Kämpar – för rösten

Luftfuktare och inhalatorer ska rädda Pritchards insats

1 av 3 | Foto: Foto: ROBIN NORDLUND
FUKTAR STÄMBANDEN Linda Pritchard tar tekniken till hjälp för att vårda rösten. På hotellrummet har hon en luftfuktare.
NÖJE

SUNDSVALL. I går höll inte rösten för powerballad-drottningen Linda Pritchard – men hon gör allt för att klara sändningen i kväll.

På rummet finns en luftfuktare, bakom scenen en inhalator och i fickan en salivsprej.

– Jag måste bli bra, jag vill ju till Globen, säger hon.

Linda Pritchard tävlade i sista delfinalen och har bara fått vila rösten i ett par dagar innan Andra chansen. Tyvärr har hennes dåliga stämband inte hunnit läka och på repetitionerna i veckan har hon tvingats hålla igen på de höga tonerna. Men hon har gjort allt i sin makt för att bli bra till kvällens sändning.

– Jag har köpt en maskin till hotellrummet som gör luften fuktig så stämbanden inte torkar ut. Och så har jag köpt en sprej på Apoteket som producerar mer saliv. Och nu har jag även en inhalator som ska fukta halsen direkt innan jag sjunger, säger hon.

”Torr luft på arenan”

Linda är inte den enda som har röstproblem. Även Shirley Clamp och Loreen har problem och har fuktinhalatorer som de använder innan de går upp på scenen.

– Den har jag för att det är så torr luft på arenan. Jag har lärt mig under årets gång att vårda min röst, det är inte bra att ha torrt svalg och torra stämband, säger Shirley.

Full i skratt

Artisternas röstnojor gör rutinerade artisten Pernilla Andersson full i skratt.

– De går omkring med sina inhalatorer, alla ser ut som Darth Vader bakom scen. ”Luke, I’m your father”, ser de ut som och sitter och andas i de där, säger hon och skrattar.

– Jag har turnerat i 15 år på de sämsta bussarna så jag är van vid risiga förhållanden. Det här är lyx för mig, säger hon.

Har du en softare inställning till tävlingen än de andra?

– Ja det har jag, jag hade ju inte ens förväntat mig att komma hit.

ARTIKELN HANDLAR OM