Desperat jakt efter stjärnor

”Det är jättesvårt att få folk att ställa upp”

Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Artistproblem Christer Björkman saknar fortfarande de stora publiknamnen till Melodifestivalen.
NÖJE

LONDON. Christer Björkman jagar desperat artister till Melodifestivalen 2011.

När 15 artister återstår saknas fortfarande de stora publikdragande namnen.

– Det är jättesvårt att få folk att ställa upp i år, säger en skivbolagskälla.

Den 22 och 29 november har SVT tänkt kalla till presskonferens för att presentera 2011 års artister i Melodifestivalen, uppger Nöjesbladets källor. Nu tycks det tveksamt att alla artister är klara till dess. Christer Björkman uppges jaga allt mer desperat efter två, tre stora artister som kan fortsätta locka storpublik till tv-tävlingen.

Sanna Nielsen är en trygg artist och Melody Club är en fjäder i hatten, men det finns ingen Carola som säljer bara på namnet, säger en källa.

Inget är spikat

I dag är det sju veckor sedan SVT:s hemliga jury utsåg sina 15 bidrag till Melodifestivalen 2011.

Då meddelade Christer Björkman att det skulle ta omkring två veckor att bli klar med alla artister. Nu, nästan två månader senare, är sanningen en annan. SVT har stora problem att locka publikdragande namn till tävlingen.

– Det är jättesvårt att få folk att ställa upp i år, avslöjar en person på ett av Sveriges största skivbolag, som under många år jobbat med framgångsrika schlagerartister.

Eftersom schlagern är ett stort pussel där det gäller att få in så många olika typer av musikstilar och artister som möjligt vill Christer Björkman inte spika någon av de sista 15 artisterna förrän han fått in de absolut största namnen.

Upprörda känslor

Schlagergeneralen vill inte ens gå ut med ett namn som Shirley Clamp, trots att Nöjesbladet avslöjade tidigt i september att hon redan då var klar för tävlingen. Jimmy Jansson är det senaste namnet som anses i stort sett klart.

– Men lyckas Christer Björkman övertyga Per Gessle, så finns det ju ingen plats för Jimmy, då vill man ju inte ha med Gessle-light också, säger en källa.

Och bakom kulisserna pyr ilskan bland låtskrivare, artister och skivbolag som ännu inte fått besked.

– Jag ger upp snart, jag orkar inte bry mig längre, säger en artist som legat på topplistorna i år och som hoppats få tävla i Melodifestivalen 2011.

”Lyxproblem”

Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, tillbakavisar att SVT har problem med att hitta de stora namnen.

– Nej, det kan jag dementera. Problemet är snarare det omvända, det är ett lyxproblem, det är för många bra som vill, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM