Flydde från Iran utklädd till pojke

I kväll debuterar Mahan Moin på schlagerscenen

1 av 3 | Foto: Robin Lorentz Allard
NÖJE

Hon flydde från krigets Iran förklädd till pojke – och tvingades leva gömd i Sverige.

I går sjöng Mahan Moin, 31, inför miljoner tittare i Sveriges största tv-program.

– Nu lever jag min dröm, säger hon.

Hon var bara 9 år gammal när hon tvingades klippa av sig sitt långa hår. Förklädd till pojke flydde hon från krigets Iran tillsammans med mamma och två småsyskon.

Då hade Mahan Moins pappa fyra månader tidigare lyckats fly från fängelset där han hållits fången av den totalitära regimen för sina åsikters skull.

– Vi trodde att han dött. Men så hörde han av sig och berättade att han ordnat smugglare som skulle hjälpa oss att fly landet, säger hon.

Mahan Moin smugglades till Sverige och där kunde familjen återförenas. Men då kom nästa chock.

– Jag hann börja skolan men så fick vi ett brev. Vi skulle utvisas. De trodde inte på våra skäl, tyckte inte att de var tillräckligt starka trots att pappa hade satts i fängelse för sina åsikter.

Greps av polisen

I nio månader tvingades familjen leva gömd på olika platser runt om i Sverige. Men sen avslöjades deras gömställe. Mahan Moin greps av polisen tillsammans med sin mamma och lillasyster.

De spärrades in och skulle utvisas 72 timmar senare.

”Jag vågar drömma”

– Min pappa och min bror var inte med när vi greps. Så de, tillsammans med kyrkan och det persiska folket i Stockholm gick ut på gatorna och protesterade och krävde asyl för vår familj.

Fallet fick stor uppmärksamhet i tv och tidningar och utvisningsbeslutet revs upp. Mahan Moin fick stanna i Sverige med sin familj.

I lördags debuterade hon i Sveriges största tv-program med låten ”Aleo”.

– Det är den absolut största drömmen, det är den här scenen jag ritat för mig själv. Med tanke på hur mycket mirakel som har skett för mig i mitt liv, så mycket vändningar, så vågade jag drömma om det här också, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM