SVT kan tvingas stoppa skämtet

Programledarna driver med Anton Ewald: Han kanske tyckte att det var lite tråkigt

1 av 9
Vill göra egen show Anton Ewald jämfördes med Danny Saucedo, Eric Saade, Alvaro Estrella och Oscar Zia i ett pussel.
NÖJE

Han pekas ut som en kopia.

Nu kan SVT tvingas plocka bort skämtet om Anton Ewald ur kvällens program.

– Jag vet inte om Anton tyckte att det var lite tråkigt, säger Anders Jansson.

Storfavoriten Anton Ewald, 20, slog igenom som soloartist i Melodifestivalen förra året. Ewald har kämpat hårt för en musikkarriär efter att ha varit bakgrundsdansare och koreograf åt artister som Danny Saucedo och Eric Saade, och går för vinst i årets tävling.

Men under fredagens genrep fortsatte SVT att driva med hans artisteri. Programledarna Nour El Refai, 26, och Anders Jansson, 46, presenterade artisten genom ett pussel med ansiktsbilder, där varje bit påstods tillhöra andra popartister som Danny, Saade, Darin, Alvaro Estrella och Oscar Zia. Pusslet byggde sedan ihop en bild av Anton Ewald.

Nu kan programledarna komma att slopa introt inför kvällens tävling. Ewald, som tidigare varit tydlig med att han vill göra sin egen grej, såg sammanbiten ut efter jämförelsen.

Måste känna efter

– Det finns ju några artister i år, och sedan tidigare, som påminner om varandra, så tanken var att vi skulle göra något av det men jag vet inte om Anton tyckte att det var lite tråkigt, säger Anders Jansson.

– Vi får känna efter, det är inte en av våra riktiga darlings. Känner vi att det blir för tråkigt för honom tar vi bort det.

Programledarna säger att de inte visste hur skämtet skulle falla ut innan genrepet, men att det inte är något de kommer att fajtas för att behålla.

– Man tänker också att ”vilka kan vi skämta om?”, och han är så himla älskad, säger man hans namn så skriker alla. Då gör man den avvägningen att han kan kosta på sig att bli skämtad om. Men det är klart, sånt där är personligt och det kan man aldrig veta innan, säger Nour El Refai.

Anton Ewald säger själv att rektionen efter presentationen inte berodde på skämtet, utan att han i stället var fokuserad på sitt framträdande.

– De får göra det om de känner för det, jag koncentrerar mig på mitt, säger han.

”Det är kul”

– Folk kommer att jämföra för att folk tycker att det är skönt. De vill kunna jämföra, man vill ha igenkänningsfaktorer i saker. Så kommer det alltid att vara.

Har du Dannys haka, Erics hår och Darins ögon?

– Eller så är det så att de har mitt hår och min haka.

Men tycker du att det är kul att de river med att ni ser likadana ut?

– För mig får humor ta form i alla dess former. Jag tycker det är kul, men sån är jag, diplomatisk.

FAKTA

Anton Ewald

Namn: Anton Kim Ewald.

Ålder: 20.

Bor: Stockholm.

Yrke: Artist, dansare och koreograf.

Bakgrund: Slog igenom som artist i Melodifestivalen med låten ”Begging” förra året. Har dansat bakom Velvet, Andreas Lundstedt och Danny Saucedo. Har koreograferat Eric Saade.

Aktuell: Med låten ”Natural” i Melodifestivalen.

Så tog han steget från dansare till soloartist

Du har varit koreograf, körat och dansat bakom stora stjärnor sedan du var 15 år – hur kommer det sig att du satsade på att bli soloartist?

– Det var en ren tillfällighet. Jag hade tankar om det men inte gjort nåt åt det. Så ringde Universals vd mig, Per Sundin, som frågade om jag kunde sjunga.

–Jag hade nog inte tagit det steget om inte hand hade ringt mig, jag kände mig inte redo för det. Det handlade säkert om en slags osäkerhet och om jag var klar med allt det jag ville göra dansmässigt. Men det där samtalet var pushen jag behövde.

Skulle det vara svårt att gå tillbaka?

– Nej, man har ju inte alls samma press på sig.

Kan du sakna den tiden då du kunde hålla dig i bakgrunden?

– Nej, jag trivs bättre i den här sitsen. Jag har inte svårt för att ta plats.

ARTIKELN HANDLAR OM