Så lurade de Camilla

Sparkade Henemark visste inget Smutsiga spelet splittrade Army of Lovers

1 av 8 | Foto: Magnus Sandberg
La Camilla med sin kärleksarmé i Army of Lovers.
NÖJE

STOCKHOLM/KARLSTAD. Efter mimfiaskot – Camilla Henemark sparkas genom ett öppet brev.

Nöjesbladet kan nu avslöja det smutsiga spelet som återigen splittrar Army of Lovers.

– Stämningen har varit pressad, säger Camilla Henemark.

Foto: MAGNUS SANDBERG
”STÄMNINGEN VAR PRESSAD” Enligt uppgifter till Nöjesbladet ville Alexander Bard aldrig ha med Camilla Henemark i Army of Lovers. I stället var det SVT som tvingade fram beslutet. Henemark medger att stämningen varit pressad den senaste tiden. ”Jag kan inte säga att den har varit den bästa”, säger den sparkade sångerskan. Foto

I ett öppet brev meddelas att Camilla Henemark inte längre är en del av Army of Lovers.

Där tackas sångerskan för att hon nu låter Dominika Peczynski ”stå i centrum i nästa reinkarnation av Army of Lovers”.

Men för Camilla Henemark kom utskicket som en fullständig överraskning. När Nöjesbladet når henne på torsdagskvällen är hon omtumlad.

Under hela gårdagen försökte hon nå sina tidigare bandkollegor för en ordentlig förklaring.

– Jag har inte så mycket jag kan uttala mig om. Det är svårt att ge kommentarer när man inte vet vad det handlar om. Det var en överraskning för mig och för skivbolaget, säger hon.

Ville ha Dominika

Enligt uppgifter till Nöjesbladet ville Alexander Bard aldrig ha med Camilla Henemark när 90-talets succégrupp skulle återförenas.

I sin ursprungliga plan föreslog han att ett återförenat Army of Lovers skulle bestå av honom själv, Jean-Pierre Barda och Dominika Peczynski.

Men för SVT var ”La Camilla” den stora stjärnan och dragplåstret.

I ett mejl från Melodi­festivalens redaktion som Nöjesbladet har tagit del framgår att det enda alternativet för Army of Lovers att tävla var att göra det tillsammans med Camilla Henemark.

Så sent som i förra veckan ska Alexander Bard ha hotat att sparka Henemark och ersätta henne med Dominika Peczynski.

”Olika åsikter”

– Hon fnös bara åt Alexander Bard och sa åt honom att försöka tala om för SVT att hon inte skulle vara med. Alexander visste att det inte skulle vara aktuellt, säger en källa till Nöjesbladet.

Camilla Henemark medger att stämningen har varit rejält pressad den senaste veckan.

– Jag kan inte säga att den har varit den bästa. Vi har ju väldigt olika åsikter, men jag trodde nog att vi skulle kunna kommunicera med hjälp av terapi som vi skulle gå i före, under och efter tävlingen. Men det är svårt att kommunicera när ingen hör av sig.

Enligt Alexander Bard har ett majoritetsbeslut tagits att Dominika Peczynski frontar bandet hädanefter.

– Vi bestämde oss för att ställa upp i Melodifestivalen som originalkonstellationen, sedan har vi hela tiden sagt att det inte står klart i vilken variant återföreningen kommer att vara efter det, säger han.

Army of Lovers slutade på en sjätteplats i deltävlingen i Malmö i lördags efter ett uppmärksammat mim­fiasko.

”Inte mer än rätt”

– Hade Camilla satt mimet och besvärat sig med att lära sig texten så hade hon varit välkommen här, säger Dominika Peczynski.

Hon menar att hon nu återgår till sin rättmätiga plats.

– Camilla var lite missunnsam och ville inte att jag skulle vara med i Melodifestivalen. Hon ville vara enda kärringen där. Då fick jag flytta på mig, nu får hon flytta på sig. Det är inte mer än rätt, säger Peczynski.

Alla turerna i Army of Lovers

1987 Army of Lovers bildades av artisten Alexander Bard, fotomodellen Camilla La Camilla Henemark och frisören Jean Pierre Barda (under artistnamnen Farouk och Katanga).

1991 Camilla Henemark lämnar gruppen under uppseendeväckande former. Hon ersattes av Michaela de la Cour.

1992 Army of Lovers plockar in Dominika Peczynski.

1995 Michaela de la Cour väljer att lämna bandet. Genast började rykten gå om att La Camilla var på väg tillbaka in i gruppen, en månad efter Michaelas avhopp bekräftades att hon var med igen.

1996 Bara ett år efter att Camilla återvänd bestämmer sig Army of Lovers för att gå skilda vägar för att satsa på egna projekt.

2001 Bandet återvänder med skivan ”Le grand docu-soap”.

2012 I november meddelar bandet att de strålar samman för att medverka i Melodifestivalen 2013. Dock utan Dominika Peczynski.

2013 Bandet åker ut ur Melodifestivalen. Efter framträdande väckte Camilla Henemarks mim-missar stort uppmärksamhet. 5 dagar senare sparkas hon ur bandet. Ersättare: Dominika Peczynski.

Här är öppna brevet

Utdrag ur det öppna brev som i går gick ut till pressen. Det var undertecknat av såväl Alexander Bard och Jean-Pierre Barda, som gruppens stylist Camilla Thulin och Dominika Peczynski, men även den tidigare Army of Lovers-medlemmen Michaela Dornonville de la Cour.

”Du har vår djupa och mest innerliga tacksamhet för de lustiga månader av glädje och lycka som vi har delat, vår älskade syster, under studioinspelningar, repetitioner, terapisessioner, intervjuer och uppträdanden i samband med Army of Lovers deltagande vid Melodifestivalen 2013. Du är i våra hjärtan, du är alltid vår älskade syster, du är den obestridda drottningen av Army of Lovers. För det är vi dig evigt tacksam”, skriver de.

Brevet fortsätter:

”Lika generöst som Dominika steg åt sidan för att låta dig, La Camilla, och pojkarna återförenas som det ursprungliga Army of Lovers för Melodifestivalen, tackar vi dig nu för att du kliver åt sidan för att låta Dominika stå i centrum i nästa reinkarnation av Army of Lovers under det gyllene året 2013.”