Välkommen i klubben

De tidigare vinnarna hälsar ”Euphoria”-stjärnan in i ”Big Five”: Du var oslagbar redan från start

1 av 9 | Foto: Anders Sjöberg
ABBA vann i Storbritannien 1974 med ”Waterloo”.
NÖJE

Nu är du en av de ”Big ­Five”, Loreen!

Segraren hyllas stor­ligen av tidigare svenska vinnare.

– En världsstjärna har upptäckts i kväll, säger Carola till Nöjesbladet.

Schlagergudar Fem gånger har Sverige nu vunnit Eurovision song contest – Loreen blev den senaste medlemmen i en exklusiv klubb. I går kväll hälsade de gamla vinnarna ”Euphoria”-sångaren välkommen in i gänget. ”Jag tycker att hon är så himla bra”, säger Charlotte Perrelli.

Efter vinsten i går har Sverige nu en ”Big Five”-klubb av vinnare.

Nu stämmer de tidigare svenska Eurovisionsegrarna upp i en gemensam hyllningssång – till Loreen.

Carola Häggkvist, som 1991 vann med ”Fångad av en stormvind”, är lyrisk efter den svenska segern.

– En världsstjärna har upptäckts i kväll! Du har vad som krävs och du levererar sång och musik med stor integritet, kärlek och frihet som gör mig så nyfiken på dig. Vi vill ha mer! säger Carola till Nöjesbladet.

”Fick gåshud”

För henne fanns bara en etta.

– Du var oslagbar redan från start. Nu är det din tid och jag jublar framför tv:n tillsammans med dig, säger hon.

Richard Herrey, 47, är en av killarna som sjöng om gyllene skor i Herreys vinnarbidrag från 1984. Han har trott på Loreen sedan deltävlingen i Växjö tidigare i år.

– Jag fick gåshud i kväll. Hon är hur värdig som helst med en egen stil, pondus och auktoritet. Jag är så glad att Europa tyckte som vi. Vi svenskar kan vara otroligt stolta över henne, säger Herrey.

”Så himla bra”

Före Loreens vinst var Charlotte Perrelli, 37, den senaste svenska Eurovisionvinnaren. Under namnet Charlotte Nilsson vann hon 1999 med dansbands­favoriten ”Take me to your heaven”.

Perrelli tävlade i Melodifestivalen 2012, men fick aldrig möta Loreen eftersom hon åkte ut i sin deltävling i Malmö. Då var Charlotte Perrelli enormt besviken. Nu gläds hon för Loreens skull.

– Jag tycker att hon är så himla bra. Jag är så glad för hennes skull. En senare trend har ju varit att kvalitet inte garanterar topplaceringar. Nu är jag både glad och förbluffad över att det gick vägen. Kul att något så unikt går hem, säger hon.

Hon anade tidigt att ­Loreen skulle gå segrande ur tävlingen med sin låt.

– Tricket är att få poäng hela tiden, och det fick hon direkt. Hon är verkligen värd vinsten, säger Perrelli.

Höll tummarna

Musiklegendaren Benny Andersson blev med ABBA första svenska akt att vinna Eurovision. År 1974 vann gruppen med ”Waterloo”. Efter finalen i går kväll är Benny ­Andersson väldigt nöjd med resultatet.

– Det var ett samlat och suggestivt framträdande. Grattis till Loreen, säger Benny Andersson.

Inför tävlingen höll han tummarna för att Loreen skulle vinna.

– Hoppas att det inte blir ditt Waterloo, sa han till Nöjesbladet inför finalen och syftade på franske kejsaren Napoleons ödesdigra nederlag 1815.

Nu är en sak säker – det blev inget Waterloo.

Det blev en jordskredsseger.

Det här är ”Big Five”

ABBA: Bestående av Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad, som 1974 vann i Storbritannien med ”Waterloo”

Herreys: Bestående av bröderna Per, Richard och Louis Herrey charmade Europa under tävlingen i Luxemburg med ”Diggi-loo diggi-ley”

Carola Häggkvist: Som sextonåring kom hon trea i Eurovision 1983 med ”Främling”. I Italien, ­åtta år senare vann hon med ”Fångad av en stormvind”.

Charlotte Nilsson: Charlotte, som i dag heter Perrelli i efternamn vann 1999 i Israel med ­”Take me to your heaven”.

Loreen: I går blev det klart: Sverige har fått en ny ESC-vinnare. Med 372 poäng blev bidraget ­”Euphoria” historiskt som Sveriges femte vinnarbidrag.

ARTIKELN HANDLAR OM