”Pappa vill inte att jag gråter”

Sex år efter tragedin är Helena Paparizou redo för comeback i Sverige – och Melodifestivalen

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
TILLBAKA I SCHLAGERN I morgon kväll står Helena Paparizou på en svensk scen för första gången på många år. Efter pappans tragiska bortgång har hon hållit sig borta från rampljuset i Sverige trots ihärdiga övertalningsförsök till en comeback. ”Christer Björkman har velat få med mig i den svenska tävlingen flera gånger. Men jag kommer aldrig mer att tävla”, säger hon. I Globen får vi i stället se henne tolka Eric Saades vinnarlåt från i fjol, ”Popular”.
NÖJE

Pappa Giorgios plötsliga död fick henne att lämna Sverige.

Efter sex år har schlagerstjärnan ­Helena Paparizou, 30, slutat gömma sig.

– Jag är inte arg längre, säger hon.

Precis som vanligt firade Grekiska ­föreningen juldagen med en stor fest i sin lokal i Backa, Göteborg 2008.

Men plötsligt föll ordföranden och Helena Paparizous pappa Georgios ­Paparizous, 60, ihop.

Hans hjärta slutade slå.

Det tog över tjugo minuter innan ambulansen kom därför att området var en ”högriskzon”, ambulanspersonalen var tvungna att vänta in en poliseskort.

När de väl kom fram var det för sent. Georgios dog i Helenas syster Aretis armar.

Över tre år efter den svåra förlusten är den svensk-grekiska sångerskan Helena Paparizou tillbaka i Sverige, i en hotellsvit i centrala Stockholm.

Hon berättar hur hon stod ovetandes på en nattklubbscen i hemstaden Aten ­medan hennes pappa gick bort. När hon gick av vid halv fem på morgonen möttes hon av bland andra sin bror, granne, goda vän och en psykoterapeut.

– De berättade att pappa fått en hjärt­attack, men inte att han hade dött. Jag fick panik. Jag fick ledigt att åka hem, så jag ­satte mig på ett plan till Göteborg, berättar Helena.

Väl på Landvetter fick hon veta sanningen.

– Jag stod och väntade på min väska, då brast det för min bror. Då berättade han att pappa hade dött. Där tappade jag allt, mig själv, allt. Jag kollapsade rakt ner på golvet och började storgråta.

Väl hemma hos mamma Efrosini i Göteborg möttes hon av släktingar och vänner i stor sorg.

Sökte upprättelse

När Helena tänker tillbaka på den där dagen tystnar hon, och gömmer ansiktet i sin hand.

– Jag har inte gråtit på jättelänge när jag tänkt på pappa, men fick bara alla bilder framför mig. Det här är över, jag har lovat mig själv att man inte ska gråta. För att jag är stark. Han vill inte att jag ska gråta.

Hon torkar tårarna och fortsätter:

– Den jag tänker mest på är mamma. Hon förlorade sin livspartner. De var så roliga ihop.

Helena tar sig snabbt samman.

Förutom att försöka hantera sorgen, sökte familjen Paparizou upprättelse efter det som hände.

De skickade in en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd 2009, där de ifrågasatte varför ambulanser måste vänta på polisen innan de ger sig in i ”högriskområden”. Och fick avslag.

”Jag jobbade arslet av mig”

2010 avslogs även familjens överklagan i förvaltnings­rätten.

– Min familj mådde så dåligt. Jag vill att alla riskzoner ska avskaffas. Jag vill inte att det här ska hända någon annan. Vi har fått avslag på våra anmälningar men jag kommer alltid att lägga skulden på dem, säger Helena.

2009 hade Helena planer på att göra ­comeback i Sverige, men det sköt hon på framtiden.

– Men jag tog ingen paus. I stället jobbade jag arslet av mig i Grekland. Jag klarade inte av att sitta still en sekund hemma.

Hon började också gå i ­terapi.

– Jag ville inte komma tillbaka till Sverige med den här aggressionen efter vad jag och min familj gick igenom med pappa. Jag vill inte att någon familj ska känna att de mist en person i onödan, för det är så vi känner. Det är tråkigt.

Nu gömmer sig inte Helena från Sverige längre.

– Jag är inte arg längre. Ilskan och bitterheten känner jag inte längre.

I vår är hon aktuell som en av kändisarna i ”Let’s dance”. I morgon kväll står hon på Melodifestival­scenen i Globen, inför flera miljoner svenska tittare, och tolkar förra årets vinnarlåt ”Popular”.

Det blir en storshow tillsammans med 23 dansare.

Christer Björkman ringde i rätt tid. Det kommer att bli en speciell upplevelse för mig inför det svenska folket. Förra året hejade jag så mycket på Eric Saade att jag trodde att tummarna skulle gå av och var jätteglad att Sverige fick en bra placering.

Stannar kvar och kämpar

Senast hon stod på en svensk scen var för runt sex år sedan. Då hade hon nyligen vunnit Eurovision med ”My number one” och inlett en internationell karriär. Sedan dess har hon släppt tre plattor i Grekland.

– Christer Björkman har velat få med mig i den svenska tävlingen flera gånger. Men jag kommer aldrig mer att tävla.

Den 30-åriga sångerskan bor sedan flera år tillbaka i den grekiska huvudstaden Aten.

Trots landets ekonomiska kris tänker hon inte flytta hem till Sverige.

– Jag skiter i vad politiker säger och struntar vad de gör i riksdagen, de kan dänga huvudet i väggen om de vill. Det är alltid stackars folket som får lov och betala. Jag älskar det landet och jag tänker stanna kvar och kämpa, säger hon.

Även artistbranschen har drabbats hårt av krisläget.

– När jag flyttade till Grekland jobbade jag fem, sex gånger i veckan. Nu har det trappats ner till två dagar i veckan och ­lönerna är halverade.

”Trivs med att jag blir äldre”

Helena tar skämtsamt tag i ”hullet” på magen.

Ett halvår efter pappa Giorgios död drabbades hon av struma, det vill säga förstorad sköldkörtel.

– Jävlar vad jag gick upp i vikt, jag gick upp tio kilo på lite mer än en månad. Jag var konstant trött, hade sömnsvårigheter och ett jäkla humör. Det är som att ha PMS tjugofyra timmar om dygnet.

Sedan 2010 har Helena Paparizou medicinerats med Levaxin, och har hon tur slipper hon opereras.

– Jag har två knölar i halsen som kanske måste opereras bort, det är lite svullet i bland och de är vätske­fyllda.

Hon har inte mått så bra som hon gör i dag.

– Jag älskar min kropp och trivs så bra med att bli äldre. Jag struntar i lite hullhull. Jag får fort­farande höra att jag borde gå ner i vikt, men jag står på mig.

Triss med Paparizou – Helena om...

... Melodifestivalen: Vissa saker måste vara värde­fulla. Att vara med i schlagern varje år är som att äta ärtsoppa varje dag. Det smakar ingenting till slut. Man ska lämna vissa höjdpunkter. 2005 kommer alltid att vara ett av mina bästa år, jag jobbade natt och dag.

... om att vara superstjärna i Grekland: Jag tackar nej till mycket, men i vintras satt jag i juryn för ”Dancing on ice”, jag gör många shower på de stora nattklubbarna runt om i landet. På scenen kan jag vara värsta divan men när jag kliver ner, lever jag som alla andra. Då är jag Helena.

... om fobier: Efter att mitt förhållande tog slut åkte jag hem till Sverige och började med kognitiv terapi. Jag hade fastnat i en ond cirkel, fick panikångestattacker och en massa fobier som agorafobi, klaustrofobi och höjdfobi. Ett tag kunde jag knappt gå ut och slänga soporna.

Dansar i tv i vår

Namn: Helena Paparizou.

Ålder: 30. Bor: Aten i Grekland. Familj: Singel. Inkomst: Okänd. Aktuell: Tolkar Eric Saades ­”Popular” i Melodifestival-finalen på lördag, samt aktuell i svenska ”Let’s dance” i vår.

ARTIKELN HANDLAR OM