Svenska spel stänger all sin vadslagning i Melodifestivalen

1 av 5 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
”Försöker man köpa sig röster nu så blir man diskvalificerad”, säger en uppgiven Christer Björkman.
NÖJE

SVT skärpte reglerna efter röstfusket.

Men Svenska spel väljer ändå att stänga ner vadslagningen för resten av Melodifestivalen 2014.

– Från vårt perspektiv är det för osäkert, säger Peter Zäll på Svenska spel.

Foto: SVENSKA SPEL
Peter Zäll på Svenska spel.

När röstskandalen avslöjades på torsdagen beslöt sig Svenska spel och flera andra spelbolag att tills vidare stoppa all vadslagning för Melodifestivalen.

Vid 13.15 höll SVT en presskonferens där de presenterade sin lösning för att kunna stävja möjligheterna till röstfusk.

– Våra tävlingsregler har en paragraf som säger att man inte får köpa en tjänst för att marknadsföra ett bidrag. Och det kommer nu även inkludera att köpa röstningsförfaranden, sa Maria Ilstedt, projektledare.

”Är för osäkert”

Ilstedt berättade att man först dagen efter sändning kommer kunna se om det finns en ovanlig röstningsaktivitet för ett visst bidrag. Alldeles för sent för att garantera kunderna ett säkert spel, enligt Svenska spel.

– Efter att ha hört SVT:s lösning har vi tagit beslutet att inte öppna upp spelen. Vi bedömer det helt enkelt som för osäkert och att vi inte kan garantera våra kunder att rösterna inte manipulerats, säger Peter Zäll, resultatområdeschef på Svenska spel.

”Får insatsen tillbaka”

Gäller det även för finalen?

– Ja, för Andra chansen och finalen. Det skulle krävas att SVT ändrar i reglerna igen för att vi skulle öppna upp spelen. Det finns ju andra lösningar, exempelvis som den gräns om 20 röster per abonnemang som man använder i Eurovision, men den lösning SVT har valt är för osäker för oss, säger Zäll.

Hur drabbas de som redan har spelat?

– För dem som redan har spelat på Andra chansen eller på finalen tar vi ställning till i morgon. Men kunden kommer som minst att få insatsen tillbaka, säger Peter Zäll.

Byggde fuskrobot

Röstskandalen grundar sig i att en man från Västergötland ska ha byggt en så kallad röstningsrobot genom att programmera sin dator att automatiskt ringa och rösta, avslöjad P4 Sjuhärad.

Syftet ska ha varit att visa att röstningssystemet i Melodifestivalen är möjligt att påverka.

Men han fick betalt av personer bakom ett bidrag som tävlat någon gång de senaste åren för röstningskostnaderna. Räknat på det billiga telefonnumret som kostar 3,60 kronor per samtal blir det runt 9 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM