SVT:s svar på regimen: mänskliga rättigheter

När Sverige tar över stafettpinnen är det en kontrast till årets arrangemang

SVT:s vd Eva Hamilton.
NÖJE

I går vann Sverige Eurovisionfinalen.

Redan i morgon håller SVT möte för att planera nästa års tävling.

– Mänskliga rättigheter är något vi funderar på som tema, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

Loreens seger innebär att nästa års Eurovisionfinal går av stapeln i Sverige.

SVT:s vd Eva Hamilton har följt tävlingen i Azerbajdzjan noggrant.

– Det var en otroligt proffsig tillställning. Sen är det lite besvärande att detta sköts till hundra procent av en familj där makten går i arv, säger hon.

Under årets tävling har Azerbajdzjan kritiserats kraftigt för landets bristande mänskliga rättigheter. Polisbrutalitet, godtyckliga arresteringar och tortyr är företeelser som UD tidigare rapporterat om. Regeringen tar ofta till våld för att slå ned offentliga protester. Homosexualitet har tidigare varit kriminellt – och är fortfarande starkt tabubelagt.

”Vill belysa mänskliga rättigheter”

Nästa år vill SVT ge svar på tal.

– Just mänskliga rättigheter är precis en av de frågor som vi kommer att använda som tema. Jag kan inte säga så mycket mer men vi tänker i de banorna att belysa mänskliga rättigheter, säger Eva Hamilton.

I vilken arena som Eurovision song contest 2013 kommer att äga rum är ännu oklart, menar Hamilton. Många tror att Friends arena i Solna, som kommer att invigas den 27 oktober i år, är den arena som gäller.

– Det är ett alternativ. Men man kan även tänka sig Malmö eller Göteborg. Till skillnad från många länder har vi flera städer som kan klara av ett evenemang som Eurovision, säger Hamilton.

Besökte Norge

Eva Hamilton tycker att Norge gjorde bra ifrån sig med sitt värdskap 2010.

– Vi har gjort ett besök hos norrmännen och pratat med dem om hur de gjorde. Vi vill lära oss lite av hur de skötte evenemanget, säger Hamilton.

För SVT:s del var det väldigt passande att Sverige tog hem segern just i år. Nästa år har SVT väldigt få stora evenemang inplanerade.

– Vi kan fördela kostnaderna på ett sätt som inte tränger undan några andra program för SVT. För två år sedan gjorde vi OS, valet och kronprinsessans bröllop. I år är det OS och EM i fotboll. Nästa år är ganska lugnt, ett ovanligt passande år för oss att ta hand om värdskapet, säger Eva Hamilton.