Zias attack på SVT: Dr Alban får en fördel

Ges bästa sändningstid i Skavlan - dagen före Melodifestivalen

1 av 8
Dagen innan Dr Albans stora comeback på melodifestivalscenen bjuds han på bästa sändningstid när han gästar ”Skavlan”. ”Det är klart att han får en fördel. Det är alltid bra att synas. SVT kanske vill att han ska vinna”, säger Oscar Zia som tävlar i samma delfinal.
NÖJE

Han bjuds på tv-tid värd en miljon.

Nu får SVT kritik för att de har bokat Dr Alban till ”Skavlan” - dagen innan han tävlar i Melodifestivalen.

- SVT kanske vill att han ska vinna, säger konkurrenten Oscar Zia.

Bästa sändningstid.

Två miljoner tittare.

Dagen innan Dr Albans stora comeback till scenen, som tävlande i Melodifestivalen, bjuds artisten på lukrativ reklam när han gästar SVT:s ”Skavlan” på fredag.

Nu får kanalen kritik.

- Det är klart att han får en fördel. Det är alltid bra att synas. SVT kanske vill att han ska vinna. De kanske tror att han är vårt hopp i Eurovision, säger Oscar Zia.

- Han får självklart en fördel. Men det har ju hänt förut att SVT visat mer av vissa bidrag. Så är det. Allt är inte rättvist. Men vi bryr oss inte. Vi kör vår grej, säger Emil Gullhamn i konkurrerande State of drama.

”Värt en miljon”

Joakim Antelius är kreativ chef på mediebyrån Mindshare.

Han uppskattar reklamvärdet på tv-framträdandet till cirka en miljon kronor.

Men Dr Alban får också en extra skjuts i och med att cirka 75 procent av ”Skavlans” miljonpublik också ser på Melodifestivalen.

- För mig är det en gåta att ett public service-bolag väljer att vara en del i ett sådant pr-spel. Det har ett enormt värde. Tittarna kommer definitivt att ha en mer positiv inställning till artisten som syns i ”Skavlan”, säger Antelius.

På pr-byrån Carat gratulerar man Dr Alban.

En reklamfilm motsvarande intervjun i ”Skavlan” hade kostat mellan 150 000 och 200 000 - per halv­minut.

”Jag klagar inte”

- Det är jackpott. Alla som jobbar med Dr Alban skålar säkert i champagne nu. Det kommer att ge ­honom en otrolig skjuts in i delfinalen. Det är väldigt välregisserat. Jag tycker det är lite anmärkningsvärt att SVT gör så här, säger John Aleman på byrån.

På SVT pekar man på att det inte strider mot reglerna.

- Vi får inte spela melodifestivallåtarna, och det gör vi heller inte. Vi tyckte att det var en spännande intervju och det är inte uttänkt att vi ska ge honom en fördel, säger Britta Lübeck, projektledare för ”Skavlan”.

Dr Alban tar kritiken med ro.

- Flera radio- och tv-kanaler har inte bokat mig. Jag klagar inte. Man får ta det man får och vara nöjd med det, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM