Stor hatattack mot Eurovision

Hoten mot homosexuella upprör Loreen och Björkman: Det här är fruktansvärt

1 av 5 | Foto: EBU
Loreen på presskonferens.
NÖJE

BAKU. Flera sajter med ­anknytning till Eurovision song contest har hackats och fyllts med hatiska budskap mot homo­sexuella.

– De är extremister, ­säger en upprörd Christer Björkman.

I går höjdes säkerheten kring artisterna – på en direkt order från presidenten.

Ökad säkerhet Hundratals säkerhetsvakter och beväpnade poliser bevakade i går området kring Eurovision song contest i Baku. Tidigare under dagen hade den största fansajten hackats och fyllts med hatbudskap mot homosexuella.

Eurovision song contest skakas av en hatattack. ­Flera sajter med anknytningen till tävlingen hackades i går, bland annat den största fansajten ESCtoday.com och även Azerbajdzjans ­officiella sajt.

Den som i går gick in på ESCtoday kunde bland ­annat läsa:

”Det finns ingen plats för omoraliska homosexuella i Azerbajdzjan, lämna vårt land. Det finns ingen plats här för gays. Den ondskan får inte plats i vårt land.”

”Får inte leka gud”

När Loreen får höra talas om attacken blir hon förbannad.

– De kanske kan stänga en sajt, men då får vi visa dem att vi kan öppna en ny som är mycket större, säger hon.

– Alltså den typen av muslimer skulle man vilja ta en diskussion med. För det första som står i den ­boken är att man ska respektera varandra. Man får tycka vad man vill, men det ska man hålla för sig själv för man får inte leka gud.

Även Christer Björkman är upprörd:

– Det här är fruktansvärt. För jävligt. EBU måste gå ut och faktiskt ta ställning här, jag har sökt dem för att få svar på vad de tänker göra, säger han.

En organisation som ­kallar sig ”Azerbajdzjans ­anhängare” har tagit på sig attackerna. Men enligt EBU har de utförts från Iran, berättar Björkman efter att han fått kontakt med Eurovisions högsta chef Jon Ola Sand.

– Vad man vet är att det kommer från norra Iran. Bedömningen är att man inte behöver ­vara orolig alls. De är extremister, ja, men de är inte i landet, säger den svenska schlagergeneralen.

Hundratals vakter

Nöjesbladets Torbjörn Ek på plats i Baku.

Ändå höjdes säkerheten kring arenan ytterligare i går, med hundratals ­vakter i klungor runt området och beväpnad polis som patrullerade.

– Det är på direkt order från presidenten efter att Jon Ola Sand varit på plats och sett att det fanns luckor i säkerheten. Men det är inte kopplat till de här attackerna, säger Björkman.