Ewalds panikplan bara timmar före schlagern

1 av 11 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Sången blev ett orosmoment för Anton Ewald inför showen – därför panikändrade han framträdandet bara timmar innan tv-sändningen.
NÖJE

ÖRNSKÖLDSVIK Kampen om Europa tog fart i Örnsköldsvik.

Både Alcazar och Anton Ewald utmålar sig redan som finalvinnare.

– Jag är finalens starkaste artist, säger Ewald.

Storfavoriten Anton Ewald, 20, stod pall för trycket.

Men när resultatet från deltävlingen i Örnsköldsvik skulle utropas spred sig paniken hos artisten.

– Det var så jävla äckligt. Ni kunde se hur nervig jag var, bara tittade ner i bordet. Det var värre än vad jag trodde. Jag vill ju det här så mycket och det känns så sjukt grymt att vara finalklar. Jag är skitglad och det känns bara fantastiskt, säger Anton Ewald.

Direkt efter sändningen är Ewald nollställd.

– Jag är helt tömd på energi, känner mig blank. Jag körde som fan på scenen och när jag fick gå upp en gång till släppte allt. Det har varit sån anspänning att jag inte ens orkar lyfta armen, säger han.

Panikändrade timmar före showen

Ewald gör inte någon hemlighet av att han siktar på Eurovision i Köpenhamn efter fjärdeplatsen i Melodifestivalen förra året. Av de redan finalklara akterna finns det ingen som slår honom på fingrarna som artist, enligt honom själv.

– Nej, nej, det tycker jag inte. Det finns otroligt duktiga artister men som helhet finns det ingen som är starkare än vad jag är, det tycker jag inte. Att vinna tävlingen är ju självklart vad jag tror och hoppas på. Jag börjar närma mig mållinjen men det är en final kvar där jag ska prestera så bra jag kan, säger Anton Ewald.

I veckan har Antons sång tillsammans med den avancerade koreografin varit ett stort orosmoment. Något som ledde till en panikändring i går eftermiddag efter det sista genrepet.

– Antingen så skulle jag köra mer på folk som sjunger bakom scenen, men jag ville göra det mer själv, så jag fick kapa i dansen. Jag dansade mindre helt enkelt. Jag kommer att göra fler ändringar till finalen, jag vill förbättra allt, säger Anton på efterfesten sent i går kväll.

”Alla tre grät”

Men diskorävarna i Alcazar är minst lika säkra på sin sak efter att ha tagit sig vidare direkt till finalen från Örnsköldsvik.

– Vi vill verkligen ta hem sångfågeln. Nu är vi ett snäpp närmare målet som vi strävar efter. Vi är bättre än någonsin. Vi är starkare än någonsin. Vi är starkare, bättre och lyckligare. Det är vår tur nu, säger Andreas Lundstedt, 41.

Glädjetårarna föll när gruppen, som tävlar för femte gången, blev klara för finalen.

– Först kändes allt overkligt, sedan kom tårarna. Från alla förberedelse, alla känslor, all laddning. Så vi alla tre började gråta, säger Tess Merkel, 43.

Att rutinerade artister haft det svårt i årets tävling gjorde att de verkligen inte vågade ta någonting för givet.

– Eftersom så många åkt ut i de tre första deltävlingarna så kan man aldrig förutse vad som ska hända. Det var riktigt nervöst alltså. Men nu känns det sagolikt och fantastiskt. Som en känslomässig bomb från hjärtat och rakt ut känns det, säger Merkel.

Både Anton Ewald och Alcazar festade loss på natten, uppfyllda av finalglädje. Men i dag börjar förberedelserna för nästa kamp.

– För oss vore det helt fantastiskt att få representera Sverige i Köpenhamn, säger Lina Hedlund, 35.

De är vidare – de åkte ut

Till final: Anton Ewald och Alcazar. Till Andra chansen: Ammotrack och Ellinore Holmer. Ute: Linda Bengtzing, I.D.A., Janet Leon, Josef Johansson

De är i final: Här är alla finalisterna: Yohio Ellen Benediktson Sanna Nielsen Panetoz Ace Wilder Oscar Zia Anton Ewald Alcazar

ARTIKELN HANDLAR OM