Programledarparet om rädslan inför schlagern

”Jag har en släng av nån form av tourette”

1 av 5 | Foto: Pontus Orre
Danny och Gina leder schlagern.
NÖJE

En tidigare bloggare och en före detta "Idol"-deltagare.
På lördag blir de två av Sveriges största makthavare.
Inför miljoner tv-tittare skulle de kunna säga precis vad som helst i direktsändning.

– Jag är skiträdd, säger Danny Saucedo.
På lördag står de på Melodifestivalscenen tillsammans för första gången. Inför miljoner tittare. Det första av sex direktsända tv-program som kommer locka stora delar av Sveriges befolkning.
Danny Saucedo, 26, är livrädd.
– Jag har en light släng av nån form av tourette. När jag vet att så många lyssnar, när jag kan göra ett sånt stort intryck genom att säga nånting, då blir jag triggad. jag kan bli enormt triggad att provocera bara för att, bara för att jag inte får, säger han.

”Skiträdd”

– Jag är skiträdd. Den tanken kan ta över så mycket att jag kan inte fokuserar på vad jag gör, så har jag inte lyssnat på en minut utan bara svävat iväg med blicken.
Gina Dirawi, 22, sitter intill honom i soffan när Nöjesbladet träffar programledarparet i Radiohusets cafeteria i Stockholm. Danny tycks inte kunna räkna med hennes hjälp om han skulle sväva iväg mitt under sändningen på lördag.
– Jag är likadan, säger hon.

– Jag har jättelätt för att bara gå in i min lilla värld och börja tänka på att man kan säga precis vad som helst. Berätta om min solsemester i stället för att presentera låtarna. Det kan ju bli jättstort när man hamnar i en position där man har så mycket makt, säger Gina Dirawi.
Just makt återkommer vi flera gånger till under den en och en halv timme långa intervjun. Båda har insett att de plötsligt blivit makthavare som under våren kommer ha miljoner och åter miljoner tv-tittare som följer allt de gör.

Tar ansvar

– Allt har gått så fort för mig. Från den okända som ingen brydde sig om till att vinna kristallen och vara med i det största programmet. Det går liksom inte in i ens hjärna riktigt, säger Gina Dirawi.

Tror ni inte att det också är därför som folk reagerat så starkt över blogginlägg och förlupna ord (Gina bloggade i höstas en bild av en bok skriven av en känd antisemit och Danny fångades på video när han använde det laddade ordet "svartingar")?

– Absolut. Att man har ansvar. Det påverkar så många fler, det blir så många ringar på vattnet när jag säger nåt, säger Danny.

– Jag får inte lämna utrymme för folk att uppfatta saker som de vill. I vissa ämnen måste jag vara övertydlig just för att jag är den jag är och jag kommer där jag kommer ifrån. Mina föräldrar är palestinier och det gör ju att det blir ännu mer laddat, säger Gina.

Är en ”entertainer”

De senaste veckorna har de arbetat heltid med dansrepetitioner, plugga manus och förbereda sig inför den intensiva våren. Nu bävar de inför publikens reaktioner på lördag:

– Vi kommer göra saker som inget programledarpar har gjort i Melodifestivalen förut, säger Gina utan att vilja gå in på detaljer.

– Jag tror att det blir två läger. Mig kommer man jämföra med Gina, men då gör folk en vurpa för det finns ju redan en Gina, jag ska ta hand om andra saker. Jag är entertainer och showartist, folk kan inte förvänta sig att jag ska vara lika snabb och rolig som Gina, säger Danny.

FAKTA

Danny Saucedo, 26
Slog igenom i "Idol" 2006
Fick solohits med "Tokyo" och "If only you".
Slog sig ihop med Mattias Andréasson och Erik Segerstedt och bildade pojkgruppen E.M.D.
Tävlat tre gånger i Melodifestivalen.
Gina Dirawi, 22
Inledde sin karriär 2009 med egna videobloggen som snart utvecklades till två webb-tvshower på SVT:s sajt, "The Ana Gina Show" och "The fabulous life of Ana Gina".
Sommarpratade i P1 2011.
Programledde Melodifestivalen tillsammans med Sarah Dawn Finer och Helena Bergström 2012.
Fick tv-priset Kristallen som årets kvinnliga programledare 2012.
Gina om...
...singellivet, kärleken och att dejta:
– Bara ordet dejta tycker jag är förfärligt. Jag har liksom inte tid på det sättet. Alla människor vill så klart ha kärlek i sitt liv, men jag är väldigt mycket så här att om jag är inne i nånting då har jag svårt att fokusera på andra saker. Det är klart att jag har träffat folk, killar och så, men jag är inte i den perioden av mitt liv där jag faktiskt helhjärtat kan satsa... för om jag satsar på nånting då satsar jag på det liksom och nu vill jag bara fokusera på det här.
Danny om...
...att komma i rätt form inför schlagern:
– Jag tränar en timme varje dag, förutom våra dansrep då. Nu blir det mest konditionsträning. Jag lever alltid ganska nyttigt, men jag går på en liten deff inför Melodifestivalen. Jag vill känna mig i fysisk trim för att vara mentalt i trim.
– Jag äter inga kolhydrater, eller ingen pasta, inget bröd, sen kan jag trycka i mig lite potatis till middagen efter träningen. Men mest är det kött, kött, kött, proteinshakar, mycket keso, trillar ner nån banan ibland för att få upp blodsockret, nötter.
– En dag i veckan har jag ätardag. Då får jag äta precis vad jag vill. Jag älskar potatisgratäng och typ plankstek och såser. Och godis så klart. Lösvikt.
Gina och Danny om...
...rädslor:
Gina: Att fega ur. Jag hatar att vara feg. Så fort något skrämmer mig så måste jag göra det för jag vill inte vara en människa som begränsar mig själv bara på grund av en känsla. Jag vill inte var trygg i vart jag är utan jag vill hela tiden hitta nåt som gör mig lite rädd så jag kan komma över den rädslan.
Danny: Jag tror att en gemensam nämnare bland alla oss som sysslar med något konstnärligt är nog en rädsla för att känna sig misslyckad. Det är så sjukt när man ser på allt som jag åstadkommit och att jag ändå känner mig misslyckad. Men jag lovar att typ P Diddy - inga jämförelser i övrigt - känner sig precis lika misslyckad som jag kan känna ibland: "Varför har jag inte nått mitt nästa mål?"