Saade hotar bryta

Lämnar scenen inför 20 miljoner tittare om tekniken misslyckas

1 av 2 | Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Eric Saade är helt fokuserad på att ta sig vidare till final i kväll – bara tekniken funkar. Det tyska tv-bolaget har haft stora problem med att få det svenska numret att fungera. ”Om det blir något tekniskt fel avbryter jag”, säger Saade.
NÖJE

DÜSSELDORF. Eric Saade har tröttnat på den struliga, tyska produktionen.

Krisordern från Björkman: gå av scenen inför 20 miljoner tittare i kväll.

– Om det blir något fel tekniskt kommer jag att bryta, säger Saade.

Sent i går kväll riktade Eric Saade, 20, hård kritik mot den tyska produktionen. Efter gårdagens avgörande genrep höll han inte tillbaka.

– De har lite att göra, om man säger så. De filmade inte vår dans alls, om jag ska kunna vinna måste de visa vad vi faktiskt gör på scenen. Det är den nionde dagen vi har påpekat det. Jag vet inte vad den här produktionen sysslar med. Vad jag vill säga till produktionen just nu går inte att trycka i tidningen, säger Eric.

20-åriga Eric Saades Eurovision-resa fick en mardrömsstart. Under flera repetitioner i förra veckan exploderade inte glasskivan i den omtalade buren. Efter flera misslyckade försök hittades felet.

Trots en lyckad explosion i går kväll känner det svenska teamet en oro inför semifinalen.

”Mycket känslor”

– Ja, det är faktiskt en oro som produktionen har lagt på oss genom att de inte lyckades de första gångerna. Det är frustrerande, säger Christer Björkman, 53, chef för den svenska delegationen.

I går kväll var det skarpt läge på scen, eftersom den internationella juryn ger poäng efter prestationen på genrepet.

Även Christer Björkman är missnöjd med produktionen.

– Man är som en frustande häst efter ett framträdande och det är mycket känslor. Vi får jobba på ända in i kaklet. Det är mer frustrerande för Eric än vad det är för oss. De ansvariga har haft det svettigt i dag, säger han.

Den tyska produktionen fick en tuff start. Efter den tekniskt struliga semifinalen i tisdags fortsatte problemen även i går.

Saade och Björkman har därför en hemlig överenskommelse.

Nu gäller bara final

– Om något går fel så har Eric inget annat val än att bryta sitt framträdande. Det är mitt råd till honom. Om exempelvis glaset inte sprängs, ja då kommer han ju inte ur buren. Då är det ju produktionen som har gjort fel, förklarar Björkman.

Saade räds inte för att avbryta sitt framträdande inför 20 miljoner tittare.

– Jag skiter i om jag får det eller inte. Reglerna säger att gör produktionen fel så får vi bryta, för då är det inte rättvist mot artisten. Så om det blir något fel tekniskt är det bara att bryta, säger Eric.

I år har Saade det tuffa uppdraget att försvara Sveriges heder i Eurovision efter de senaste årens bottenresultat.

– Det finns inte på kartan att vi inte går till final, säger Christer Björkman.

Nöjesbladet har sökt EBU för en kommentar.

FAKTA

De bröt i direktsändning

Schlagernörden Tobbe Eks kommentar om andra artister som brutit på scenen:

1958: När Domenico Modugno tävlade med ”Nel blu dipinto di blu” (senare mer känd som ”Volare”) nådde sändningen inte fram till de nordiska länderna från kontinenten. Domenico fick sjunga en gång till i slutet av sändningen och snart var världshiten ett faktum.
 

1990: En ljudtekniker glömde vrida upp volymen på den förinspelade musiken. De spanska systrarna i Azucar Moreno skakade surt på huvudet, ryckte på axlarna och stegade bestämt av scenen. De fick börja om direkt.
 

1991: När Carola varken hörde sig själv eller musiken i Rom 1991 fortsatte hon ändå att sjunga till trummorna och blåset. Om Carola hade brutit skulle hon fått sjunga om, men nu öste hon i stället för fullt. Och vann.
 

1999: Tittarna trodde att Casper Jarnebrink mimade när Arvingarna tävlade i Melodifestivalen 1999. Batteriet i micken var slut. Killarna fick sjunga om i slutet av sändningen.
 

2010: Den ökända Jimmy Jump stormade scenen under Spaniens bidrag. De fick sjunga om låten i slutet av sändningen.

ARTIKELN HANDLAR OM