Kishti räddar ryske rivalen

Blixtinkallas för att köra åt Alexey i Eurovision: Hon är vårt enda hopp

Foto: LINA B EINARSSON
NYA SMEKNAMNET: HJÄLTINNAN Ryssen Alexey Vorobyov har inför Eurovision flugit fram och tillbaka till Sverige för att jobba med Kishti Tomita. Nu ska svenskan dessutom köra åt Alexey – och kallas ”hjältinnan” av det ryska teamet. Alexey tävlar i den första semifinalen i morgon kväll, Eric Saade i den andra på torsdag.
NÖJE

DÜSSELDORF. Svenska sångcoachen Kishti Tomita ska rädda Ryssland. Den före detta ”Idol”-jurymedlemmen blixtinkallas på scen – av Saades värste rival Alexey Vorobyov.

– Hon är vårt enda hopp, säger den ryska delegationen.

Foto: LINA B EINARSSON
Tajt duo.

I Ryssland är han en känd filmstjärna och artist.

I Sverige är Alexey Vorobyov, 23, mest känd som Eric Saades store rival i Eurovision song contest.

Han är speciellt utvald av Rysslands största tv-kanal för att ta hem segern tillsammans med ett svenskt superteam i ryggen.

Den svenske Hollywood-producenten RedOne plockades in för att skriva låten ”Get you”.

Nu ska Alexeys svenska sångcoach Kishti Tomita rädda hans påkostade scenshow i Eurovision.

”Vi är nervösa”

Dramat inträffade bara dygn innan hans viktigaste framträdande i tävlingen. Körsångerskan Britta Bergström drabbades av akuta ryggsmärtor och tvingas nu hoppa av tävlingen.

– Vi är väldigt nervösa. Vi har stora problem med Alex nummer, säger Olivier Vanhoutte från den ryska delegationen.

Under gårdagen kämpade delegationen med att få EBU (Europeiska radio- och tv-unionen) att godkänna en ny körsångerska på scen.

– Vi vill ha Kishti. Hon är vårt enda hopp, säger Olivier.

Kishti Tomita, som är på plats i Düsseldorf i egenskap av Alexeys sångcoach, fick frågan så sent som under gårdagen. Och nu kan Alexey pusta ut.

Rekordkort tid

– Jag tackade självklart ja. Jag vet inte vad de hade gjort annars, det hade varit en smärre katastrof. Alex säger att det är ödet, säger Kishti till Nöjesbladet.

I går kväll fick det ryska teamet tillstånd för en extra repetition i arenans källare. Kishti måste nu lära sig stämmor, låttexten samt att flytta runt på en stor skärm på scen på rekordkort tid.

– Väggarna är en sådan viktig del i koreografin så det är väldigt viktigt att det blir bra, säger hon.

Första gången Kishti får testa hela showen på scenen är det skarpt läge. Den professionella juryn, som har hälften av makten över vilka som går vidare från semifinal till final, röstar utifrån artisternas framträdanden på kvällens genrep.

Går Ryssland vidare från den första semifinalen i morgon kan Kishti få uppträda inför mer än hundra miljoner tv-tittare på lördag.

– Jag ska göra mitt bästa. Annars får jag väl be påven om en extra bön, säger Kishti.

I det ryska teamet går hon numera under namnet ”hjältinnan”.

FAKTA

Dagens ...

... reklam:

En av Kishti Tomitas mobiler är lite extra pimpad. Med en bild på den ryska artisten och hennes elev Alexey Vorobyovs nuna.

... spaning:

Många säger att storleken inte har någon betydelse. Så är det inte i Düsseldorf. I alla fall inte om man ska döma utifrån storleken på krogarnas pepparkvarnar.

... Pitt:

Rysslands största tidning, Komsomolskaja Pravda, hävdar att västerländska musikkritiker kallar artisten Alexey för en rysk Brad Pitt. Googlar men hittar ingen sådan jämförelse.

... hopp:

Varje år röstar den internationella pressen på vilka artister de tror går vidare från respektive semifinal. I år siar de Eric Saade som tvåa i sin deltävling. Även Charlotte Perrelli hamnade högt upp på pressens lista 2008. Hon slutade på 18:e plats i finalen.
 

Namn: Kishti Tomita. Ålder: 47. Bor: Stockholm. Familj: Singel. Aktuell: Som en del av det ryska teamet i Eurovision song contest, samt med singeln ”You’re not a devil”. Karriär: Robyns sångcoach, var ”Idol”-jurymedlem, tävlat i ”Let’s dance”.

ARTIKELN HANDLAR OM