Sean Banan anmäld till Granskningsnämnden

Textrad i "Copacabanana" upprörde tittare

1 av 10
Sean Banans bidrag till Melodifestivalen uppskattades inte av alla.
NÖJE

Sean Banan gick med ”Copacabanana” direkt till final från helgens deltävling i Göteborg.

Men texten föll inte alla i smaken. Två tittare anmälde låten till Granskningsnämnden.

Det var textraden "Allah får vara me Eskimå och Pontare" som fick två tittare att reagera.

Sean Banan sjunger i sin låt ”Copacabanana" ”Eskimå” vilket är ett nedsättande ord för inuiter. I en låt som kan komma att representera Sverige i Europafinalen”, skriver en av anmälarna.

Den andra upprörda tittaren är inne på samma spår.

”Den folkgrupp som framställdes på detta sätt brukar inte själva beteckna sig med begreppet ”eskimå”, som betyder ”den som äter rått kött”, utan hellre med ordet ”inuit”, som på deras eget språk betyder människa.”, skriver hen till Granskningsnämnden.

Tar lätt på kritiken

Sean Banan tar kritiken med ro.

– Nedlåtande? Varför skulle jag ha något emot dom? Hallååå, eskimå är ju ett namn på alla olika inuitfolk som bor på massa olika ställen som Grönland, Kanada, Alaska och Norrland. Den här bananen älskar allt och alla, alla är välkomna till Copacabanana, även eskimåer, skriver Sean Banan i ett mejl till Nöjesbladet.

Programledaren Ola Lindholm, en av upphovsmännen bakom ”Copacabanana”, vill inte ge några kommentarer.

FAKTA

Flest inuiter bor i Kanada

Inuiter är en samlande benämning på ett folk som återfinns i det arktiska och subarktiska området från Alaskas västkust och tvärsöver den nordamerikanska kontinenten till Grönland.

Av de drygt 160 000 inuiterna bor 50 000 på Grönland (plus ytterligare 13 500 i Danmark år 2007), 47 000 i Alaska (enligt 2002 års folkräkning) och 50 500 i Kanada (enligt 2006 års folkräkning).

Källa: Nationalencyklopedin

ARTIKELN HANDLAR OM