”Äckliga amerikanska artister romantiserar droger”

Yohio om rockstjärneliv, drömmen om familj och gymhunkar

NÖJE

Rockstjärneliv, visst.

Men sprit, sex och alkohol går bort.

– Jag har inget för att ­romantisera droger och ­alkohol som förstör kroppen, säger Yohio.

STJÄRNSKOTT Yohio slog igenom stort i Melodifestivalens första deltävling med låten ”Heartbreak hotel” och är en av kvällens favoriter att ta hem segern i finalen. ”Jag är väldigt trött, jag ­sover bara tre timmar per natt”, säger han om uppståndelsen efter genombrottet.Foto

Han slog ner som en blixt i Karlskrona.

Nu är Yohio, 17, namnet på allas läppar.

Nöjesbladet träffade honom dagen före finalen för att prata om kärlek och mansideal.

Hur har tiden efter vinsten i Karlskrona varit?

– Mycket jobb, som vanligt. Jag har varit ledig en dag sedan dess.

Känner du aldrig för att ­bara stänga av?

– Det är klart, jag är ­väldigt utmattad, jag sover bara tre timmar per natt. Jag tror inte folk fattar hur mycket det tär på kroppen och psyket att vara artist.

Tre timmar ... du borde se ut som en zombie.

– Ibland gör jag det, när jag är ­hemma och knappt har sovit och går till studion helt nyvaken. Då är jag ganska död. Men nu, jag sov fyra timmar i natt, men jag måste hålla humöret uppe. Det är bara att ­tänka bort tröttheten.

Har du någon flickvän?

– Nej.

Letar du efter kärleken?

– Inte just nu, jag har inte tid med det. Det skulle vara en tjej som aldrig träffar mig och som jag inte har tid att prata med. Jag tror inte att många skulle uppskatta det.

”Aldrig Sundsvall”

I framtiden då, är det fru, barn och hus i din hemstad Sundsvall som gäller?

– Aldrig Sundsvall, vi får se om det ens blir Sverige. Jag vill ha fru och barn, men inte än.

Du var valt att ta avstånd från allt vad rockstjärneliv med hårt festande innebär. Varför?

– Jag har inget för att ­romantisera droger och ­alkohol som förstör kroppen. Om jag är en förebild för unga människor och tycker att det är okej, då tycker ju de att det är okej. Det är ju det som har hänt genom alla äckliga amerikanska artister som romantiserar att ha mycket tjejer, ha sex med allt och alla, dricka så du spyr och ta droger.

– ”Yolo” som de säger ­hela jävla tiden, ja men om man bara lever en gång, då ska man väl ta vara på det. Inte förstöra det med en massa skit som man kommer att ångra när man blir gammal.

Hur ser du på det västerländska mansidealet?

– Det behöver inte stanna där det är, med fyrkant­iga grova käkben och stora och starka män. Jag tycker att det är manligt att ha smink. Det är mer manligt att våga något ingen annan vågar än att stå och biffa på gymmet. Jag skulle vilja se gymhunkar komma med klänning och smink och stå för det. Challenge me!

Yohios stil – japanska motsvarigheten till glamrock

Yohio är 17 år och är uppvuxen i Sundsvall. Han tillhör genren visual kei, som kan beskrivas som Japans svar på glamrock, men med fokus på det visuella.

Yohio är sångare, låtskrivare och gitarrist. Han älskar ­Japan och landets populärkultur. I fjol gav han ut ett album där han sjunger på japanska och i vår är det dags för både en platta på japanska och en på engelska. Han är även medlem i bandet Seremedy.

I Melodifestivalfinalen framför han bidraget ”Heartbreak ­hotel”.

YOHIO OM...

...att vara förhandsfavorit:

– Det blir ju lite press eftersom man läser om favorisering hit och dit men jag försöker att inte tänka på det. Det är ändå rösterna som räknas och inte hur någon har tippat i förväg.

...skillnaden mellan de svenska och japanska fansen:

– I Sverige är allt väldigt crazy, i Japan är man mer noggrann med att respektera personligt space. De är inte framme och vill ha bilder och autografer utan närmar sig diskret och frågar om jag är jag.

…sömnbristen – tar sömntabletter:

– Jag snittar tre till fyra timmar. Det som är dåligt med att sova så lite är att kroppen och rösten inte får reparera sig. Största skräcken är att jag inte får sova i natt, men det ska jag se till att jag får göra.

Tar du sömntabletter?

– Ja, precis, säger han.