När det står ”tack för att du sjöng om mina föräldrar, jag trodde jag var själv”, då hugger det i hjärtat något fruktansvärt, säger Sara.

”Rädda och kränkta”

Även en polisman som jobbar med förtryck, och två kvinnojourer har hört av sig och tackat för Saras mod.

– En skrev att ”jag nog inte förstår vad jag har gjort, att det är så viktigt att jag talar om det som är så tabubelagt”. De berörda människorna är så otroligt rädda och kränkta, och de känner sig hjälplösa och ensammast i världen.

Tävlingen i skuggan

På lördag står hon på scenen och tävlar om en Globen-biljett. Men nerverna är under kontroll.

– Jag har redan vunnit som nått ut med mitt budskap till så många, meloditävlingen har verkligen hamnat i skuggan, säger hon.

FAKTA

Här är några av hälsningarna till Sara

Efter en av mitt livs hemskaste helger sätter jag på tv:n hemma hos en vän, och där står du. När du sjöng stod tiden stilla, jag fattade inte riktigt vad som hände, men det var något som brast, tack Sara, nu vet jag vad jag måste göra.

Anonym

Hejsan. Jag kan bara säga att din text berör. Jag är själv den som har misshandlat och ska på rättegång. Jag går på behandling för detta oxå och har lärt mig att jag gjorde fel. Och din text... Ja den var som en pil rätt i hjärtat. Den borde spelas på ALLA behandlingar. Kanon. Jag önskar dig verkligen all lycka av hela mitt hjärta.

Anonym

Brukar aldrig titta på Melodifestivalen och satt och blippade till den i går när du skulle börja sjunga. Satt som paralyserad i soffan med tårarna rinnande längs mina kinder. Det var som att du sjöng om mig. I fyra år borde ja sprungit för livet men ja stannade och kämpade tillbaka.

Jessica

Känner igen mig i låten och det är så skönt att veta att det finns flera som känner så. Tack! Ska hålla tummarna för dig i andra chansen, du förtjänar all beröm! Modigt och beundransvärt, super!

Anonym