Experterna: Är lätt att rösta tusentals gånger

1 av 4 | Foto: ROBERT MALMGREN AB
Robert Malmgren.
NÖJE

Från och med i dag är det förbjudet att köpa röster i Melodifestivalen, men det hindrar ingen från att ringa tusentals samtal – utan att betala för det.

Nu undrar experterna hur röstfusket kunde gå SVT obemärkt förbi.

– Det borde sticka ut, säger Robert Malmgren, expert på it-säkerhet.

Det krävs ingen raketforskare för att rösta tusentals gånger samtidigt i Melodifestivalen. Alla med tillgång till ip-telefoni kan ringa flera samtal parallellt.

– Med en internetförbindelse tutar det aldrig upptaget, och det finns enkla skript att använda på nätet, säger Staffan Kerker, ip-telefonikonsult.

Kan fuskas bort

Men varje samtal i Melodifestivalen kostar pengar. För tusentals samtal måste någon betala en nota. Enligt den nya regeln kommer alla artister som i fortsättningen ”köper röster i kommersiellt syfte” att diskvalificeras. Men prislappen kan fuskas bort.

– Det går att använda mellanhänder. En växel som kopplar vidare samtalet så att femtusen röster inte kostar en spänn. Det går också att utnyttja någon stackare som använder internettjänst för till exempel en fax, så att någon annan betalar för röstkostnaderna, säger Robert Malmgren, it-konsult och Sveriges främsta expert på it-säkerhet enligt Computer Sweden.

”Någonting sticker ut”

I vanliga fall är det dock enkelt för teleoperatören att spåra var personen som röstar befinner sig, enligt Robert Malmgren.

Varken SVT eller operatören Telia, som hanterar rösterna, vill svara på frågor om hur det påstådda röstfusket kunde gå under radarn. Melodifestivalens projektledare, Maria Ihlstedt, sa under SVT:s presskonferens att det inte går att spåra samtal längre tillbaka än 2012, och att vad som har hänt och när därför är oklart.

– Telefonbolaget som äger rösttjänsten borde se om de får in tusentals röster från samma nummer. Det är någonting som sticker ut. Om jag köpte den här tjänsten av en operatör skulle jag se till att vara på det klara med vad som gäller om det händer, säger Robert Malmgren.

Vill tjäna pengar

Det är en fråga om att tjäna pengar, tror Staffan Kerker, ip-telefonikonsult.

– I Melodifestivalen uppmanas folk att rösta flera gånger på flera artister, och teleoperatören vill så klart också tjäna pengar, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM