’Slavkontrakt för Eurovision’

Hård kritik mot bemanningsföretag som SVT anlitat: Det är en usel lön

1 av 2 | Foto: Krister Hansson
upprörda När Karin Holmegaard (mitten) och hennes scenbyggarkollegor kom till ett möte i Malmö Arena för att få information om hur de skulle arbeta inför Eurovision blev det en kalldusch. ”Jag och flera andra lämnade mötet när vi insåg hur villkoren var utformade”, säger hon.
NÖJE

De anställda tjänar 850 kronor för arbetspass på tolv timmar och menar att de kan tvingas jobba 20 dagar i sträck.

Företaget som vann SVT:s upphandling om att rigga produktionen inför Eurovision kritiseras för sina arbetsvillkor.

– Det är rena slavkontrakt, säger scenbyggaren Karin Holmegaard.

Robin Stjernberg tävlar för Sverige i Eurovision.

Inför Eurovision i Malmö har SVT anställt under­leverantörer via upphandlingar.

Bemanningsföretaget Stagefrights uppgift är bland annat att bygga ­scener och rigga produktionen.

I slutet av februari hölls ett möte i Malmö Arena där de som var intresserade av att jobba för företaget informerades om villkoren.

– Det var under all kritik, rena slavkontrakt. Jag och flera med mig lämnade mötet när vi insåg hur villkoren var utformade, säger Karin Holmegaard, med mångårig erfarenhet inom branschen.

”Kan låta lågt”

Nettolönen uppges vara 850 kronor per tolvtimmarspass, vilket bekräftas av en fast anställd inom ­Stagefright som vill förbli anonym.

– Lönen är marknadsmässig. Jag förstår att 850 kronor för tolv timmar kan låta lågt. Men vi står för lunch och middag samt ­bekostar logi för de tillresta, säger företagets vd Mikael Jakobsson.

Nöjesbladet har varit i kontakt med flera av de som är anställda av Stagefright under Eurovision.

De menar att det vid ­flera tillfällen – muntligen – meddelats att de som ska arbeta mellan den 28 april och 19 maj måste arbeta samtliga dagar och att de bör räkna med tolvtimmarspass. Ett sådant scenario skulle bryta mot arbetstidslagen.

– De har varit tydliga med att man ska jobba alla ­dagar, annars får man inte jobba alls under den perioden. Om schemat verkställs är det inte lagenligt, säger en anställd.

– Lönen är usel och man ska jobba i nästan tre veckor utan att få ledigt. Men jag är i en position där jag inte har råd att tacka nej till jobb, ­säger en annan.

Mikael Jakobsson, vd för Stagefright:

– Jag kan bara tolka det som att någon i kedjan har missuppfattat informationen. Det som gäller är att man ska vara disponibel under perioden och arbeta i skift så att alla får sin ledighet enligt lag, säger han.

Ställer krav

SVT:s Johan Bernhagen är produktionschef för ­Eurovision.

– Vi kräver av våra underleverantörer att lagar och avtal följs. Vi förutsätter att tjänsterna utförs enligt­ ­boken och har noggranna ­möten med de inblandade för att säkerställa det, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM