Källan: De ska leda schlagern och Eurovision

Dirawi & Luuk hetaste kandidaterna till jobben

1 av 6 | Foto: SCANPIX
Eurovisionkungen Nöjesbadet erfar att Kristian Luuk ska leda Eurovision.
NÖJE

Kung Eurovision och drottning Schlager.

Inom kort ska båda ­krönas.

Nöjesbladet erfar att ­Gina Dirawi och Kristian Luuk är de hetaste kandidaterna att leda de största tv-jobben i Sverige.

De är de mest prestigefulla programledarjobben i svensk tv.

De senaste månaderna har SVT jobbat febrilt i katakomberna på Gärdet i Stockholm – och är just nu i upploppet att avslöja vilka som får leda Melodifestivalen och Eurovision 2013.

Och några av de hetaste kandidaterna är SVT:s egna profiler: Gina Dirawi, 21, att leda den svenska uttagningen och Kristian Luuk, 46, att leda Eurovision.

Måste klara pressen

Enligt tävlingsproducenten och produktionschefen Christer Björkman är båda programledarjobben klara. Men han vill varken bekräfta eller dementera Nöjesbladets uppgifter.

– Vi har ställt båda programmen bredvid varandra, vi vill ha rätt tonalitet i båda. Gina har stått på vår palett, för båda programmen. Hon är ju en nyutsprungen stjärna som dessutom vunnit pris. Hon finns med i vårt pussel.

För SVT är det viktigt att värna om sina egna profiler.

– SVT vill så klart hålla de största profilerna nöjda och glada, så de stannar på kanalen. Gina och Luuk är två sådana personer som SVT så klart vill behålla, säger en källa med god insyn.

Den som ska leda Eurovision måste klara av pressen att leda en musiktävling som ses av drygt 100 miljoner tittare runt om i Europa.

– Det är självklart att utgångspunkten är profilerna på SVT, vi utgår alltid från de stjärnor som finns på kanalen. Klart att Luuks namn har diskuterats. Givet så, säger Christer Björkman.

Programledarprofil

Kristian Luuk slog igenom på TV4 med ”Sen kväll med Luuk”. 2006 värvades han till SVT lockad av möjligheten att få leda Sveriges största tv-program Melodifestivalen. Sedan dess har han blivit SVT:s största programledarprofil och lett ”Videokväll med Luuk” och ”På spåret”.

På Eurovision-scenen kan Luuk komma att få gott sällskap. Nöjesbladet har tidigare avslöjat SVT:s önskan att inför miljoner tittare kunna stoltsera med svenska Hollywood-stjärnor som Izabella Scorupco, Stellan Skarsgård och Michael Nyqvist.

Vill inte kommentera

Och det är tydligt att Eurovision-jobbet är eftertraktat.

– Alla vill leda Eurovision. Det är många som pitchat sina artister till SVT, säger en källa.

När Nöjesbladet för några veckor sedan träffade Kristian Luuk ville han inte kommentera om han fått en förfrågan att leda Eurovision:

– Jag brukar inte kommentera saker som inte är klara, jag hör av mig om det är något, sa han då.

För Melodifestivalen pekar samstämmiga uppgifter på Gina Dirawi i huvudrollen, tillsammans med flera sidekicks.

Upptäcktes via blogg

SVT upptäckte henne via bloggen Ana Gina. Under 2010 gjorde hon webbtvprogram på SVT:s sajt, men genombrottet kom i Melodifestivalen 2012 när hennes medverkan snabbt blev det stora samtalsämnet.

Nöjesbladet har sökt Gina Dirawi utan framgång.

1 av 12

Melodifestivalens programledare de senaste åren

2006 Lena Philipsson

2007 Kristian Luuk

2008 Kristian Luuk med Björn Gustafsson & Nour El-Refai som sidekicks

2009 Petra Mede

2010 Måns Zelmerlöw, Christine Meltzer & Dolph Lundgren

2011 Marie Serneholt & Rickard Olsson

2012 Sarah Dawn Finer, Gina ­Dirawi & ­Helena Bergström

De har lett Eurovision i Sverige

1975 Karin Falck

1985 Lill Lindfors

1992 Lydia Capolicchio och Harald Treutiger

2000 Kattis Ahlström och Anders Lundin

BUBBLARE: 1998 fick svenska Ulrika Jonsson äran att ­leda Eurovision Song Contest i Storbritannien tillsammans med Terry Wogan ­efter att Katrina and the Waves vunnit tävlingen året innan.