”Kungen tog mig inte alls på rumpan”

1 av 4
Helena Paparizou.
NÖJE

Du är ju Greklands schlagergudinna. Trea i Eurovision song contest 2001. Vinnare 2005. Ser de inte dig som landsförrädare nu?

– Nej, det gör de inte. Jag är ju ändå svenskfödd grekinna. Uppvuxen här. Hade det inte varit för Sverige och den svenska musikmarknaden, hade inte heller grekerna fått lära känna mig.

Men ett litet svek mot ett Grekland i kris är det väl ändå..?

– Jag förstår dem som flyttar för att få jobb. Många läkare flyttar till Sverige, till exempel. Men krisen är en av de största anledningarna till att jag inte kan tänka mig att flytta från Grekland. skulle jag kanske känna mig som en förrädare, om jag lämnade Grekland bara för att det är lite färre liveuppträdanden just nu.

Har du gjort något vettigt sedan du vann Eurovision song contest 2005?

– Massor. Jobbat jättemycket på klubbar i Grekland. Haft ett jättestort skivkontrakt där. Gett ut fyra skivor och gjort stora turnéer. Jag har jobbat hela tiden. Enda längre semestern var två månader sommaren 2007.

Det gick sådär i din svenska comeback i ”Let’s dance”. Ut i tredje programmet. Skulle du nita Tony Irving om du mötte ­honom?

– Nej, det var ju inte han som skickade ut mig. Tror att folk bara glömde rösta, de kanske tog mig för given för att jag är ­dansare. Men alltihop var ändå en fantastisk upplevelse.

När du sjöng för kronprinsessan Victoria, greppade kungen din rumpa. Blev du pilsk?

– Näää … (skratt) det var ni på Aftonbladet som hittade på det där. Kungen klappade mig inte alls på rumpan, utan gav mig en hederlig jättefin svensk kram. Jag gillar kramar bättre än det där pusspusspuss man kör i Grekland.

Visst är Christer Björkman en tjatig jävel?

– Nej, han är jätterolig. Ärlig och spontan. Men han har tjatat varje år och jag har känt att Eurovision … been there, done that. Fast när han sedan slutade tjata, kom jag självmant till honom i år.

Är du bakis, du fyllde ju 32 i går?

– Nej, det är jag inte. Har sovit jättegott. Jag är väldigt mån om alla detaljer; rösten, kroppen, klänningen … jag är väldigt fokuserad på de tre minuter jag har på mig i kväll. Fan, vad jag är nervös.

Har du testat droger?

– Nej. Många barndomsvänner har prövat. Några fastnade. Det har aldrig varit min grej. Min drog är musik.

En rejäl 32-årskris har du väl i alla fall?

– Nej, gillar mig själv bättre som mogen 30-årig kvinna än som 20-åring. Nu vågar jag stå på mig, då kände jag mig mer som … modellera. Har lärt mig att prioritera rätt i livet. Hälsan och familjen är viktigast. Min pappa gick bort väldigt oväntat för några år sedan.Tycker fortfarande det är jobbigt att mina sista ord till honom i telefonen var: Har du satt in pengar på mitt bankkonto än?

Ska du hångla upp Yohio på efterfesten i kväll?

– Vad sa du? Hångla upp Yohio? Nej, men han är intressant, hur han är så inspirerad av den här mangavärlden.

Så hur har du det med kärleken på ­riktigt?

– Fantastiskt! Andreas, en 43-årig grekisk civilingenjör, och jag har varit ihop i drygt två år. Vi är sambosar i Aten. Och är ofta i hans familjs sommarhus på Egina, en ö 45 minuters båtfärd från Pireus hamn.

Kan jag höra den biologiska klockan ticka..?

– Ja, vi har pratat om att en vacker dag utöka vår familj.

Utöka vår familj … det låter nästan lite ­byråkratiskt?

– Hur ska jag säga, då? (skratt) …att vi vill hem och köra lite rajtantajtan i kväll (ännu mera skratt)?

Det här är Helena Paparizou

Namn: Helena Paparizou (men på doppappren står det Eleni).

Ålder: 32.

Bor: Lägenhet i Aten, Grekland. Ibland i sambons familjs sommarhus på ön Egina.

Familj: Sambo med civilingenjören Andreas, 43. Mamma, två syskon, deras respektive och barn.

Yrke: Sångerska.

Aktuell: Tävlar med låten ”Survivor” i Melodifestivalen i kväll.

Inkomst: ”Det vill jag inte svara på. Du kan ju försöka ringa grekiska skatteverket, ha ha”.

”Brottsregistret”

Jag är 13 är, är hemma hos min moster, innan jag ska gå till grekiska skolan. Hon är en väldigt lyxig kvinna, alltid finaste och bästa makeupen, jättegoda parfymer. I badrummet ser jag en ny läppenna, Lancôme, den snor jag. Men min moster hade superkoll på allt. En vecka senare fikar hon hemma hos mig. Jag skickas till tvättstugan. När jag kommer tillbaka, ligger ­läppennan på bordet. Jag försöker ­förgäves förklara att jag har köpt den för min veckopeng.

Det var bra gjort. Hade jag inte blivit tagen där, hade jag kanske fortsatt att sno igen, åkt fast i security i något varuhus.

Jag skämdes i åratal efteråt. Under två år vågade jag varken se min moster i ögonen eller gå in i badrummet, hur kissnödig jag än var.

Numera snor jag bara tändare ibland. Och då berättar jag det …

Jan-Olovs dom

– Helena är en grymt trevlig och rolig kvinna. Men någon fängelsekund är hon då rakt inte. Utan körkort, så hon har inte ens några trafikförseelser på sitt samvete. Går till och med snällt ut och röker, trots den svenska vinterkylan.

Gangsterfaktor:

Schlagerförhöret

■ ■ Nöjesbladets Jan-Olov Andersson har hårdgranskat världsstjärnorna i 35 år.

■ ■ Nu vänder han blicken mot schlagereliten.

■ ■ I dag: Helena Paparizou

ARTIKELN HANDLAR OM