Zia stal showen - från 'N Sync

1 av 4
NÖJE

GÖTEBORG. Oscar Zias nummer är en kopia.

Artisten gör en rak ripoff på världsstjärnornas N Syncs MTV-framträdande.

– Det kan finnas en risk, säger han.

Oscar Zia, 17, debuterade som sidekick i Melodifestivalen förra året. Nu gör han solodebut med ­låten ”Yes we can”. Framträdandet består av fyra dansare och fem tv-skärmar, som projicerar både artistens och dansarnas ansikten under numret.

Men idén är inte ny.

Låten är en uppenbar Cheiron-produktion med tydliga 90-talsinfluenser, och Zias nummer är en rak ripoff på pojkbandet ’N syncs nummer i MTV music video award 2000, ”Bye bye bye”.

Artisten själv gör ingen hemlighet av att numret är en kopia.

– Jag tänkte att alla 14-åringar inte har sett ­detta innan, för dem är det helt nytt. Det är nytt för Melodifestivalen.

”Kände mig lite lost”

Finns det en risk i att ­kopiera ett gammalt nummer?

– Ja, det tror jag. Det finns säkert många bittra männi­skor där hemma som tycker att det här är en kopia och att jag inte har några egna idéer. Men det här ska ju vara kul att titta på, gillar man det inte behöver de inte rösta. Gillar man det får ni gärna rösta.

Under torsdagens repetitioner kämpade solo­debutanten med nerverna, men fick stöd från körande låtskrivande Fredrik Kempe, som coachade artisten i kulisserna.

– Jag trodde att min erfarenhet från ”Let’s dance” och ”X-factor” skulle hjälpa mig mer, men jag kände mig fortfarande lite lost. Men när jag kollade efteråt såg jag att det såg bra ut, säger han.

”Kändes instängt”

– Jag påverkas mycket av omvärlden, så när jag går upp på scenen försöker jag vara någon annan, som jag tror att folk vill se. Det kändes instängt. Jag ska försöka våga mer och plocka fram mig själv.

”Blev sur och ledsen”

Direkt efter att Oscar Zia klev av scenen tillsammans med Behrang Miri, 30, förra året var skivbolaget tydliga – han skulle ­vara med som soloartist 2014. Men Zia var inte lika säker, och bröt ihop när beskedet kom.

– När de ringde och sa att SVT ville ha ”Yes we can”, och att jag skulle vara med, så kände jag bara ”nä”. Jag blev både sur och ledsen. Jag blev osäker. Jag visste inte om jag ville och det kändes inte som att jag ­hade någon jag kunde prata med det om, för det var så självklart att jag skulle vara med.

Redan i planeringsstadiet hade skivbolaget och låtskrivaren Kempe en klar tanke kring Oscars framträdande. Men artisten bromsade och hittade en kompromiss för att inte tvingas vara som sina kollegor.

Ingen ny Saade

– De sa direkt att ”nu ska vi sätta dig i dansskola. ­Eric Saade kunde inte heller dansa när han var med innan”. Och jag var lite ”jag är inte Eric”. Nu har de fattat att den vägen inte är min, säger han.

Han har tidigare deklarerat att han inte vill vara en ny Eric Saade.

– Jag har försökt att ­styra så mycket som möjligt. Mitt team hjälper mig ­jättemycket, men jag kan fatta att det är lätt att ­halka in på något som andra ­redan gjort innan. Vi har kompromissat och nu är jag väldigt glad att jag är med. Det känns skitkul varje gång.

FAKTA

Namn: Oscar Zia.

Ålder: 17.

Bor: Svedala.

Yrke: Artist och student.

Bakgrund: Slog igenom i ”X-facotor” 2012 och kom tvåa i ”Let’s dance” våren 2013. Deltog i Melodifestivalen förra året som sidekick till artisten Behrang Miri som deltog med ”Jalla dansa sawa”. Låten slogs ut i Andra chansen.

Aktuell: Med låten ”Yes we can” i Melodifestivalen.

”Ett nytt sound för mig”

 En av Oscar Zias låtskrivare, David Kreuger, är medlem i det ursprungliga Cheiron-gänget som skrivit hits till världsstjärnor som Britney Spears och ’N Sync. Låtskrivaren Fredrik Kempe bestämde tidigt att det var det soundet de ville åt.

– För mig var det ett sound jag inte hört innan. Det var före min tid. Jag var lite ”är ni säker på att det funkar nu?”. Jag litade på att de visste vad de pratade om, även om det är ett nytt sound för mig, säger Zia.

Oscar om osäkerheten

 ”Melodifestivalen är ingen liten grej, man ser hur många skräckexempel som helst. På folk som åkt ut eller inte riktigt kommit dit folk förväntat sig att de ska. Många artister har bara rasat efter att ha åkt ut Melodifestivalen, stora som små. Det är ett stort beslut, och det var så få som fattade det. Men det var också mitt eget fel, som frågade om allas åsikter och för att jag aldrig riktigt sa att jag inte var säker.”

ARTIKELN HANDLAR OM