De sviker Sverige under Eurovision

Rennie Mirro senaste i raden att överge Sverige

1 av 3
NÖJE

Han var Christer Björkmans högra hand under Melodifestivalen.

Nu byter artisten och koreografen ut Eric Saade mot en Azerbajdzjansk duo

i Eurovision.

– Det ska bli jätteskoj, säger Rennie Mirro.

Eric Saade har stoppats i en rysk tv-show, hånats av sin rival och anklagats för plagiat. Det har redan blivit hårda ordväxlingar mellan Eric Saade och den ryske artisten Alexej Vorobyov, som backas upp av ett stort svenskt team i Eurovision Song Contest i Düsseldorf i maj.

Alexej har bland annat hånat den svenske schlagervinnaren för att han kör playback.

– Att sjunga playback är som att begå harakiri, säger Alexej till Nöjesbladet.

När Eric Saade gör Eurovision-debut får han hårt motstånd i form av flera svenska höjdare inom musikbranschen som jobbar med konkurrerande nummer.

Hett villebråd

Ryske Alex Vorobyovs manager heter Peter Swartling, sångcoachen Kishti Tomita. Superproducenten Nadir ”RedOne” Khayat har varit med och skrivit bidraget ”Get you”. Även hans dansare och kör är från Sverige.

Trots Sveriges bottenresultat de senaste åren är svenska producenter och låtskrivare hett villebråd ute i Europa.

För tredje året i rad står Anders Bagges produktionsbolag bakom Azerbajdzjans bidrag, i år balladen ”Running scared”.

Hoppas på Azerbajdzjan

På scen står de fyra svenska väletablerade körsångerskorna Jessica Marberger, Vera Prada, Lisa Stadell och Åsa Engman. Jessica Marberger och Vera Prada tävlade i årets Melodifestival under titeln Shirley’s Angels med låten ”I thought it was forever”.

För regi står också den svenske artisten och årets Melodifestivalkoreograf Rennie Mirro.

– Det ska bli jätteskoj. Ute i Europa har svenskar högt anseende, inte för våra placeringar, men för produktionen av Melodifestivalen. När det väl gäller så ringer de ofta till svenskar för hjälp, säger Rennie.

Rennie, som har varit delaktig i Eric Saades explosiva nummer ”Popular” både inför Melodifestivalen och Eurovision Song Contest, lämnar nu det svenska teamet.

– Jag hade inte med det numret att göra förutom i planeringsstadiet, så det känns okej. Jag hoppas att Azerbajdzjan går till final.

ARTIKELN HANDLAR OM