Jag vill fly med Ugglas & Gadd

NÖJE

Ugglas och Eric Gadd:

I kväll har ni chansen – FLY!

Foto: MAGNUS SANDBERG
Du är värd något bättre än det här, Caroline.

Oj, oj, oj vad Melodifestivalen kan få det att skära som sylvassa knivar i hjärtat.

Ta Rikard Wolff som exempel.

En älskad artist och skådespelare. Han har varit med i gemet hur länge som helst. Fatta, karln har haft halva musik- och skådespelareliten på sina beryktade efterfester på Södermalm. En legendar, är vad han är.

Så när han nu är på g med att släppa nytt material på Gud vet hur länge tänker han ”hmmm ... hur ska jag få ut det här till folket på bästa sätt?”.

Och kanske är det han själv som kläcker idén, men troligtvis är det någon flåshurtig jeppe med marknadsföringsexamen på hans skivbolag som ropar ”Melodi­festivalen!”.

Sen går det som det går.

Rikard Wolff får framföra första singeln från sitt kommande album inför miljoners miljoner som tittar på SVT.

Men han får också gillandet av låten svart på vitt av svenska folket – en sjundeplats.

Sean Banan direkt till final. Wolff näst sist.

Här vill jag bara vråla ”VARFÖR RIKARD!? Varför utsatte du dig för det här?”. För hur mycket han än ”har fått ut sin musik” så kvarstår faktum. Han kom näst sist.

Samma väg har Sylvia Vret­hammar och Anna Järvinen vandrat.

De här artisterna uppskattas väldigt, väldigt mycket av en hel hop människor – men när de ska börja mäta sig med andra artister och deras låtar blir det bara ett bedrövligt facit på att hopen inte är tillräckligt stor.

I kväll är det som upplagt för sveda och värk igen.

Caroline af Ugglas och Erik Gadd ska göra upp i andra chansen. De är redan folkkära och ”Allsång på Skansen”-kompatibla artister. De ska inte behöva stå i Karlstad och göra upp om att vara den bästa förloraren som tar sig till final.

På pappret är de långt mycket värdigare än så.

Jag vill springa upp på scenen, slita ner Ugglas och Gadd – och Cookies N Beans också för den delen – och fly i en buss i den värmländska natten. Rymma från mimande Anton Ewaldar och nyseparerade Tone Damliar, bort från konfetti och Per Andersson-sketcher, bort bara bort!

Bjuda på öl, glömma de senaste veckorna och fokusera framåt, på vårturnéer i Borås, Östersund och Uddevalla dit folk tagit sig för att de älskar vad de gör.

Någonting säger mig dock att jag skulle bli anmäld.