”De tackar för att jag räddar deras liv”

Sara Vargas melodifestivallåt berör tusentals människor

NÖJE

Sara Varga har sett misshandel på nära håll – nu vill hon hjälpa de drabbade.

Låten ”Spring för livet” väcker starka känslor i Sverige.

– De som säger att det är en tramsig text förminskar människors smärta. Det är kränkande och hjärtlöst, säger hon.

Foto: DENNIS PETTERSSON
Viktigt Budskap På lördag står Sara Varga på Globens scen, men Melodifestivalen betyder inte allt. ”Finalen kommer lite i skuggan. Viktigast är att mitt budskap gått fram”, säger hon.

I ett och ett halvt år var Stureplan en stor del av Sara Vargas vakna tid. Fem nätter i veckan stod hon i dj-båsen på ”Spybar”, ”Sturecompagniet”, ”Café Opera” och ”Köket” från elva på kvällen till fem på morgonen.

– Jag gillar verkligen inte Stureplan. Jag passade aldrig in. Det är så otroligt ytligt. Privat är jag en skogsmulle som älskar att vara osminkad och gå i myskläder, säger hon.

Flera gånger tvekade hon på om hon valt rätt jobb, men tanken på universitetsstudier lockade inte.

– Jag hade svårt i skolan för jag är ordblind. Mina föräldrar som är akademiker hade svårt att förstå mina konstnärsdrömmar, de oroade sig väldigt mycket. Men nu stöttar de mig oerhört.

”Årets största skräll”

På lördag står Sara Varga, 28, i Globen i Sveriges största musiktävling. Hennes låt ”Spring för livet” handlar om att man måste våga lämna en relation där man blir misshandlad.

Hon har kallats ”årets största skräll” av kritiker.

– Ja det är overkligt roligt, men finalen hamnar lite i skuggan. Viktigast är att mitt budskap har gått fram. Det rasar in mejl varje dag. Jag har just nu 1 400 olästa meddelanden på min Facebook. Folk tackar mig för att jag räddar deras liv – det betyder allt.

Var du nervös för hur du skulle bli mottagen av tv-tittarna?

– Ja, jag har ingen utbildning, ingen fin musikskola att briljera med, det är bara jag. Jag visste inte om jag skulle bli totalsågad. Men jag kände någonstans att om jag bara fick chansen så skulle folk bli berörda. Musik har en otrolig styrka.

”Blir upprörd”

Har du fått någon negativ respons?

– Det finns folk som tycker att den här låten inte passar i Melodifestivalen. Folk får gärna tycka att låten är dålig, men de som säger att det är en tramsig text förminskar människors smärta. Det är allvarligt att kränka ämnet, då blir jag upprörd. Det är så hjärtlöst.

Vet vad det handlar om

Du vill inte berätta om texten är självupplevd.

– Jag har verkligen sett det på nära håll. Jag förstår och vet precis vad det handlar om, men det är inte min egen historia jag vill berätta.

Någon som kan intyga vilket värde låten har för misshandlade kvinnor är Carina Ohlsson, ordförande i Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund.

– Folk har spontant ringt upp mig de senaste dagarna för att prata om Sara Varga. Kvinnomisshandel är ett stort samhällsproblem som kan förändras med hjälp av kulturen. Det är väldigt modigt gjort av en artist att ta upp detta kontroversiella ämne, säger Carina.