Tillbaka efter mordmisstankar och drogmissbruk

1 av 4
NÖJE

I dag släppte Dead by April sin första skiva med sin nya sångare.

Men vägen dit har varit kantad av både drogmissbruk och mordmisstankar.

De är redo att satsa på USA, att ge allt. I dag släppte Dead by April sin första skiva utan medgrundaren Jimmie Strimell, 33, på sång.

Han sparkades i mars förra året. Enligt bandet berodde det på hans drogmissbruk.

– Jag hade varit vän med Jimmie i 13 år, men det blev för mycket helt enkelt. Jag pallade inte mer, och lämnade honom både som vän och professionellt, säger Pontus Hjelm.

De har ingen kontakt längre.

– Jag mådde extremt dåligt och ville inte ens hålla på längre, säger Zandro Santiago.

I samband med att Strimell sparkades berättade han för Nöjesbladet att han missbrukat tidigare, men att han slutade innan han uteslöts.

– Ibland har jag varit påverkad på scen, men det är alla som sysslar med musik. Jag är inte för droger, men det är så det är i den här branschen, sa han då. Nöjesbladet har utan framgång sökt honom för ytterligare en kommentar.

Strimell ersattes av Christoffer ”Stoffe” Andersson, som själv varit missbrukare tidigare.

– Jag har ett alkoholmissbruk sen innan, som jag varit fri från i över 4,5 år. Jag vet hur det är att vara där Jimmie är, säger han.

Misstänktes för mord

Men det är inte bara alkohol som skapat problem för Stoffe. I höstas misstänktes han för ett knivmord i Tyskland.

– Det var en tjej som ringde och sa att hon var från tysk polis, vilket jag inte trodde på. Sen fick jag ett samtal från polisen här i Sverige, att jag skulle lämna ett dna-prov.

En man hade stuckits ner med kniv i München och dött, samtidigt som Dead by April var där på turné.

– Mitt mobilnummer hade fångats upp på en telefonmast i samma område vid samma tidpunkt. Så jag lämnade ett dna-prov, sen har jag inte hört något.

Melodifestivalen en rolig resa

I mars vågar de sig tillbaka till Tyskland när de åker ut på turné. De är inte rädda för vad folk ska tycka om det nya albumet.

– Vi har brutit mot alla regler och blivit hatade från dag ett. Det ska inte handla om regler. Skapa vad du vill! säger Pontus.

Stoffe säger att en av anledningarna att han tackade ja till att bli med i bandet var deras attityd, att de gjorde vad de ville och ignorerade ”de oskrivna reglerna”.

– Musiken ska tilltala alla från Ida, 4 år, till Gertrud, 90 år. Eftersom musiken är så bred finns det något som tilltalar varje enskild individ, säger han.

Några kreddpoäng som metalakt har de aldrig haft, säger de. När de ställde upp i Melodifestivalen 2012, och blev kända för hela landet, förändrades därmed ingenting. Och även om de inte hade några konkreta planer på att ställa upp i år igen, har de heller inte ställt sig emot det.

– Vi gjorde den resan och den var fantastisk. Vi pratar om det som ett gott minne. Vi får väl se om vi ställer upp igen, säger Pontus.

– Jag vill som fan, säger Stoffe.

FAKTA

Dead by April

Bildades i Göteborg 2007.

Medlemmar:

Christoffer Andersson, sång.

Zandro Santiago, sång.

Marcus Wesslén, bas.

Marcus Rosell, trummor.

Pontus Hjelm, gitarr.

Aktuella med: Tredje studioalbumet ”Let the world know”.

ARTIKELN HANDLAR OM