Aftonbladet
Dagens namn: Torsten, Torun
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Felix Herngren och Fredrik Lindström ska driva med Sverige i Eurovision-finalen

De ska stå för humorn i den stora Malmö-finalen

Här är duon som ska porträttera svenskarna inför hundra miljoner tv-tittare.

Tillsammans med svenska komiker vill de skapa debatt i Europa.

– På vissa håll kan det bli ett jävla liv, säger regissören Felix Herngren.

De är Sveriges främsta ­komiker. Och SVT:s nya supervärvning till Eurovision song contest-finalen i maj.

Tillsammans med flera kända komiker som Henrik Schyffert, Anna Blomberg, Måns Möller och Rebecka Teper kommer duon att ­visa upp en självironisk bild av Sverige. Även Björn ­Gustafsson gör comeback i inslaget efter succén i Melodifestivalen 2008.

– Det är kul att vara både självkritisk och själv­ironisk, våga dra ner byxorna på sig själv, säger regissören Felix Herngren, 46, om upp­draget han fick från SVT vid nyår.

Inget politiskt

Fredrik Lindström, 49, har skrivit manuset till den cirka tre minuter långa sketchen, som ska spegla Sverige på olika sätt.

– Det ska bli jätteroligt att visa upp något annat för ­Europa än de vanliga skrytfilmerna som inte brukar vara så kul, säger Herngren.

Men det finns vissa re­striktioner.

Enligt EBU:s regler får Eurovision song contest ­inte användas som en plattform för politiska budskap.

– Självklart ska vi inte stampa på en specifik religion eller politiskt parti. SVT har hjälpt oss att ­tänka på det. Men för det har vi inte hållit igen. Jag tror att det på vissa håll kan bli ett jävla liv, säger Felix Herngren.

Spretig sketch

På vilket sätt?

– Det är extremt att prata om att folk är oreligiösa, ­eftersom vi i Sverige är just det. Och här är homofob mer ett skällsord än att kalla någon för bög. Det är inte­ alla delar av världen som tycker att det är okej. Så de kanske tänker: vad är det för jävla land där det gullas med bögar!?. Sketchen är ganska spetsig.

Han hoppas att inslaget kommer skapa debatt i Europa.

– Jag hoppas att det blir liv kring det. Syftet är aldrig att bara uppröra utan att de som tittar får en tankeställare, men också ett stort garv, säger Felix Herngren.

Björn och Benny är också med på ett hörn

Nyligen kunde Nöjesbladet avslöja att producenten Andreas Kleerup specialskriver en låt som framförs under den första semi­finalen i Malmö den 14 maj. Enligt Christer Björkman görs den låten utifrån ett nummer i showen som kallas ”Northern light”.

Gina Dirawi leder SVT:s satsning ”Studio Eurovision”. Kanalen sänder direkt från presscentret i Malmö arena en timme före semi­finalerna och finalen. Efter finalen blir det eftersnack med Dirawi.

I förra veckan gick SVT ut med att ABBA-männen Björn Ulvaeus och Benny Andersson skriver öppningsmusiken till Eurovision song contest-finalen tillsammans med världsstjärnan Tim ”Avicci” Bergling . Låten heter ”We write the story” och kommer att framföras för allra första gången under finalen den 18 maj.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet