”Det var som att avrättas”

Panikångesten tvingade CajsaStina att ta en paus – i kväll är hon tillbaka på scenen efter de svåra åren

Foto: Robin-Lorentz-Allard
CajsaStina Åkerström tävlar i Göteborg i kväll med låten "En enkel sång".
NÖJE

Varje fram­trädande kändes som en avrättning.

Vägen till Melodifestivalen har varit lång för vissångerskan CajsaStina Åkerström.

– Nu känner jag mig äntligen trygg i det jag gör, säger hon.

Panikångesten tvingade CajsaStina Åkerström, 46, att ta en paus från musik­scenerna 1995. Först sex år senare var hon tillbaka med ny kraft. ­I kväll, när hon gör debut i Melodifestivalen med egenskrivna låten ”En enkel sång”, är de svåra åren ett avslutat kapitel.

– Då kände jag att jag inte dög. Att jag inte höll måttet, inte bara på ett ­artistiskt plan, utan det var djupare grejer än så. Det gjorde att jag fick panikångest. Det var som att gå till sin avrättning varje kväll jag skulle ha konsert. Till slut orkade jag inte mer, ­säger hon.

”Känner mig trygg”

Med hjälp av musikern Åsa Jinder, 50, hittade hon tillbaka till musikglädjen under början på 2000-talet. Men hon hade aldrig kunnat tänka sig att Melodi­festivalen skulle bli något för henne.

– Tidigare har jag inte vågat eller trott att jag kunnat över huvud taget. Men nu känner jag mig äntligen trygg i det jag gör.

Scenskräcken är borta, men nerverna finns där. Ändå känner hon sig lugnare.

– Jag måste kunna vila i mig själv, fokusera och göra min grej. Nu kan jag det. Åldern och att jag firar 20 år som artist i år är en del i det.

CajsaStina bor fortfarande kvar på gården i Kalmar dit hon flyttade 1987. Hon har rotat sig där med sina katter och hundar.

– Jag har inga barn, men djuren är mina barn.

Gör vad hon vill

Har du velat ha barn?

– Det fanns stunder ­tidigare då jag faktiskt försökte och gärna ville, men naturen ville inte det helt enkelt. Det är bara att acceptera och i dag är jag väldigt glad över att jag inte har barn.

Nu har hon i stället friheten att göra vad hon själv vill.

– Friheten är väldigt viktig för mig och har alltid varit. Så det var kanske men­ingen det också, att inte behöva ha dåligt samvete hela tiden, säger hon.

FAKTA

CajsaStina Åkerström

Namn: CajsaStina Åkerström.

Ålder: 46

Bor: Kalmar

Yrke: Vissångerska, låts­krivare, arkeolog, författare.

Aktuell: Med ”En enkel sång” i Melodi­festi­valen

CajsaStina om ...

låten:

– Den handlar om avgörande möten i livet. Det kan vara på ett privat vardagsplan, men också som artist, att våga vara naken i mötet med publiken. Det kan vara det absolut otäckaste som finns, eller det absolut under­baraste.

Melodifestivalen:

– På senare år så blev jag mer och mer sugen, just för att det har utvecklats till ett av de intressantaste forumen för musik i dag. Jag har fått frågan flera år, men en förutsättning för att jag skulle vara med har varit att jag haft en egen låt. I år var första året som jag hade det.

ARTIKELN HANDLAR OM