Läsarna rasar mot juryn: Låt folket bestämma i Melodifestivalen

NÖJE

Svenska folket sa sitt – men det räckte inte.

Efter finalen stormade känslorna.

– Bort med juryn, skriver en läsare.

Robin Stjernberg plockade hem segern i Melodifestivalen.

Men Yohio var överlägsen vinnare bland tittarrösterna.

Efteråt var många upprörda – och krävde ett avskaffande av juryn.

–  Kassera den internationella juryn. Låt tittarna ta hela beslutet. Då blir det ju faktiskt bästa låten som vinner, skriver Chris.

Och Chris är inte ensam. Signaturen Agneta skriver:

– Var det inte Sveriges bidrag vi skulle rösta fram? Varför då blanda in andra länder i röstningen? Inget ont om vinnaren, men det var inte svenska tittares vinnare.

”Inte värt att rösta”

Sulejaman tycker SVT kört över folket:

– Hur tänkte ni med de internationella rösterna? Är det inte meningen att svenska folket ska få säga sin mening? Svenska folket valde Yohio till vinnare. Men tydligen är inte det värt att rösta eftersom ni kör över folkets röster. Pinsamt!

Men det fanns samtidigt de som pekade på fördelar med jurysystemet.

– En sak man dock ska lägga på minnet är att hela anledningen till att de internationella jurygrupperna infördes från första början var för att svenskarna var trötta på att komma bland de sista i Eurovision, så de infördes för att ge oss en liten inblick i vad som går hem i Europa. Det ledde till bra resultat både med Saade och Loreen, skriver Tobbe.

På Nöjesbladet ställer vi frågan om juryn har för stor makt. 45 procent svarar: "Ja, låt tittarna ha hela makten". Samtidigt uppger nästan 37 procent: "Nej, det är bra som det är nu". Nära 18 procent svarar: "Nja, bra med jurygrupper, men de ska ha mindre makt."

Drygt 28 000 hade svarat när den här artikeln publicerades.