Carola om fiaskot: ”Det får inte ske”

Schlagerstjärnan kräver att SVT kontrolleras

Kritisk mot Schlagern Melodifestivalens största stjärna genom tiderna, Carola Häggkvist, riktar skarp kritik mot SVT efter de många fadäserna. ”Jag tycker att SVT borde ses över. Någon nämnd borde titta på det, säger hon”.
NÖJE

SVT backar efter den massiva kritiken mot röstningsfiaskot under Andra chansen – och redovisar siffrorna.

Men schlagerns största stjärna genom tiderna tycker att SVT borde ses över.

– Någon nämnd borde titta på det, säger Carola Häggkvist, 44.

Under snabbrepriserna av de tre första duellerna i lördagens Andra chansen blandades bidragens telefonnummer samman, vilket innebar att en röst på låt nummer ett räknades som en röst på låt nummer två och vice versa.

Duellen mellan Jenny Silver och Love Generation var oerhört jämn. I går riktade Silver skarp kritik mot SVT och krävde att man redovisade röstningssiffrorna in i minsta detalj.

”Litet misstag i det stora hela”

SVT lyssnade på kritiken och gick ut med siffrorna i går kväll.

– Det är möjligen upp till 13 000 av de 580 000 röster som ringdes in i lördags som kan ha blivit fel. Det här var ett litet misstag i det stora hela, som vi förstås verkligen inte är stolta över, säger projektledare Thomas Hall.

När Nöjesbladet träffar Carola Häggkvist tidigare under gårdagen riktar hon skarp kritik mot hur SVT har skött röstningskaoset.

– Det går inte att ta lätt på när tekniska saker dyker upp. Det handlar om att ta tävlingen på allvar. Melodifestivalen kan ge en artist en helt ny ”turn” i livet. Det handlar om artisternas jobb och liv, säger hon.

Flera fadäser

I lördags natt satt Carola på en restaurang och följde Andra chansen i mobilen.

– Man kan ju inte tycka om man inte röstar. Jag blir engagerad, då tycker jag att man ska rösta.

Men SVT:s jättemiss fick henne att reagera.

– Jag har inte ord för vad jag tycker om de olika fadäser som sker rent tekniskt. Det får ju bara inte ske, säger hon.

Kostar skattepengar

Carola Häggkvist föreslår nu att någon utomstående tas in och ser till att SVT sköter rösträkningen ordentligt.

– SVT kan hålla sig själva bakom ryggen ganska långt, och då är frågan bara: vem står de till ansvar inför? För vilka skattepengar då? Vilken nämnd har rätt att gå in och titta på det här, för att det är ju människors liv och framtid, och det är seriösa yrkesroller de har. Det är ju inte bara en happening till förmån för Radiohjälpen. Det är hårt arbetande människor, därför måste man ta det här riktigt, riktigt seriöst tycker jag.

Så du förstår att folk är upprörda?

– Jag kan mer än väl förstå. Jag tycker att SVT borde ses över. Någon nämnd borde titta på det, som inte är in house. Annars kommer det att ges en förklaring som skivbolag och artister ska godta och så får man inte reda på mer.

Thomas Hall slår tillbaka mot kritiken.

– Möjligen har man tagit det lite för långt om man skulle känna att det här är så viktigt att vi borde be riksrevisionsverket att gå in och granska siffrorna. För mig känns det som ett rätt säkert system och vi som tävlingsarrangör har inget annat mål än att genomföra en korrekt utförd tävling. Tyvärr lyckades vi inte göra det till fullo i lördags, men vi har gått in och eftergranskat de beslut vi tog då och de visar sig vara rätt.

”Se över systemet”

Jenny Silver tog del av SVT:s siffror i går kväll och anser att det finns utrymme för spekulation.

– Jag kan absolut ta nederlaget men det kommer nog att hänga kvar något frågetecken ändå eftersom det inte går att säga helt säkert. Det finns nog anledning att se över röstsystemet till nästa år, säger hon.