SVT stoppar Sean Banans SD-kupp

Snodde partiets partiblomma – i hemlighet

1 av 2
Sean Banan och hans blåsippeprydda dansare.
NÖJE

Sean Banan ville kuppa mot Sverigedemokraterna i kväll – med scenkläder som prytts med partiets blomstersymbol.

Nu stoppas han av SVT.

– Det är viktigt för oss att man inte ska kunna göra tolkningen att man syftade på partisymbolen, säger Maria Ilstedt, projektledare på SVT.

Mitt under Sean Banans mellanakt genomför han kuppen mot Sverigedemokraterna under genrepet. Plötsligt dyker hans dansare upp i scenkläder med partiets symbol blåsippan.

Sean Banan som brukar betona att hans budskap handlar om allas lika värde vill först inte erkänna att det är en kupp mot Sverige­demokraterna.

– Vad har SD med min vackra majblomma att göra, säger han.

”Allas blommor”

Men sen fortsätter han:

– Vem har sagt att det är Sverigedemokraternas blomma? Varför får det inte vara min blomma? Jag tycker det är allas blommor, jag skapade den här blomman när jag målade den. Sen vad folk associerar den till är upp till dem. Varför associerar man inte de blonda perukerna till Lili och Sussie?

Oklart för SVT

Maria Ilstedt, projektledare på SVT, förklarar att varken hon eller någon annan i produktionen hade noterat Banans kupp.

– Någon utifrån hade sett detta. Och så fort det finns en tillstymmelse till partipolitiskt ställningstagande, vilket parti det än må vara, så kan vi inte ha symbolerna i Melodifestivalen, säger hon.

Nu har kostymören fått i uppgift att ändra detta.

– Man kom snabbt med ett nytt kreativt förslag på detta, fortsätter Ilstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM