Ångest i bur – en given succé

Nöjesbladets ständige schlagerkrönikör Markus Larsson sätter plus på alla låtar i kvällens deltävling i Melodifestivalen

1 av 8
Outtrigger.
NÖJE

Artist: Outtrigger

Text & musik: Outtrigger, Deb m fl

Echo

Det går att gestalta ångest på olika sätt. Outtrigger från Helsingborg väljer att göra det med unga män i bur och Hannibal Lecter-mask. Subtilt. Musiken ekar av In Flames och Korn. Numetal och growl som häller syra i öronen tunghånglar med en massiv hitfreäng. En bräckt blandning av sött och salt. Det låter som om gruppen häller muttrar och spik i ett glas hallonsaft. Borde bli en given succé.

Artist: EKO

Text & musik: Deb, Deb, Lidman m fl

Red

Numret orsakar fysisk och mental träsmak.

Artist: Oscar Zia

Text & musik: Kempe, Kreuger m fl

Yes we can

Melodifestivalen presenterar sin version av Barack Obamas segertal ”Yes we can”. Framförd av den senaste gosstjärnan i raden som verkar klonad från Eric Saades dna: Oscar Zia. I bakgrunden myser som vanligt låtskrivaren Fredrik Kempe som en annan Mr Burns. Han fladdrar med fingrarna och väser ”excellent”. Men låten verkar tyvärr ha stått och samlat damm snett bredvid papperskorgen i svenska Cheiron-studion på 90-talet, ignorerad av Britney Spears.

Artist: Shirley Clamp

Text & musik: Ljunggren m fl

Burning alive

Att Sauron skulle göra entré i Melodifestivalen var bara en tidsfråga. I år verkar tävlingen ofta vara spökskriven av mörkrets furste i Tolkiens Midgård. Det locklösa ögat, Saurons fysiska gestalt i ”Sagan om ringen”, glöder på skärmarna bakom Shirley Clamp. Och det är väl den här melodin och texten som Gollum gnolar på när han störtar ner i Domedagsklyftan. Det känns som om Clamp eldar upp sina chanser att nå final i tre långtråkiga minuter.

Artist: State Of Drama

Text & musik: Werner, Gullham m fl

All we are

Konsten av baka låtkaka genom att knåda ihop ”Beautiful day” med U2 och ”Youth of the nation” med kristna metalbandet P.O.D.. I fjol ville State Of Drama vara Nickelback. I år försöker de bli One Direction. Bandet är en direktsänd identitetskris med megafon. De måste ha tränat på hög höjd i månader för att lyckas med sitt mest uppenbara mål i årets tävling – att aldrig någonsin bli tagna på allvar igen. Grattis.

Artist: CajsaStina Åkerström

Text & musik: CajsaStina Åkerström

En enkel sång

Ett bidrag har nog aldrig haft en mer passande titel. Det här är en enkel sång. Utan plusmeny och extra dressing. CajsaStina är deltävlingens Tjuren Ferdinand. Hon sitter under en egen liten korkek och sjunger om rapsfält medan de andra tjurarna knuffas och stångas och gör sig till. Åkerström låter bäst i hörlurar, men låten har en finstämd och sakral och vuxen värme som kan härledas till Peter LeMarc.

Artist: Ace Wilder

Text & musik: Wilder, Deb, Deb

Busy doin’ nothin’

Man muckar inte med artistnamnet. Ace Wilder. Ace. Wilder. Det kunde vara stans hårdaste revolverman. I texten går det att ana samhällskritik. Att jobba medan man sover och ändå tjäna deg? Det är ju som nidbilden av en genomsnittlig svensk medelklassunge. Musiken är som att någon smular ner Gwen Stefani och två cheer­leader-lag och Dolly Partons ”9 to 5” i en mixer och blandar i tre minuter. Utmärkt pop. Synd att rösten och framträdandet saknar krydda och smak.

Artist: Dr Alban & Jessica Folcker

Text & musik: Dr Alban, Erixson m fl

Around the world

Några hålltider. 0:18. Alban trampar på stället. 1:09. Alban levererar sitt första ”skittibo-ao-ho”. 1:13. Alban smurfar loss sitt redan legendariska ”flash it, flash it”. 2:10 Alban utbrister ”Yes, Jessica!”. 2:15. ”Skittibo-ao-ho”. 2:16. Scenen glider ihop och duettparets händer möts. Åh, det gungar som 1993. Melodin är så catchy att den fastnar som ett tuggummi under skosulan. Man får tälja loss den med kniv.

ARTIKELN HANDLAR OM